Винилът през 2018: възраждане в музиката

16.07.2018

През 2018 възниква въпросът настъпи ли възраждането на винила в музикалната индустрия или музикалните платформи са все още на почит? Несъмнено закупуването на отделни тракове и албуми онлайн няма да утихне в близко бъдеще, но нищо не може да бъде сравнено с усещането, което внася меденият звук на току-що нежно докосналите се игла и грамофонна плоча в затворено пространство. Стените се свиват и смаляват с всяка следваща песен, докато не останете само ти и устройство от Рая – интимна среща, някъде в ъгъла, преминаваща през години и жанрове, артисти от какви ли не рангове, запечатваща емоциите дума по дума, пулс след пул.

Най-силната вълна в продажбите на грамофонни плочи е факт – винилът не просто се завръща, но и възнамерява да остане за дълго. Новата ретро вълна води началото си от САЩ преди близо десетилетие, а в наши дни се разпростира и в световен мащаб. Винилът е навсякъде – в сергии редом до книжни тела, в близкия нощен клуб като тайно оръжие на диджей, измежду тежките кашони в килера с надпис „Чупливо!“ или пък в специализирани магазини, които се стремят да предлагат богата гама от заглавия за всеки вкус. Все по-често срещани са и базари с цел закупуване или размяна на музикалните носители. Например първата неделя от всеки месец в София, в безистена срещу Съдебната палата се организира огромен пазар за плочи, където се събират меломани от цяла България, а също и от чужбина. Ценните аудионосители могат да се закупят и от интернет групи и сайтове в съответната секция.

Предимството в плочите е ангелският звук, който възпроизвеждат, тъй като той е най-близък до реалността – това е и основната причина за неговото завръщане в ежедневието ни. Интересът към винила не подмина и мен самата – в период от няколко години желанието ми да се докосна до един от първоизточниците на качествената музика нарастваше, докато накрая не закупих и първия си грамофон. До момента купените плочи са три на брой, а желаните – стотици.

Ако и вие сте меломан, обмисляте да „приютите“ грамофон у дома или вече притежавате такъв, искате нещо класическо или не чак толкова, но преди всичко актуално за 2018 година, официалната класация, представена в следващите редове определено ще ви помогне в избора на заглавие за бъдещата покупка.

 

  1. Tranquility Base Hotel & Casino – Arctic Monkeys

Първи в листата са английската рок група Arctic Monkeys с шестия си студиен албум издаден на 11 май 2018. В себе си той комбинира различни музикални стилове като лаундж поп, космически поп, глем рок и психеделичен поп, както и джаз елементи. Звученето му се различава от това, което сме свикнали да слушаме от бандата, но въпреки това повечето отзиви са положителни. Особен успех постига във Великобритания, където заема мястото на най-бързо продавания винилов запис в страната от 25 години насам. В последните няколко години тяхното име нашумя и заедно с това очакванията към групата започнаха да нарастват. До този момент момчетата се спряват повече от добре, да се надяваме, че така ще бъде и занапред.

 

  1. Rumours – Fleetwood Mac

Следва класика от далечната 1977. Въпреки несигурността в ядрото на британско-американската музикална банда и смяната на част от състава й през годините, албумът “Rumours” прекарва 31 седмици на върха, продавайки повече от 17 милиона копия в Съединените щати, до голяма степен благодарение на Топ 10 сингли като “Go Your Own Way”, “Don’t Stop”, “Dreams” и “You Make Loving Fun”. Днес “Rumours” е с продадени повече от 30 милиона копия в целия свят и остава един от най-продаваните албуми на всички времена.  Неразбирателствата между членовете както се вижда действат благоприятно върху музиката, която създават, и може би точно пресъздадените емоции правят и самия албум легендарен.

 

  1. The Dark Side of The Moon – Pink Floyd

Каква би била една музикална класация без Pink Floyd?! Едва ли има някой учуден, че говорим и точно за този албум. “The Dark Side of The Moon” е концептуален албум на британската прогресив рок група Pink Floyd от 1973 година, който впечатлява със звученето си, подхода към композицията и невероятните текстове. Въпреки олекотените композиции без сложни, дълги, изпълнени с преплетени импровизации сола и други традиционни за групи като Yes елементи, Pink Floyd успяват да създадат правилния баланс между тихите и силните моменти, което им печели и много фенове. През 2003 списание “Rolling Stone” нарежда албума на 43-то място в списъка на 500-те най-велики албуми на всички времена, а от 1973 насам в световен мащаб са продадени над 45 000 000 копия.

Историята около самото създаване на албума също е впечатляваша – музиката и текстовете на песните за албума са написани в период от 7 седмици, през които групата се подготвя за турне, в което искат да включат нови песни. Съставът експериментира, смесвайки традиционните инструменти, новите за времето си звукови ефекти в звукозаписната технология и рок музиката, забележителен синтезаторен ефект и нестандартни звуци: асистент-инженер, който тича из студиото (включено в “On the Run”), антични часовници, звънящи едновременно (интрото на “Time”) и специален бас барабан, който звучи като сърцебиене (“Speak to Me” и в края на “Eclipse”). Присъстват също и части от диалози между песните и в самите тях. Същинска какафония с баланс!

 

  1. The Greatest Showman – Motion Picture Cast Recording

След кратък престой в 70-те, машината на времето ни връща в наши дни и по-точно в края на 2017 с мюзикъла „Най-великият шоумен“ , защитаващ мотото „Всеки от нас е специален и никой не прилича на друг“. Музиката е лека, приятна за слушане и определено запомняща се – различна от общоприетото и масовото, точно какъвто е и духът, в който се развива действието. След излизането си на пазара, саундтракът към „Най-великият шоумен“ дебютира на 71-во място в албумния чарт на „Билборд“. Следващата седмица той се изкачва до 63-а позиция. Подпомогнат от излизането на филма на екран, през третата си седмица заема петото място в класацията. През четвъртата седмица се изстреля до заветната челна позиция. Албумите първенци в класацията обикновено директно заемат челната позиция, а не се изкачват до нея. Самият факт, че именно албум от саундтрак на филм оглавява такава музикална класация е достатъчно доказателство за самото му качество. Хю Джакман кога ли ни е разочаровал изобщо?!

 

  1. Guardians Of The Galaxy – Awesome Mix 2 Original Soundtrack

С полъх от 70-те и 80-те години е още един саундтрак в класацията. Продължението на „Пазители на галактиката“ отново прави парчетата запомнящи се, поради непрестанното вмъкване на самите тях по време на ключови моменти в лентата. Саундтракът е осмият най-продаван албум в САЩ за 2017 с 600 000 копия. Забавен, екшънски и музикален – тези три думи описват действието, а на излизане от киносалона тананикането на доскоро позабравената мелодия е гарантирано.


Автор: Деница Събева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновКакво слушаха Hayes & Y през 2018-та?23.12.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование