10 музикални изпълнения на живо, които трябва да видите

30.07.2017

Всеки, който е бил на концерт, знае, че преживяването в повечето случаи е съвсем различно от слушането на музика у дома. Често публиката и изпълнителите стават едно цяло, а да си част от многохилядна маса хора, която прави и пее едно и също е безценно. Трудно този екстаз може да се запише на камера и да се предаде по поне близък начин, но има и такива случаи. Тук съм подбрал няколко изпълнения на живо, които аз лично мога да слушам с дни.

Крис Корнел – Billie Jean на концерт на MSN

Много се изписа тези дни за Крис, макар и по тъжен повод. Гениално изпълнение от Гласът на рока на едно от великите парчета на Кралят на попа – Майкъл Джексън.

Джон Фрушанте – Tiny Dancer на Pinkpop през 1990 г.

Абсолютно неподправен гений. Дълго време се каня да напиша цяла статия и за него, защото за мен е една от най-специалните личности в музиката. 20-годишен, Фрушанте изпълнява класика, на която автор е друга легенда – Елтън Джон. Честно казано, повече харесвам версията на някогашния китариста на Red Hot Chili Peppers, колкото и да е изпълнена с „несъвършенства“. Само той може да произведе подобни крясъци, които да звучат толкова добре. За жалост изпълнението е само малко повече от минута, но спокойно може да продължите с неговите версии на „Maybe“ или „How Deep Is Your Love“.

Pearl Jam – Better Man в Ню Йорк

Ако имаше дума сърцетуп, то тук щеше да е перфектното място да я използвам. Настръхвам всеки път, когато чуя това изпълнение. Публиката решава да изземе част от функциите на Еди в групата и запява вместо него още от самото начало. Споменаваме и за „Porch“ на Pinkpop. Все пак това скачане от сцената си заслужава вниманието.

Editors – No Sound But The Wind на Rock Werchter

Страхотен текст, специфичен глас и запленена публика. Най-добрата песен, правена от баща към син някога, а бонус е, че е така написана, че човек може да я насочи към който си любим човек поиска. Заигравката на операторите на феста с един от феновете прави клипа още по-добър.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Момчил РусевPearl Jam - големите звезди на Сиатълската сцена31.07.2016

Още от Под Моста

Емилия НайденоваЕфективна домашна среда за онлайн обучение – мисия възможнаОбразование