LIFE

Иран. Отвъд стереотипите.

24.11.2019

Още когато планирах Иран като потенциална нова дестинация и споделях с приятели, най-честите реплики към мен бяха: „ти си луд“, „дано да се върнеш жив“, „там не падат ли бомби“, „как го измисли пък точно Иран?!“. И няма да е лъжа, ако кажа, че общата представа за страната в моята глава беше сравнително сходна. Въпреки това, през последните години, бъдейки host в популярната платформа Couchsurfing, някои мои гости потегляха или по пътя си вече бяха преминали през Иран и оформиха огромното ми любопитство към тази страна и желание да я посетя.

Снимка: Личен архив

Истината е, че в Иран няма бомби, няма войни (в момента на писане на този текст). Да, САЩ си налага санкции и отношенията между двете страни не са най-цветущи, но резултатите от това за един пътешественик са следните:

 • Facebook, Messenger и още няколко платформи са забранени в страната.
 • Има хипер инфлация и в общи линии Иран влиза в списъка със страни, в които съм изхарчил най-малко пари за най-много неща.
 • Почти никъде не можете да използвате дебитната/кредитната си карта. Особено ако тя е Visa, MasterCard, Maestro.

За да заключим с темата за сигурността – Иран е една от най-прекрасните страни, в които съм бил и смело мога да кажа, че никъде не съм срещал по-мили, гостоприемни и отзивчиви хора. Четете си регулярно новините и анонсите на Министерството на Външните работи (https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/iran) и добавяйте Иран към плановете за 2020-та.

Ще се постарая тази статия да бъде паралелно информативна, пълна с travel tips & hacks и в същото време да пресъздам своята перспектива.

Снимка: Личен архив

Ако не ви се влиза в Уикипедия

Иран е една от най-древните страни в света. В миналото е по-позната като Персия, което е вариация на гръцкото ѝ наименование (Персис). Идва от Парс/Фарс, което е местност в югозападната част на страната. А оттам идва и езикът, който и до днес наричат Фарси.

Всеки е гледал филма 300, всеки знае за големите гръко-персийски битки. По-късно Александър Македонски преминава с гръм и трясък през страната, почти я превзема, но тя съвсем скоро възвръща величието си. Напред във вековете следват военни загуби срещу Ислямските арабски войски, Селджукските турци и монголите, а това води до значителни териториални загуби. Векове по-късно (между 18-и и 20-и век) Русия и Великобритания упражняват натиск върху Иран и дават тласък на модернизацията на страната.

Кулминацията от опитите за либерални реформи е Персийската революция (1905-1911г.). Именно 20-и век става много интересен за Иран, имайки предвид къде се намира страната, развитието и значимостта на петрола и интересите на САЩ и Великобритания към това кой ще дърпа конците в Персийския залив. Няма да изпадам в подробности, но ако искате да си обясните защо в Иран ненавиждат САЩ, Великобритания, имат проблеми с някои съседи и да разберете къде се позиционира икономически страната – прочетете повече за Операция „Аякс“, Иранската революция, ирано-иракската война.

Снимка: Личен архив

Днес Иран е с население от над 83млн. души (което я вкарва в топ 20 на света). Граничи с Ирак, Турция, Армения, Азербайджан, Туркмекистан, Афганистан и Пакистан. Разбирате, че, намирайки се около страни със сложна ситуация, и Иран се позиционира като такава (медийно и в главите на хората основно). Ислямската революция в теократична република, каквато е и до днес.

Нещата, които трябва да знаем преди да потеглим

 1. Как да стигнем до Иран – за дестинации извън Европа използвам Skyscanner, за да видя кои авиолинии са активни в съответния маршрут, какво им е обичайното разписание и дали няма някоя евтина схема. В случая двете най-добри опции за полет от София са Turkish Airlines и Qatar Airways. Избрахме да пътуваме с катарците, защото цената беше сходна, но имаха по-добри прекачвания (в Доха, разбира се), часове на пристигане, а и в същото време Турция отново се забърка в конфликт с кюрдите и решихме, че може да има протести по летища или някакви такива казуси. Полетите са около 6-8 часа, като това включва и престоя при прикачването в Доха. Цената е субективна, защото зависи и кога си ги резервирате. В моя случай имах много негъвкави дати почивка и взехме решение за пътуването 2-3 седмици преди полета, което направи цената да е 800лв в двете посоки. По принцип съм виждал и цени на билети около 600лв, особено ако сте и по-гъвкави в дните на отпътуване и прибиране.
 2. Виза – тук има два варианта – да си пуснете виза от посолството в София или да си изкарате виза на летището в Иран, ако не ви се занимава предварително. За да няма фрапантни ситуации – избрахме първия вариант, а и за да бъде всичко сигурно и точно. Ако си изкараш предварително виза, цената е 50 евро, което е с 25 евро по-малко отколкото на иранското летище. Отделете си 2 седмици за тази процедура, защото иранската бюрокрация е по-мудна и от нашата. Има и онлайн опция за подаване на документи за виза и ние пробвахме с нея, но пак трябваше да ходим 2-3 пъти до посолството: http://e_visa.mfa.gov.ir/en/
 3. Пари – в Иран местната валута е ирански риали. Заради хипер инфлацията и въвеждането на много нули във валутата, местните използват вече „томан“. 10 томана = 100 риала т.е. махате само една нула. Всичко това с инфлацията прави пребиваването в Иран адски евтино. За 7 нощувки, таксита, всички автобуси между градовете, нон стоп храна и входни такси в забележителности съм изхарчил 150 евро. Препоръчвам да обмените пари в евро от България и да обмените на летището в Техеран или Шираз, където за 1 евро ще ви дадат рейт около 121 000 ирански риала, което ще ви направи бързо милионер за няколко дена. Важно: ако обмените левове в риали в България ще се възползвате от международния официален курс, който е много по-нисък и не във ваша полза.
 4. Банкомати и карти – тук става интересно. В Иран банкоматите и пос терминалите не отразяват Виза, МастърКард и Маестро. Поне не и в 90% от случаите. Аз нито веднъж не видях подобна опция, само чух за няколко души, които платили на някои места с МастърКард, което е нещо като tripadvisor легенда. За тази цел е хубаво да си обмените доста евро (все някога ще го използвате пак) и да сте сигурни, че имате валута, която бързо може да отмените. В Иран кешът е цар. П.С. И Revolut не става тук.
 5. Придвижване – препоръчвам да не си резервирате нищо предварително, защото на място може да намерите съвсем други цени и предложения. Градският транспорт и таксита са нереално евтини. Между градовете пътувахме с автобуси, в които има включено хапване (пастичка и сок) и струват между 2 и 4 евро (повече от 4 евро не съм плащал). Нямам оплаквания, автобусите са точни, бързи и с удивителна честота. Билет си взимах само от автогарите. Там избягвайте няколкото слоя „дилъри на билети“, които се опитват да ви шантажират с по-високи цени. Купувайте направо от гише. Това важи за всички арабски страни и държави в региона.
 6. Полезни приложения – тук има няколко неща, които мисля ще бъдат полезни на всеки, който пътува към Иран:
  • Snapp – това е иранският Uber. И работи супер. Не че нормалните таксита са супер скъпи, но тук говорим за евтино, много евтино. Пример: решихме да пътуваме от Кашан до едно близко село, което беше около 25км разстояние и ни излезе….60 евро цента. През цялото време в градовете използвахме Snapp за по-дълги разстояния. За тази цел ще ви трябва да си купите иранска сим карта, което струва около 5-6 евро, с включен 4гб интернет и си е задължително.
  • VPN – в Иран няма да имате достъп до Facebook, Messenger, а и понякога се банват и други ключови за западния човек приложения. За тази цел си изтеглете VPN, който ще ви оправи този проблем. Аз използвам ProtonVPN, с който нямах никакви проблеми.
  • Whatsapp – това не е голяма изненада, но за die hard феновете на Viber, Messenger и т.н. – имайте предвид, че всички местни използват Whatsapp и е най-предпочитано средство за комуникация.
  • HostelWorld – за мен това винаги си е било предпочитаната платформа за резервиране на спане, но в Иран е една от малкото адекватни опции. Booking.com и Airbnb са сред забранени сайтове и не можете да си запазите стая оттам. По принцип си падам по mixed bedrooms с 20 скитника вътре, но през Hostelworld успяхме да си намерим нощувки за по 7-10 евро на човек за двойна стая в супер guest houses.
  • Mah card – това е иранска дебитна карта за туристи, която може предварително да си поръчате и да заредите. Това е в случай, че не искате да ходите с много кеш и да се занимавате с обмен на пари. Аз лично не съм я използвал, но смятам, че би била полезна особено за хора, които планират да похарчат повече в Иран.
 7. Облеклото – Тук е хубаво да обърнете внимание и да не експериментирате особено. За жените – задължително е нон стоп да имате покривало на главата, което може и да е забраден шал. Всичко трябва да е покрито и в общи линии в различните градове имат различни либерални възприятия, но за да не случите на морална полиция – покрийте се на макс. В някои храмове ще трябва да сложите чадор, който ви дават на входа. За мъже – тук е по-леко, но във всеки случай дълъг панталон и тениска/блуза. Ние имахме лек казус с морална полиция и не беше особено приятно, така че покривайте глезените.
Снимка: Личен архив

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаНепознатата Словакия – цветна и непредвидима04.03.2019

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика