Новата „четворка“ не е никак „Фантастична“

07.08.2015

След като сте решили да прочетете статия с такова заглавие, няма смисъл да ви губя времето в излишни предисловия с ясен край. Да, „Фантастичната четворка“ не става. Най-тъжният резултат от този провал е, че с него биват погребани четири богати и интересни човешки образа от комиксовата съкровищница на ‘Marvel’. Нито зрителите ще имат желание да гледат трето преразказване на произхода на Четворката, нито пък ‘Fox’ ще искат да поемат за трети път риска да стартират поредица с тези персонажи.
fantastic-four-PodMostaТози факт е толкова тъжен, защото се дължи на ужасните грешки, които студиото допусна в менажирането на интелектуалната си собственост. А междувременно далеч по-малко интригуващи и доста по-неадекватни герои като смехотворно именуваните Стар Лорд, Ракетата (Rocket Rackoon) и тем подобни жънат огромни комерсиални успехи с филмовите адаптации на подвизите си, защото се намират под чадъра на ‘Marvel Studios’, които просто знаят как да реализират и рекламират своите образи. За разлика от ‘Fox’, на които явно им се получава само с „Х-Мен“.
Guardians-PodMostaПровалът на „Фантастичната четворка“ започва с хората зад сценария на проекта. Да, да се придържа човек към източника на материала си, когато прави адаптация на нещо, е достоен за уважение подход. Но не и когато се извърши така буквално, както в конкретния случай. Всеки разумен драматург/сценарист трябва да е пределно наясно с факта, че реплики от страниците на комикс могат и ще звучат пределно абсурдно, произнесени от реален човек в реална обстановка на голям екран. Точно така и звучат иначе култови фрази като ‘There is no Victor! Only DOOM!’, които внушават страх и напрежение по цветните страници на комиксите, но предизвикват само смях и неверие, когато се чуят в киносалона.
DOOM-PodMostaНедоразвити остават и самите взаимоотношения между участващите личности в действието. Единствената връзка, върху която е поставен акцент, и има някаква тежест в сюжета, е приятелството между Рийд Ричардс и Бен Грим. Привързаността между Сю и Джони Сторм, несподелената любов между Виктор Фон Дуум и Сю, постоянните дрязги между Джони и Бен, ненавистта между Ричардс и Дуум… всички тези междуличностни теми са отворени буквално с по 1-2 реплики и оставени висящи във въздуха. Да не говорим за известните на цялата аудитория романтични взаимоотношения между Рийд и Сю, които на практика са незасегнати, освен в една сцена, в която Дуум завистливо ги наблюдава, докато се смеят заедно.
sue-storm-PodMostaСамите актьори в ролите изпълняват задачите си с явно недоверие към предоставения им материал и пълна липса на ентусиазъм. До каква степен някои от тях не пасват на персонажите си, става ясно от споделената преди няколко дни любопитна история от конвенцията ‘Comic-Con’ в Сан Диего. Четиримата актьори в главните роли пренебрегнали страха си от предизвикване на публични размирици и решили да се разходят съвсем свободно сред безумните комиксови фенове. Никой не ги рапознал. Никой. На най-голямото глобално събрание на nerd-ове, geek-ове и тем подобни никой не разпознал Фантастичната четворка. Достатъчно красноречиво.
ff-PodMostaЗа да бъда справедлив, ще кажа, че предисториите на персонажите са интересни и ангажиращи, но са разказани с неравномерно темпо и не довеждат до никаква кулминация. Майлс Телър така и не намира дефиниращата характеристика на Рийд Ричардс, при което зрителят да го възприеме напълно и изцяло в образа. Същото се отнася и до Майкъл Б. Джордан в ролята на Джони Сторм. Кейт Мара като Сю Сторм, Джейми Бел като Бен Грим и Тоби Кебъл като Доктор Дуум са по-мъдри решения по отношение на кастинга, но не успяват да предоставят на филма истинско изкупително качество.

Продължението на филма вече е насрочено за 9-ти юни 2017-а година, което, от една страна, звучи отчайващо, но от друга, може да даде последна (наистина последна!) възможност на студиото да разгърне подобаващо вече представените образи в много по-ангажираща, плавна и интересна история. Показаното дотук обаче не ни дава много поводи за оптимизъм.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги Петров"Х-Мен: Апокалипсис" - spoiler-free ревю20.05.2016

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от май, които трябва да слушатеМузика