LIFE

Непознатата Словакия – цветна и непредвидима

04.03.2019

Често подценявана като „другата Чехия“, Словакия е една от най-бързо развиващите се икономики в Централна и Източна Европа. Тя не привлича толкова много туристи като съседките си Австрия, Полша, Унгария и Чехия, но пък има своите плюсове при избора на дестинация за празниците. Ако вече сте обиколили Централна Европа и сте останали запленени от богатите коледни базари, винарските изложения и бароковата архитектура на Австро-Унгарската империя, то е редно да посетите и Словакия.

Земите на днешна Словакия са заселени със славянски племена още през V век. Те създават „праславянска“ държава, т.нар. княжество Нитра. През VІІІ век се слива със съседна Моравия, образувайки държавата Великоморавия. През 1918 Словакия се обединява със земите на Бохемия и Моравия и заедно сформират Чехословакия. В периодите на войните Словакия се обособява като отделна държава на два пъти, но това е за кратко. След падането на комунистическия строй през 1989 и след Нежната революция Словакия и Чехия се разделят окончателно от 1 януари 1993.

Столица на новата държава става Братислава. Тя очарова много туристи, заради по-малките си размери и по-непретенциозното излъчване в сравнение с популярните Прага и Виена. Но столичният град далеч не е най-доброто, което можете да посетите при пътешествието си из централните части на континента. Много по-китни и примамливи селища се крият в полите на Татрите и при поречията на многобройните реки, преминаващи през страната.

Търнава

От Братислава се стига до Търнава (Trnava) за по-малко от половин час (само на 47 км от столицата). Градчето е разположено по поречието на едноименната река с това име (Trnávka). Историческият център предлага живописни гледки, а също и богато архитектурно наследство от различни периоди. Многобройните църкви и параклиси правят Търнава известна като „малкия Рим“, а също и като „словашкия Рим“.

През вековете Търнава се превръща във важен търговски център за тогавашната империя, а отражението можем да открием и до днес, разхождайки се из малките улички, изпълнени с ръчно изработени сувенири, и търговските центрове, необичайно големи за град с такива мащаби. През ранното Средновековие Търнава е и религиозен център, а готическите църкви и катедрали, построени през периода, са запазени и до наши дни – църквите „Св. Николай“ и „Св. Елена“ са разположени в самия исторически център на града. Театърът на Търнава съществува от 1831 г., а синагогите в града също са построени още през XIX в. Освен обаче с многобройните архитектурни забележителности, градът може да се похвали и с добрите си ресторанти с традиционна словашка кухня. В Търнава се помещават и студентски кампуси, което допринася за нощния живот на градчето.

Тренчин

Друг град, който ни грабва още с първите крачки извън гарата, е Тренчин (Trenčín). Той е разположен по поречието на най-дългата река в Словакия – р. Ваах. Стратегическото разположение на града предопределя и важната му историческа роля. Съществува още от периода на Римската империя с латинското име Laugaricio, за което свидетелства и надпис върху каменна плоча. Замъкът на Тренчин е от периода на Средновековието и е внушителен комплекс, издигащ се високо над града върху скален масив. Това е третият по големина замък в Словакия и се е превърнал в символ на града. Разделен е на горна и долна част с крепостни стени. В горната част са разположени средновековна кула, заобиколена от няколко по-ниски сгради. На хълма под замъка е църквата с малък площад около нея.

Тренчин е характерен и със стария си град, големия градски площад, бароковата църква и многобройните малки кафенета, в които можете да опитате от чудесния им домашен горещ шоколад. В старата част на града се намира и синагогата, която днес служи като културен център за концерти и изложби и е отворена за всеки посетител.

Словакия се гордее със своя музикален фестивал Похода (Pohoda), най-посещаваният в страната. Организатор и домакин на това събитие още от 1997 г. е именно Тренчин.

Нове Замки

Нове Замки (Nové Zámky) е град в югоизточната част на Словакия. Градът не е типичната туристическа дестинация, а по-скоро място, което да ни представи всекидневния живот на хората. Все пак и тук има какво да се посети и едно от тези неща е галерията на Ернст Зметак, кръстена на дарителя си – местен художник и колекционер. В нея са изложени художествени произведения от периода XVI – XX век.

Най-красивата сграда в Нове Замки е синагогата, построена още през 1880 г. След реконструкцията от 1992 г.  е обявена за национално културно наследство на Словакия. В сравнение с Тренчин, където синагогата вече не се използва за религиозни цели, тази в Нове Замки изпълнява автентичната си функция. Тя е една от четирите в цяла Словакия, която продължава да се използва от местната еврейска общност. Разбира се, не можем да пропуснем и главната забележителност на града – Францисканската църква в бароков стил. Тя е построена през XVII, а по-късно реставрирана през XVIII и XIX в.

Тополчани

Тополчани (Topoľčany) е последното предложение в списъка ни. Той не може да се похвали с голямо население и площ, но носи своя чар и е посещаван от словашките туристи. Най-харесван с бирата си Topvar, която дори е печелила награди, Тополчани предлага богат избор на ресторанти, а също и на кулинарни фестивали през всеки сезон.

Градът е известен със своята барокова църква от 1740 г. Малко по-далеч от центъра се намира защитеният вилен комплекс на Тополчани – запазени къщи в автентичен вид от XIX в. А в непосредствена близост до тях е старият болничен комплекс на града, който е с висока архитектурно-историческа стойност със своя сграден фонд, строен през три различни периода. Целият регион е известен с минералните си извори и СПА туризъм, така че не пропускайте да се възползвате и от тази възможност.

Словакия има дълга и интересна история. Тя остава подценявана и не толкова известна, но е неотделима част от развитието на Централна Европа, както и интересна туристическа дестинация. За тези, които вече са видели достатъчно от пищните дворци на Германия и Австрия, насладили са се на „бароковата“ Прага, но все още искат да продължат странстванията си в сърцето на „стария“ континент – Словакия е един чудесен избор за кратка екскурзия или разходка из средновековни замъци.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йоанна АнтоваМоята голяма луда гръцка седмица07.08.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Портретът на Дориан Грей“ – ефектно гмуркане в бездната на човешката душаТеатър