10 музикални изпълнения на живо, които трябва да видите

Всеки, който е бил на концерт, знае, че преживяването в повечето случаи е съвсем различно от слушането на музика у дома. Често публиката и изпълнителите стават едно цяло, а да си част от многохилядна маса хора, която прави и пее едно и също е безценно. Трудно този екстаз може да се запише на камера и да се предаде по поне близък начин, но има и такива случаи. Тук съм подбрал няколко изпълнения на живо, които аз лично мога да слушам с дни.

Крис Корнел – Billie Jean на концерт на MSN

Много се изписа тези дни за Крис, макар и по тъжен повод. Гениално изпълнение от Гласът на рока на едно от великите парчета на Кралят на попа – Майкъл Джексън.

Джон Фрушанте – Tiny Dancer на Pinkpop през 1990 г.

Абсолютно неподправен гений. Дълго време се каня да напиша цяла статия и за него, защото за мен е една от най-специалните личности в музиката. 20-годишен, Фрушанте изпълнява класика, на която автор е друга легенда – Елтън Джон. Честно казано, повече харесвам версията на някогашния китариста на Red Hot Chili Peppers, колкото и да е изпълнена с „несъвършенства“. Само той може да произведе подобни крясъци, които да звучат толкова добре. За жалост изпълнението е само малко повече от минута, но спокойно може да продължите с неговите версии на “Maybe” или “How Deep Is Your Love”.

Pearl Jam – Better Man в Ню Йорк

Ако имаше дума сърцетуп, то тук щеше да е перфектното място да я използвам. Настръхвам всеки път, когато чуя това изпълнение. Публиката решава да изземе част от функциите на Еди в групата и запява вместо него още от самото начало. Споменаваме и за “Porch” на Pinkpop. Все пак това скачане от сцената си заслужава вниманието.

Editors – No Sound But The Wind на Rock Werchter

Страхотен текст, специфичен глас и запленена публика. Най-добрата песен, правена от баща към син някога, а бонус е, че е така написана, че човек може да я насочи към който си любим човек поиска. Заигравката на операторите на феста с един от феновете прави клипа още по-добър.

Oasis – Whatever в Манчестър

Дълго време търсих тяхно изпълнение на живо, където Лиъм оставя публиката да пее част от някое парче, но изглежда единственият начин това да се случи е да се скара за пореден път с брат си и да откаже да стои пред микрофона. Средният пръст, който получава от човека на хармониката, е безценен кадър. Тук добавяме и още един момент, в който нещата са се получили магически, когато по-малкият брат Галахър отсъства – акустичната версия на ‘Slide Away‘ на Ноел от Чикаго през 1998 г.

Роби Уилямс– Angels на стадион „Етихад“ след трагедията в Манчестър

За жалост добрият запис на това изпълнение вече го няма в интернет, но дори и с малко по-лошо качество пак си заслужава да се види, чуе и почувства. Емоционален Роби, който плаче и на места не успява да събере сили да изпее думите от текста, е подпомогнат от публиката, която изнася цялата песен вместо него. Жалко, че отново поводът е трагедия.

Snow Patrol – Run на V Festival

If you wanna sing, sing, please…

Друго изящно изпълнение, с голяма помощ от феновете и хубав текст. Разбираш, че си успял, когато  публиката реагира по такъв начин на твоя песен. Както казва с благодарност от сцената Гари – “Bless your hearts”.

Royal Blood – Out Of The Black на Reading

Нещо по-ново – дуото заби зверски на фестивала в Рединг преди две години, като това изпълнение на “Out Of The Black” беше черешката на тортата. След като Майк Кър за пореден път ни показа на какво е способна една бас китара с достатъчно количество ефекти, докато Бен Тачър беше оставил барабаните настрана, за да се докосне до публиката, двамата завършиха с кавър на вечната класика на Black Sabbath – Iron Man.

Nirvana и Flea (RHCP) – Smells Like Teen Spirit на Hollywood Rock Festival

Доста любопитно изпълнение на най-популярната песен на Сиатълската банда. Към Кърт и компания на сцената се включва басистът на Red Hot Chili Peppers, Майкал Балзари – Flea, на… тромпет. Може би единственият шанс да чуем солото на “Smells Like Teen Spirit” изпълнено на този инструмент.

Queen на Live Aid

Концертът на концертите, участието на участията. Няма достатъчно думи, които могат да опишат това, което Queen правят на Live Aid. Най-близките са – променят историята. Феноменален Фреди и публика, която следва всяко негово желание без да го изпуска от поглед. Няма как да се направи подобен материал без да се спомене за това изпълнение. Тук не мога да се огранича до една песен и пускам целите 25 минути изящество.

Момчил Русев

е от Сливен, на 21 години и учи Журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Любимите му места са спокойните безлюдни плажове и препълнените клубове по време на концерт. Свободолюбив, обича да чете, да спортува и най-вече да слуша музиката. От години се рови из българският музикален ъндърграунд и опитва да популяризира качествените и интересни изпълнители, които намира там.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to