Кино

Как „Игра на тронове“ се сгромоляса под собствената си тежест

20.05.2019

Internet is dark and full of spoilers. Този текст няма спойлъри от последния епизод, но е препоръчително да го четете след като сте го гледали.

8 години. От толкова време чакаме последния епизод на най-успешния сериал „Игра на тронове“. Днес го получихме. Но вместо той да бъде сюблимния момент, на който всички да плачем и въздишаме, се превърна в „Ох, хайде да се свършва тази мъка вече“. Безспорно финалният сезон на Game of Thrones ще остане в аналите като един от най-големите провали в историята на телевизията. Как обаче се стигна до тук?

Милион статии и мнения са изказани вече за това колко голямо поп-културно събитие е „Игра на тронове“. Никога досега не е правен толкова мащабен и впечатляващ сериал. Не само като бюджет, но и като история, персонажи, музика, декори. Нещо, което никой не може да отрече е феноменалният усет към детайлитe, визуалното пиршество и божествената музика на Рамин Джавади. Сезони от първи до четвърти, макар с по-малко бюджет, бяха безупречни. Мрънкането на дай хард феновете стартира още от пети и шести сезон, когато книгите и сериалът се разделиха. Факт е, че още от тогава започнаха да се усещат нелогизми, пробойни в сюжета и на моменти слаби диалози. До голяма степен обаче хейтът беше безпочвен. Напомням, че именно в този период станахме свидетели на най-добрите епизоди The Winds of Winter, Battle of the Bastards и моят личен фаворит Hardhome. Затова и слабостите на сезони 5 и 6 останаха сравнително добре скрити и направиха впечатление на малка група от хора.

Всичко започна със 7 сезон

Големите проблеми започнаха със сезон 7, който тотално раздели мнението на зрителите. По-наблюдателните и критични фенове не можаха да преглътнат в какво се е превърнал любимият им сериал. От игра на тронове той стана фентъзи клише със зомбита и дракони. Персонажите започнаха да използват fast travel по картата като някоя компютърна игра, а много главни герои се сдобиха с plot armor, крайно нетипичен за духа на сериала. Тук вече зверски много си пролича творческото безсилие на Дейвид Бениоф и Ди Би Уайс. Въпреки всичко сериалът счупи рекордите по гледаемост и сезонът се хареса на масовия и непретенциозен зрител. В това няма нищо неразбираемо, тъй като имаше fanservice, случиха се неща, които чакаме от много време, а визуално епизодите бяха много, много впечатляващи.

И ето след 2 години чакане и хайп до небесата получихме кулминацията – сезон 8. Който някак си успя да накара финала на Lost да изглежда гениален. Само за справка Game of Thrones e сериалът с най-много гласове в IMDB, където до скоро беше на първо място в игралните сериали и като оценка. Всеки един епизод се оценява от десетки хиляди зрители, така че би могло да се смята, че оценката е сравнително статистически обективна. Досега най-слабият епизод имаше оценка 8.1 (Unbowed, Unbent, Unbroken от 5-ти сезон), като средностатистически епизодите в предишните сезони имаха около 9.0 (цели 4 пък имат феноменалната 9.9!). От топ 5 най-лошо оценявани епизоди в целия сериал – всички 5 са от сезон 8. The Bells има 6.5, The Last Of Starks 5.9, а финалният епизод The Iron Throne 4.7 и продължава да пада. Зрителите са единодушни – сезон 8 е не просто зле. Той е катастрофален.

Как ще се отрази на HBO?

И да, със сигурност последният сезон и епизод ще счупят всякакви рекорди по гледаемост, но само и единствено, защото след 8 години, колкото и да не ти харесва, нямаш никакъв друг избор, освен да го изгледаш. Тепърва ще се оценяват щетите, които сезон 8 ще нанесе върху имиджа на HBO. Досега Game of Thrones беше златна мина за компанията. Карайте по Цариградско шосе, за да видите колко големи брандове са платили, за да използват образи от сериала за маркетингови цели и си представете колко други са го направили в чужбина. Да не споменаваме колко хора се абонираха за HBO заради „Игра на тронове“, а сега мнозина публично пуснаха снимки как отменят платения си абонамент към услугите на телевизията. Щетите със сигурност ще са големи. Далеч съм обаче от мисълта, че това ще погуби компанията. Въпреки всичко HBO остава титан в телевизията, представяйки някои от най-качествените продукции. Да се надяваме, че урокът е научен и грешката ще бъде изкупена с готвените нови сериали от франчайза на „Игра на тронове“.

Разбира се, намериха се и хора, които казаха, че мрънкането на феновете е безпочвено, че каквото и да ни били предоставили сме щели да бъдем недоволни и просто не сме искали сериалът да свършва. Това категорично не е вярно. За пръв път от четвърти сезон и масовите, и хардкор феновете са единодушни – качеството просто не е задоволително. И преди сме имали велики сериали, филми и завършеци на франчайзи. И преди е имало и вечно ще има недоволни. Но никога общественият консенсус не е бил толкова единен.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Алексия ПетроваШести сезон на ‘Game of Thrones’ – играта продължава, по-завладяваща отвсякога26.05.2016

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика