„Безбог“ и „Слава“ са големите победители на „Златна роза“ 2016

25.09.2016

1

С церемония по награждаването на отличените ленти бе закрито 34-тото издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. В неделя вечер в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна бяха обявени победителите, сред които любимец на публиката стана комедията „Летовници“, а за фаворит на акредитираните журналисти бе определен „Слава“.

Филмът от създателите на „Урок“ Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели също наградата на Съюза на българските филмови дейци, специалната награда на град Варна, тази за най-добър сценарий, както и операторско майсторство на Крум Родригес, чийто приз е и за работата му по „Безбог“, обявен за най-добър пълнометражен филм тази година. Лентата бе оценена „за силата, смелостта и безкомпромисния поглед, с които авторът ни води в едно разтърсващо изследване на човешкия дух в копнежа му за чистота и изкупление“. Филмът заслужи и наградата за режисура, връчена на Ралица Петрова, най-добра женска и мъжка роля – за Ирена Иванова и Иван Налбантов. Актьорът споделя отличието с друг свой колега в категорията – Димитър Николов, за образа на Христо в едноименната лента, донесла и наградата за пълнометражен дебют на Тодор Мацанов и Григор Лефтеров.

Наградата на гилдия Критика съм Съюза на българските филмови дейци (СБФД) отиде при „Спомен за страха“ с режисьор Иван Павлов, а за музиката към същия филм и цялостно творчество специална награда на журито бе определена за покойния композитор Божидар Петков. Победител в късометражната конкурсна програма стана „Куче“ – „за деликатния, психологически нюансиран разказ, където преживяванията се случват отвъд събитията и думите“. „Любов“ получи специален диплом от СБФД, а такива от журито бяха присъдени за други три ленти от селекцията – „Капия“, „На червено“ и „Преди да заспя“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"София Филм Фест – лятното кино на път към Велико Търново07.06.2018

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика