Game of Thrones теории: You know nothin’ about Jon Snow

16.06.2015

Спойлер! Спойлер! Спойлер!

Brace yourself, теориите за продължението на Game of Thrones започват. Наличните книги свършиха, епизодите също, че и доста от главните герои с тях. Докато чакаме сезон 6 и г-н Мартин да ни подхвърлят нещо, не ни остава нищо, освен да разгледаме потенциалното развитие на сюжета.

1

Така… започваме поредица от теории, базирани на всичко, което знаем + малко въображение. За да няма разбити сърца – предстоят такива спойлери, че няма да е нужно да гледате предстоящите сезони, защото вече ще сте наясно с всичко.

Виж още: Какво става с Денерис след края на 5 сезон/книга?

Джон Сноу може със сигурност да не знае нищо, включително и това, че не е умрял. В следващите редове ще изложим комбинация от най-популярната фенска теория в сериала с няколко потенциални версии как реално може да го върнем в играта.

Ако трябва да бъдем честни, HBO и Джордж Мартин убиват много, но не и случайно. Имат два типа убийства – изчерпани персонажи (Хрътката, Сър Баристан, че дори и Станис) и персонажи, чието убийство ще донесе мощен емоционален обрат и ще оплете сериозно сюжетните линии (Нед Старк, всички от най-кървавата сватба в историята, Джофри, Червената усойница). Джон Сноу е ключов герой, но на този етап не е пряко свързан с другите сюжетни линии, а персонажът му е меко казано неизчерпан.

Започваме от по-далеч. Акцентът на последните няколко секунди от сезона бе върху умиращия Джон Сноу и най-вече кръвта му. Да, именно. Именно около това каква кръв носи Джон Сноу се базира най-популярната фенска теория. Той не е копелето на Нед Старк и има редица доказателства, които потвърждават това.

1
Тази снимка изтече преди епизода. Фейк е, но показва една от теориите за оцеляването на Джон Сняг

R+L=J

Това е формулата, около която се базира тази теория. Преведена по-подробно тя изглежда така: Регар Таргариен + Лиана Старк = Джон Сноу.

Войната на Узурпатора (282-283), известна и като Бунта на Робърт, била третата и последна гражданска война при Таргариените, довела и до свалянето им от власт.

Войната започнала, когато Регар Таргариен, принцът на Драконов камък и наследник на Ерис II, както изглежда на пръв поглед, отвлякъл Лиана Старк. Това тотално побъркало лорд Робърт Баратеон, който бил сгоден за Лиана.

Оттам историята е сравнително ясна – Старките и Баратеон се обединяват и потеглят на война. В битката при Тризъбеца Робърт убива принц Регар с бойния си чук. Лиана Старк умира мистериозно в Кулата на радостта. В последните си дихания тя помолила своя брат, Нед Старк, нещо, което той се заклел да изпълни.

снимка 2

Накратко, Лиана се пада нещо като Елена от Троя и предизвиква класическа свада, а продуктът от извънбрачната ѝ афера с Регар е момче, което, ако бъде намерено от представител на дом Баратеон, ще бъде убито. Дете, което е смесица от огън (Таргариен) и лед (Старк). И предвид ултималния пакет благородническа кръв, то със сигурност няма как да се харесва на хората с амбиции за трона.

Доказателства:

Лоялността на Нед Старк  
Ако Уилям Уолъс имаше поне един човек с лоялността на Нед Старк, вероятно щеше да е превзел цяла Англия. Образът, изигран от Шон Бийн, е базиран на чест, доблест и лоялност. Този тип не опложда на случен принцип по бардаците и не разваля просто така брака си. И ако това не е достатъчно, нека разгледаме няколко цитата:

I dishonored myself and I dishonored Catelyn, in the sight of gods and men” – което пряко пасва на по-горните редове.

He is my blood, and that’s all you need to know” – реплика на Нед към Кейтлин Старк. Признава, че е негова кръв (реално му се пада племенник), но никъде не казва, че му е син.

Виж още: Най-популярните теории за това какво става със семейство Ланистър след 5 сезон и книга!

В една от сцените той изброява имената на всички свои деца и чак след пауза споменава Джон. Т.е. тотално ги разграничава. В други моменти се споменава за приликата между Джон Сноу и Аря Старк. Аря пък често е сравнявана визуално с леля си.

Eddard had lived his lies for fourteen years, yet they still haunted him at night” – Джон Сноу ли е голямата тайна на Нед Старк?

Some secrets are safer kept hidden. Some secrets are too dangerous to share, even with those you love and trust” – в една средновековна обстановка надали има нещо по-опасно за споделяне от информация за легитимен престолонаследник.
снимка 3снимка 4

И да не забравяме – Нед Старк тотално отказа всякакво участие в заговора за убийство на Денерис, който Робърт замисляше. Това може просто да доизтъкава образа му, но реално показва отношението му към рода Таргариен.

Видението на Денерис в „Къщата на Неумиращите“ главата на Нед Старк отдавна е паднала, а вече сме в края на сезон 2. По-конкретно видението на Денерис (която междудругото се пада леля на Джон Сноу) в „Къщата на Неумиращите“

A blue flower grew from a chink in a wall of ice, and filled the air with sweetness” –  синьото цвете (синя роза) автоматично е асоциация с Лиана Старк, която е описвана, носеща такова многократно.  “Wall of ice” е първата асоциация с Джон Сноу.

“The dragon has three heads” следвайки предсказанието се питаме: окей, кой ще язди останалите два дракона? Джон Сноу е основен претендент и най-близко до тази чест, така че кръвната му връзка с Таргариен изглежда все по-резонна.

снимка 6

А освен това, сещате ли се за епизода от 5 сезон, в който Мелисандра искаше да поязди Джон, казвайки му нещо от сорта на „Господаря на Светлината ни е създал, за да се плодим и създаваме сенки“, а после, когато той я отряза, го погледна и му заяви: „Ти не знаеш нищо Джон Сноу“. Дали тя просто е искала да се наслади на тялото на младия Джон или е имала по-скрити копнежи – като например, че е подозирала факта кой всъщност е той и е искала да създаде нова сянка, която да погуби враговете на Станис. Сянка, която може да се направи само от кралска кръв. В същия епизод имаше няколко препратки към Регар и Лиана едновременно. СЛОЧАЕНОС?

Друг водещ фактор към теорията е, че още преди да започне реализицията на сериала, Джордж Мартин е решил да изпита главните сценаристи, като ги попита „Коя е майката на Джон Сноу?“. Те са му отговорили правилно и чак тогава той им е дал право да се занимават със сериала. Самият Мартин казва в интервюта, че някои фенове са разгадали много важни неща за нататъшния сюжет, но няма намерение да ги променя.

Дотук по тази тема. Теорията е, че Джон Сноу е син на Таргариен и Старк, което го прави син на огън и лед и му придава доста сериозна и ключова роля в сериала.

Да се върнем на събитията от последните 24 часа и неговото убийство ала „Цезар, Бруте и приятелите от Сената“. След подробния преглед на тази популярна теория, установяваме, че Джон Сноу е прекалено важен и неизчерпан герой, за да умре по такъв начин. И в книгата, и в сериала нещата приключват със сравнително отворен край, а Джордж Мартин на няколко пъти отговори на въпроси за тази смърт твърде предизвикателно (което надали значи нещо).

снимка 7

Пред Джон Сноу има няколко варианта и ето какво може да го върне в играта:

Нощната стража изгаря всички трупове, за да не се превърнат в бродници (такава им е традицията). Съответно, това ще бъде и направено с Джон Сноу. Помните ли как Денерис си влезе в огъня в сезон 1 и се получи някаква форма на реинкарнация? Има дебати относно това дали Таргариен са устойчиви на огън, но със сигурност имаше сериозни магии в това, което направи Денерис. Приемайки теорията, която посочихме по-горе за произхода на Джон Сноу, то можем да заключим, че и той ще се спогоди с огъня.

снимка 8

Говорейки за огън, няма как да не стигнем до Мелисандра, която с швейцарска точност се изниза от клането и с още по-голяма точност се появи в Черен замък. Тя самата вече имаше заиграване с Джон Сноу, но по мое мнение всичко при нея се преобърна в момента, в който съобщиха на Станис за дезертьорите. Поглед, който по-скоро показваше осъзнаване на грешка във видението ѝ за преродения Азор Ахай. Той е легендарен герой от книгите, който е избран да се бори срещу Мрака с всемогъщ меч. Най-вероятно е живял по времето на Дългата нощ, когато Белите бродници са били на път да завладея света. Смята се, че именно Азор Ахай ги е спрял. Според пророчеството, направено преди повече от 5 хил. години, той ще се прероди отново, за да се бори срещу Мрака. Това ще се случи след дълго лято, когато едно студено и тъмно зло се спуска над света. Той, хванал меча си „Носещ светлина“, ще се изправи срещу злото и ако успее да го победи – ще избави света от него, но ако се провали – това е краят. Според Мелисандра времето за Азор Ахай е настъпило и тя мисли, че именно Станис е реакарнацията на легендарния герой. Но, както знаем, виденията й често са неясни и трудни за тълкуване. Дали тя не разбра, че не Станис е човекът от нейните видения – този, който трябва да спаси света от Нощта, а именно Джон Сноу?

снимка 10

Сега се връщаме обратно в сезоните, в които Хрътката и Аря Старк попаднаха на Берик Дондарион и Червения жрец –Торос от Мир, които, следвайки култа към Бога на светлината, успяха да покажат за няколко секунди номера с прераждането/възстановяването.

снимка 11

И така, нека да обобщим. Имаме един мъртъв Таргариен, крийпи жена, която (освен пориви да се съблича) знае и някои неща за кръвните магии, култ към Бога на светлината и погребение с гигантска клада. Звучи сякаш някой няма да е мъртъв много дълго.

снимка 12

Ако все пак тази концепция не ви допада, имаме още две: Джон Сноу веднъж показа менталната връзка със своя вълк – Дух. Според някои спекулации е възможно той да се събуди като варг или директно да заживее в своя вълк. В това би имало логика, макар че втори маг Бран ще ни дойде малко в повече. Другата култова теория превръща Джон Сноу в Бял бродник, което сме убедени, че никой не иска да гледа. Е, освен ако не стане Краля на нощта.

снимка 13

Има я и вероятността да е наистина мъртъв, което надали топли някого. Кит Харингтън призна в интервю, че героят му е мъртъв, а също така си и подстрига дългите къдрици, които по договор трябваше да пази. Убийството му, разбира се, звучи като евтин номер за манипулация и ние предпочитаме някоя от горните версии.

Джордж Мартин каза нещо доста важно преди няколко месеца: „If there’s one thing we know in A Song of Ice and Fire is that death is not necessarily permanent.

Очаквайте наши материали и за другите главни персонажи от сериала и книгите!

Какво мислите за тези теории? А имате ли/чели ли сте други? Споделите в коментарите!

П.С. Оли, valar morghulis.

снимка 14

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Алексия ПетроваМежду два големи финала - разговор върху шести сезон на 'Game of Thrones'01.07.2016

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование