Кино

Феноменът „Короната“ и колко тежка е тя в сезон 4

01.12.2020

Както сюжетът засяга още в трети сезон, и тук принц Чарлз продължава да бъде притиснат от обстоятелствата, градейки живота си с отговорност на бъдещ крал. Кулминацията на този натиск от семейството е сключването на брак с Даяна Спенсър, а токсичните отношения помежду им контрастират на спокойствието, което престолонаследникът намира в общуването с Камила Паркър-Боулс, изиграна отново от Емералд Фенел. Джак О’Конър като принц Чарлз успява да изведе героя си до нови драматични дълбочини, докатоизгражда и химия и с двете си партньорки на екран.

Снимка: Netflix

В четвърти сезон наблюдаваме и как цял свят обиква истински една принцеса, без нейният собствен съпруг да е способен на същото. Моментите, в които хората показват своето обожание към Даяна, са не по-малко силни от онези, в които виждаме самотата и страданията ѝ, защото в тях осъзнаваме колко трагична е загубата, която ще настъпи по-късно. Ема Корин в ролята на „принцесата на народа“ излъчва характерната за младата Даяна невинност, харизма, топлина и земност, която я отличават от останалите членове на новото ѝ семейство.

Тези ѝ качества я доближават до хора от различни нации, но и я отдалечават от кралската фамилия и мъжа, за когото е омъжена. Сериалът не спестява както старание в пресъздаването на емблематачния гардероб на принцесата, превърнала се и в модна икона, така и в показването на психичните ѝ проблеми. Даяна е представена повече в отношенията си с други герои и ефекта им върху самата нея, отколкото като силната и влиятелна личност, каквато остава в колективната памет, но остава да се надяваме, че и това ще бъде показано в предстоящите сезони на „Короната“.

Как кралското семейство приема четвърти сезон

Още от началото на излъчването си „Короната“ смесва действителост с художествена измислица, за да предаде драматизъм, нужен за едно художествено произведение. Това размиване на границата между реалност и фикция в очите на зрителя води и до крайни мнения от страна на публиката, както и разочарование от страна на самите кралски особи, върху които сериалът се гради.

Снимка: Netflix

Четвърти сезон изглежда като най-противоречивия досега заради широко обсъждания и в миналото любовен триъгълник между принц Чарлз, Камила Паркър-Боулс и принцеса Даяна. Ситуацията е особено деликатна не само защото сериалът засяга паметта на покойната лейди Ди, но и отношенията на другите двама, които към днешна дата се радват на вече 15-годишен брак. След премиерата на новите епизоди се наложи екипът на двойката да изключи опциита за коментари и отбелязване на профила им в Twitter, а Instagram публикациите им бяха заляти с коментари от почитатели на покойната принцеса – от по-невинни като „Даяна ❤️“ до „Ужасна отвътре и отвън завинаги“ под видео пост на Камила.

Пред The Sunday Times приближен на принц Чарлз твърди, че „Короната“ е „измъква неща, случили се по време на много трудни времена преди 25-30 години без мисъл за чиито и да е чувства“. Според него престолонаследникът и херцогинята на Корнуол са представени в „много неблагоприятна светлина“. „Това не е справедливо, особено когато толкова много от изобразеното не представлява истината“, казва още той. Колкото до деликатната ситуация с наследниците на Чарлз и Даяна, според близък приятел на принц Уилям следващият поред претендент за трона е разстроен, че „родителите му са експлоатирани и представени по неистинен и опростен начин с цел печалба“.

Снимка: Netflix

Дори братът на принцеса Даяна – Чарлз Спенсър, признава, че е гледал новият сезон с известно неудобство. В интервю за предаването “Love Your Weekend” той признава, че не е дал съгласието си за снимки в семейното имение Анторп и изразява притеснение, че хората приемат всичко видяно в сериала за истина. „Американци ми казват, че са гледали „Короната“ сякаш са взели урок по история. Е, не са.“, казва той. За да бъдат избегнати грешни впечатления, великобританският културен министър Оливър Доудън предлага сериалът на Netflix да започва с предупреждение, че историческата драма е художествена творба. „При отсъствието на това се опасявам, че поколението от зрители, които не са живели по това време могат да сбъркат измислицата с действителност“, казва той през Mail on Sunday.

Какво предстои

По-нетърпеливите вече тръпнат в очакване на следващ сезон, чийто снимки обаче едва ли ще започнат скоро предвид пандемията от коронавирус. Макар че все още няма обявени дати за начало на работа, новите 10 епизода все пак се очаква да излязат през 2022 г. След някои колебания дали „Короната“ да приключи след още един сезон създателите все пак решават да се придържат към първоначалния си план, включвайки и шести сезон.

А за щастие на феновете, повечето от новите участници в централните роли вече са обявени. Актрисата Имелда Стонтън ще поеме короната на кралица Елизабет, а Лесли Манвил ще бъде нейната екранна сестра принцеса Маргарет. В принц Филип ще се превъплъти Джонатан Прайс, а като особено добър избор заради физическата прилика е Елизабет Дебики като лейди Даяна. Тъй като е ясно, че актрисата е избрана за участие и в последния сезон, вероятно той ще включва и някои събития преди смъртта на принцесата през 1997 г. Самите продуценти твърдят, че направата на шести сезон ще им даде възможност да разгледат по-подробно периода.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Константин НиколовЖенска сила в излишък в „Jessica Jones“ на Marvel и Netflix11.12.2015

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино