„Ханибал“ – когато чудовището е чаровно

06.07.2013

hannibal-poster
Светът на ужасите е пъстър и разнообразен – има зомбита, чудовища, роботи, вампири и още безброй други опасни създания, но сякаш хората винаги са ни плашели най-много, особено пък, ако убиват, а след това имат навика  да изяждат жертвите си, какъвто именно е и главният герой в нашата статия.

Ханибал, известният психопат-канибал, е посещавал сънищата на немалко хора, карайки ги да се събуждат с писъци, ослушвайки се за всеки шум и преглеждайки всяко ъгълче, където може да се скрие потенциалният нападател. Е, сега си представете всичко това, но малко по-мрачно, далеч по-психо и плашещо, и може би ще успеете да разберете за какво точно ще си говорим днес.

Вече ви представихме един успешен римейк (този на „Шерлок”) и следвайки традицията „нова седмица – нов късмет”, днес ще ви представя и още една чудесна интерпретация, този път под името „Ханибал”.
Действието в сериала е базирано на „Червеният дракон” на Томас Харис – книга, в която авторът за първи път ни запознава с брилянтния психиатър и сериен убиец Ханибал Лектър, който все още не е разкрит, но това далеч не означава, че е по-малко кръвожаден или опасен.
hannibal-hannibal-tv-series-34339540-1280-720
Историята в сериала започва с изчезването на осем момичета, което вкарва в смут целия отдел на полицията, начело с Джак Крофорд. И, разбира се, в екстремни ситуации се взимат екстремни мерки и точно тук се идва Уил Греъм – млад профайлър, страдащ от Синдрома на Аспергер,  който притежава невероятната способност да се поставя на мястото на престъпниците, при това съвсем, съвсем буквално. Греъм успява да разбере мотивите им, начинът, по който извършват престъпленията си, както и моделът, по който набелязват жертвите си. И за да станат нещата още по-сложни и заплетени, в картинката се намесва и Ханибал – психиатър, който има за цел да помага на младият профайлър да запази психиката си здрава, поне доколкото е възможно това в свят изпълнен с престъпления. Двамата се впускат в разследването на множество убийства – стават свидетели на това как човек си прави ангели, разбират, че всъщност гъби можеш да си отглеждаш и върху хора и че има защо да се страхуваш от чудовището под леглото, дори и чудовището въобще да не е истинско такова.

Разбира се, като типичен хорър сериал, Ханибал на NBC разполага и с подходящата атмосфера – Браян Фулър, създателят му, успешно е съчетал звук и картина така, че да накара косъмчетата по врата ви да настръхнат или пък да подскочите при гледката на поредното убийство. Всъщност филмчето до такава степен може да ви накара да симпатизирате на героите му, че без да осъзнаете ще започнете да се оглеждате в коридора, ще надничате под леглото и ще поглеждате през прозореца с уплах и надеждата, че няма да видите нищо, от което да изпищите или да получите поредния сърцетуп – пореден, тъй като вече навярно сте получи няколко по време на епизода, който сте спрели преди една-две минутки.

Освен всичко друго, героите в сериала са добре изпипани и веднага ще ви запленят, карайки ви да гледате още и още и така, докато не осъзнаете, че сте стигнали последния излязъл епизод и не изпуфтите недоволно на стола.
hannibal-cast
Най-важният, но сякаш останал на заден план, герой е Ханибал. Лектър все още е уважаван психиатър, вещ с думите и достатъчно умен, за да дърпа конците на всички около себе си, без въпросните да го заподозрат и за секунда. Това далеч не означава, че е безобиден обаче, просто никой от околните все още не се е усетил, че любимият им психиатър е способен на подобни неща като жестоки убийства, а, повярвайте ми, той е. Освен всичко друго, Ханибал е и изкусен готвач, като разбира се, това е показано в не една или две сцени, където „нашият човек” си приготвя я бели дробове, я някой черен дроб(човешки, естествено), а после чинно си ги нарежда в чинийка, украсява си ги… и ги поднася на някой гост като пилешко, свинско или някое от другите ни познати меса. И ако това не ви е достатъчно, Лектър вероятно е първият психиатър, който си има психиатър.

Разбира се, Уил и Ханибал са подкрепяни от цяла тумба сравнително второстепенни персонажи, които са също толкова интересни. Няма как да пропусна любимката ни Фреди Лаундс – криминален журналист, който някак винаги попада на неподходящото място в неподходящото време, при това съвсем умишлено.
Важно място в сериала заема и Доктор Алана Блуум – психиатър и тръпка на един от героите, както и изключително чаровна и приятна дама, която смятаме, че определено трябва да дават по-често.
Hannibal_Key-Art_table_940x529_FULL11
Както всичко друго, „Ханибал” на NBC не е идеален. Като минус бих споменала това, че кървищата в последните епизоди преобладават пред психо елементите, което, като цяло, не е лошо,  но пък някак се разминава с идеята от първоначалните епизоди. Това е пренебрежим недостатък обаче, тъй като въпреки липсата на много психо елементи в последната си част, сериалът е все така запленяващ, а историята – заплетена и интригуваща.

Лично за мен „Ханибъл” е открието на годината или поне на тази част, която е изминала досега. Сериалът успя да привлече вниманието ми, а в последствие се влюбих в героите и в самата история и всичко това ме накара да тръпна в очакване за всеки нов епизод.

Затова, ако обичате ужасите, ако мечтаете да преследвате и залавяте опасни убийци(и канибали), ако стандартните хоръри вече са ви омръзнали и копнеете за нещо, което да ви държи на нокти от началото, та до самия си край, то направете си чаша горещо кафе, настанете се удобно и се отдайте на „Ханибал”.

Оценка: 9/10

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваТоп 12 актьори, които най-после искаме да видим с „Оскар“ в ръка05.03.2021

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино