David Gilmour: Live at Pompeii на кино

Свещенодействие – това е единствената дума, която ми изникваше докато гледах концерта.

Няма излишни неща: вечните черна тениска и дънки на Гилмор, старата му олющена китара, ясният син поглед, закачливо-срамежливата му усмивка и глас! И само това да беше пак щеше да е магия.

A завръщането в Помпей е много повече от това. След единствения по рода си Live at Pompeii на Pink Floyd през 1971г., завръщането на Дейвид Гилмор на това уникално място след близо 45 години няма как да бъде по-очарователно.

Този път концертът е с публика (какви щастливци!). Емблематичните за Pink Floyd светлини и визуални ефекти са както винаги на ниво, но уникалният амфитеатър и величието на Везувий за фон правят картината още по-поразителна.

Част от турнето „Rattle That Lock“ от септември 2015 до септември 2016 г., сетлистът на концерта в Помпей е почти същият като в останалите градове, но включва и The Great Gig In The Sky, което не е изпълнявано на живо от 2006г. насам. Изпълнението е наистина невероятно, като в него се включват и тримата беквокалисти, преливащи гласовете си в съвършена хармония. Преливащи всъщност са не само гласовете им, но и движенията, всичко е точно премерено и същевременно флуидно и непринудено.

Всички останали музиканти от групата на Гилмор са също уникални и в добре сработен синхрон. Сменят различни класически и нестандартни инструменти от камбаната на High Hopes, през различните пeркусии, аеолифон (машина за вятър) на One of These Days до стенещия саксофон в края на  Shine on You Crazy Diamond.  Съчетанието от музиката и всички ефекти буквално пренася в друго измерение.

Всичко това се случва на 7 и 8 юли 2016г. в Помпей, когато са двата последователни концерта от Rattle That Lock Tour. A на 13 септември 2017г. беше световната премиера на концерта в над 2,500 кина по света.

Въпреки, че киното не може да се сравни с физическото присъствие на концерта, изживяването определено си струва. Публиката в киното беше безмълвна и зашеметена.  Следващата втора и последна дата за кината в България е 16 септември. Възможно е да има все още свободни билети. За повече информация тук: http://www.davidgilmourcinematickets.co.uk/

Thank you very much indeed, David!

Гост-автор: Рая Манева

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to