Колко точно готин всъщност е ‘Deadpool’?

15.02.2016

Ако сте кликнали върху материал с такава заглавна снимка, май трябва да ви поздравя. Наистина сте върли фенове на Deadpool. Щом не ви е писнало до краен предел от всеобхватната рекламна кампания около филма, фокусирана преди всичко в Интернет с постоянни видео включвания от звездата Райън Рейнолдс в образа на главния герой, значи наистина, ама наистина сте върли фенове на Deadpool. И в този случай имам добри новини за вас. Филмът за любимия ви супергерой ще ви хареса. МНОГО!

Снимка: Kotaku
Снимка: Kotaku

Филмът е направен с конкретната цел да задоволи отколешните почитатели на Deadpool и преуспява в намеренията си с гръм и трясък. Рейтингът ‘R’ или „Забранено за лица под 16 години“ е налице и е напълно оправдан. Кръв, насилие, мъчения, секс, голота и вулгарни изказвания изобилстват през цялото времетраене на филма. През по-голямата част резултатите от това са изключително развлекателни и доста забавни. За вас, като за върли фенове на Deadpool, няма да са само през по-голямата част, а през целия филм.

Самоирония, препратки към други супергеройски филми и към популярната култура като цяло, намигвания към камерата, директни обръщения към аудиторията и всевъзможни подобни остроумия пропиват сценария на лентата. С това възнамерявам да приключа обръщението си към върлите фенове на героя. Мечтата ви е сбъдната. Имате филм, който наистина се придържа към комиксите за любимия ви герой. Идете и го гледайте, направен е конкретно за вас и себеподобните ви, и неминуемо ще ви хареса.
deadpool-movieАз не съм такъв почитател на Deadpool. Запознат съм с няколко комикса с негово участие и с безумната му персона единствено покрай най-добрия ми приятел. Ако и вие като мен сте били информирани по ваше или чуждо желание за съществуването на Deadpool и за типичните му характеристики от извънредно настоятелните ви приятели, които обичат да ви повтарят, че никой не може да го победи и той е убивал на практика всеки друг персонаж на ‘Marvel’, имам малко по-различни новини за вас. Да, видeли сте всички реклами дотук. Да, по всяка вероятност малко или много ви е втръснало от тях. Да, сигурно впоследствие сте видели или поне сте подочули за възторжените критически отзиви спрямо лентата. И въз основа на този масиран маркетингов обстрел и на постоянните натяквания от същите тези приятели, за които споменах по-горе, сигурно сте решили да гледате филма. Сега сте кликнали върху този материал преди всичко за да видите дали и той се числи към одическите коментари върху лентата.

Е, аз съм тук, за да ви кажа, че ако го гледате и не ви хареса ЧАК ТОЛКОВА много, не сте глупави, нито пък пропускате нещо свръхважно на екрана.

Снимка: iDigital Times
Снимка: iDigital Times

Ще се посмеете на Deadpool. В сценария има 100%-ови хумористични попадения, вариращи от смехотворни лафове до страхотна физическа комедия. Райън Рейнолдс е абсолютно безпогрешен в главната роля. Би трябвало да ви хареса и екшънът. Стрелби в забавен кадър, кървави убийства и зрелищни ръкопашни схватки ще засилят обмена на тестостерон в кръвообръщението на който и да е екшън почитател. В крайна сметка съм почти сигурен, че дори вие, незапалените фенове и не дотам запознати личности с комиксовия канон на Deadpool, ще си тръгнете от киносалона с усмивка на уста. Защото филмът е ДОБЪР. Но бидейки не чак толкова зарадвани, колкото са приятелите ви, които са очаквали този филм в продължение на години, после ще се запитате какво толкова сте гледали и встрани от лековатото, безупречно поднесено забавление, има ли нещо, което да провокира по-тежките критически похвали? И отговорът е „не“.

Ако някой се опитва да ви пробута ‘Deadpool’ като революция в супергеройския жанр, или е в дълбока грешка, или е превъзбуден фен на героя, за който надали има по-велик филм в историята на седмото изкуство. Но истината е, че сюжетът на лентата, лишен от иновативния подход на поднасяне, е най-базисната история за произхода на който и да е супергерой. Толкова е изтъркана, че дори не смятам, че си струва да ви я описвам стъпка по стъпка. ‘Deadpool’ не е ‘The Dark Knight’ и няма да остави неизличима следа в историята на киното. Единственият му шанс да провокира някаква нова вълна в собствения си жанр ще дойде, ако натрупа значителни финансови постъпления. Тогава филмът може би ще даде смелост на продуцентите в големите студия да направят по-тежки и брутални филми за герои, на които категорията „R“ подобава. Но, от гледна точка на сюжета, ‘Deadpool’ ни предоставя същата стара, позната до болка история, но с много самоирония, насилие, голота и вулгарност.

Официален рекламен кадър от филма от 'Fox Movies'
Официален рекламен кадър от филма от ‘Fox Movies’

Но все пак клишетата стават клишета, защото всъщност са верни, и когато даден филм поднесе клише по иновативен или просто ефективен начин, това почти винаги означава, че си струва. Затова и смятам, че ‘Deadpool’ е един чудесен и безкрайно развлекателен филм. Просто не очаквайте да надскочи собствените си граници.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги ПетровТоп 5 роли на Хю Джакман05.03.2017

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование