LIFE

Непознатата Словакия – цветна и непредвидима

04.03.2019

Често подценявана като „другата Чехия“, Словакия е една от най-бързо развиващите се икономики в Централна и Източна Европа. Тя не привлича толкова много туристи като съседките си Австрия, Полша, Унгария и Чехия, но пък има своите плюсове при избора на дестинация за празниците. Ако вече сте обиколили Централна Европа и сте останали запленени от богатите коледни базари, винарските изложения и бароковата архитектура на Австро-Унгарската империя, то е редно да посетите и Словакия.

Земите на днешна Словакия са заселени със славянски племена още през V век. Те създават „праславянска“ държава, т.нар. княжество Нитра. През VІІІ век се слива със съседна Моравия, образувайки държавата Великоморавия. През 1918 Словакия се обединява със земите на Бохемия и Моравия и заедно сформират Чехословакия. В периодите на войните Словакия се обособява като отделна държава на два пъти, но това е за кратко. След падането на комунистическия строй през 1989 и след Нежната революция Словакия и Чехия се разделят окончателно от 1 януари 1993.

Столица на новата държава става Братислава. Тя очарова много туристи, заради по-малките си размери и по-непретенциозното излъчване в сравнение с популярните Прага и Виена. Но столичният град далеч не е най-доброто, което можете да посетите при пътешествието си из централните части на континента. Много по-китни и примамливи селища се крият в полите на Татрите и при поречията на многобройните реки, преминаващи през страната.

Търнава / Снимка: Личен архив

От Братислава се стига до Търнава (Trnava) за по-малко от половин час (само на 47 км от столицата). Градчето е разположено по поречието на едноименната река с това име (Trnávka). Историческият център предлага живописни гледки, а също и богато архитектурно наследство от различни периоди. Многобройните църкви и параклиси правят Търнава известна като „малкия Рим“, а също и като „словашкия Рим“.

През вековете Търнава се превръща във важен търговски център за тогавашната империя, а отражението можем да открием и до днес, разхождайки се из малките улички, изпълнени с ръчно изработени сувенири, и търговските центрове, необичайно големи за град с такива мащаби. През ранното Средновековие Търнава е и религиозен център, а готическите църкви и катедрали, построени през периода, са запазени и до наши дни – църквите „Св. Николай“ и „Св. Елена“ са разположени в самия исторически център на града. Театърът на Търнава съществува от 1831 г., а синагогите в града също са построени още през XIX в. Освен обаче с многобройните архитектурни забележителности, градът може да се похвали и с добрите си ресторанти с традиционна словашка кухня. В Търнава се помещават и студентски кампуси, което допринася за нощния живот на градчето.

Тренчин / Снимка: Личен архив

Друг град, който ни грабва още с първите крачки извън гарата, е Тренчин (Trenčín). Той е разположен по поречието на най-дългата река в Словакия – р. Ваах. Стратегическото разположение на града предопределя и важната му историческа роля. Съществува още от периода на Римската империя с латинското име Laugaricio, за което свидетелства и надпис върху каменна плоча. Замъкът на Тренчин е от периода на Средновековието и е внушителен комплекс, издигащ се високо над града върху скален масив. Това е третият по големина замък в Словакия и се е превърнал в символ на града. Разделен е на горна и долна част с крепостни стени. В горната част са разположени средновековна кула, заобиколена от няколко по-ниски сгради. На хълма под замъка е църквата с малък площад около нея.

Тренчин е характерен и със стария си град, големия градски площад, бароковата църква и многобройните малки кафенета, в които можете да опитате от чудесния им домашен горещ шоколад. В старата част на града се намира и синагогата, която днес служи като културен център за концерти и изложби и е отворена за всеки посетител.

Словакия се гордее със своя музикален фестивал Похода (Pohoda), най-посещаваният в страната. Организатор и домакин на това събитие още от 1997 г. е именно Тренчин.

Нове Замки / Снимка: Личен архив

Нове Замки (Nové Zámky) е град в югоизточната част на Словакия. Градът не е типичната туристическа дестинация, а по-скоро място, което да ни представи всекидневния живот на хората. Все пак и тук има какво да се посети и едно от тези неща е галерията на Ернст Зметак, кръстена на дарителя си – местен художник и колекционер. В нея са изложени художествени произведения от периода XVI – XX век.

Най-красивата сграда в Нове Замки е синагогата, построена още през 1880 г. След реконструкцията от 1992 г.  е обявена за национално културно наследство на Словакия. В сравнение с Тренчин, където синагогата вече не се използва за религиозни цели, тази в Нове Замки изпълнява автентичната си функция. Тя е една от четирите в цяла Словакия, която продължава да се използва от местната еврейска общност. Разбира се, не можем да пропуснем и главната забележителност на града – Францисканската църква в бароков стил. Тя е построена през XVII, а по-късно реставрирана през XVIII и XIX в.

Тополчани / Снимка: Личен архив

Тополчани (Topoľčany) е последното предложение в списъка ни. Той не може да се похвали с голямо население и площ, но носи своя чар и е посещаван от словашките туристи. Най-харесван с бирата си Topvar, която дори е печелила награди, Тополчани предлага богат избор на ресторанти, а също и на кулинарни фестивали през всеки сезон.

Градът е известен със своята барокова църква от 1740 г. Малко по-далеч от центъра се намира защитеният вилен комплекс на Тополчани – запазени къщи в автентичен вид от XIX в. А в непосредствена близост до тях е старият болничен комплекс на града, който е с висока архитектурно-историческа стойност със своя сграден фонд, строен през три различни периода. Целият регион е известен с минералните си извори и СПА туризъм, така че не пропускайте да се възползвате и от тази възможност.

Словакия има дълга и интересна история. Тя остава подценявана и не толкова известна, но е неотделима част от развитието на Централна Европа, както и интересна туристическа дестинация. За тези, които вече са видели достатъчно от пищните дворци на Германия и Австрия, насладили са се на „бароковата“ Прага, но все още искат да продължат странстванията си в сърцето на „стария“ континент – Словакия е един чудесен избор за кратка екскурзия или разходка из средновековни замъци.

Главна снимка: https://www.flickr.com/photos/jlascar/

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновИран. Отвъд стереотипите.24.11.2019

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино