И нека китайската Нова година започне сега!

16.02.2018
Заедно в час

Ако си мислите, че празнуването на китайската Нова година изглежда като посрещането на Новата година на запад, грешите. Първо, датите са различни, а най-важното – значението, което китайците влагат в този важен за тях празник.

Изминалата 2017-а година беше годината на Петела според китайските вярвания. Тъй като и аз съм родена в годината на Петела, приятелите ми от Китай ме предупреждаваха да бъда внимателна, както и да спазвам редица правила, за да избегна лошия късмет. Като човек, израснал на Запад, гледах на тези съвети със смесица от умиление и насмешка. Е, година по-късно, мога да кажа, че 2017 беше повече от турбулентна за мен, изпълнена както с моменти, преливащи от щастие, така и с доста лош късмет и неочаквани обрати.

Тази година първият ден от китайската Нова година се пада на 16-и февруари. Изтърпяла последиците от предишната, решавам да се запозная по-обстойно с вярванията и традициите, свързани с честването на Новата година в Китай. Срещам се с моята китайска състудентка Тинг Тиен за повече информация от първо лице.

 

Карина Николова: Остават броени дни до китайската Нова година. Как чествате този празник в Китай?

Тинг Тиен: Китайската Нова година се чества според лунния календар, затова всяка година се пада на различна дата. Това е най-големият и важен празник в Китай. Независимо, че празнуваме и на 31-ви декември, истинската Нова година за нас започва на датата, определена от китайския календар. На този ден цялото семейство трябва да се събере и да празнува заедно. Това означава, че хората, които живеят и работят в друг град или в друга провинция, трябва задължително да се приберат у дома. Още от днес (14.02.) започнах да получавам много съобщения от приятели и роднини, които вече са на път за вкъщи. Китай все пак си е голяма страна /смее се/. За някои от китайците този празник е единственият шанс да се приберат у дома и да прекарат няколко дни със семейството си, защото в Китай покрай Нова година обичайно се почива цели седем дни.

К.: Значи никой не работи в тези дни, дори супермаркетите?

Т.: Не, не. Някои хора работят, но на смени и с намалено работно време. Все пак покрай празника търсенето на стоки е още по-голямо. Въпреки това си мисля, че повечето ресторанти са затворени на самата Нова година, както и на следващия ден.

К.: Кой е най-важният момент от честването на Новата година?

Т.: Вечерята в навечерието на Нова година! На нея се приготвят много и  различни ястия. Ако семейството е голямо, се сервират около 20 ястия. Традиционни новогодишни ястия са ’’hot pot’’ и кнедли например. На Север приготвят специален десерт за късмет, наречен “Тангьоен”. Повечето новогодишни ястия са едни и същи в цял Китай, но се наблюдават и различия между Севера и Юга, както и в отделните провинции. Най-важното е, че всичко е много вкусно.

К.: Прилича ли честването на китайската Нова година на нашето посрещане на Новата година на Запад?

Т.: Не, бих казала, че посрещането на Новата година в Китай е много по-забавно, защото ние празнуваме много по-дълго – най-малко през цялата почивна седмица. През този период всеки ден можеш да чуеш фойерверки по улиците, а самата празнична атмосфера трае поне месец. Това е така, защото първото посрещане на Новата година се нарича „малка Нова година“, а след 15 дни има още едно честване – на „голямата Нова година“. Най-важни са тези 15 дни между двете чествания.

К.: Това се казва празнуване!

Т.: Да! /смее се/ Но в повечето случаи хората не могат да се приберат у дома за „голямата Нова година“, но въпреки това атмосферата е празнична. Организират се новогодишни маркети, които наподобяват коледните маркети на Запад. Там могат да се купят подаръци за семейството, храна, както и много неща като талисмани, дрехи, т.н., които трябва да се използват през Новата година.

К.: Разкажи ми някое поверие, свързано с Новата година в Китай.

Т.: Основното поверие покрай този празник е, че около „малката Нова година“ се появява едно чудовище, което хората трябва да победят, т.е. в новогодишната нощ ние не само празнуваме, но и се води битка между доброто и злото. Името на чудовището е „Ниен“ / в превод: „година“/ и за да го прогоним, палим фойерверки и гърмим пиратки, понеже заради големите си уши то се страхува от силни шумове. Освен това всеки трябва да носи червени дрехи. Важно е и всички да бъдем заедно, както и да ядем и пием до насита. Освен това на входната врата се окачват наопаки йероглифи за просперитет, защото на китайски изречението „йероглифът за просперитет се е обърнал“ звучи като „просперитетът е дошъл“. Някои хора закачат и чили на входната врата, защото силният му аромат може да уплаши чудовището.

 

Друга важна и много стара традиция е даването на червени пликове, пълни с монети, на децата от по-възрастните.

В самата новогодишна нощ повечето хора не спят до сутринта. Цяла вечер семейството гледа телевизия /има специална новогодишна програма/, играе игри, свири на инструменти или пее. Обичаят да се будува също е свързан с чудовището – все пак то обикаля напред-назад и всички трябва да са нащрек. /смее се/ Аз също обикновено не спя в новогодишната нощ, но това е, защото всички са толкова развълнувани. Атмосферата е много специална, защото празникът има сакрално значение.

На другия ден, след като сме прогонили Ниен, се събираме с близки и приятели, за да празнуваме. Голямо обикаляне е, за да видиш всички, защото с някои от хората можеш да се видиш само един път годишно. Понякога се налага да се пътува и до друг град. Задължително е и да донесеш подаръци със себе си. Освен това на теб също ти идват гости. Така че празникът е свързан не само с почивка, но и с много работа.

На „голямата Нова година“ празникът е по-спокоен, защото чудовището вече го няма. Някои възрастни хора смятат, че второто честване на Новата година е дори по-важно от първото, защото тогава сме прогонили „Година“ обратно в неговия дом и сме сигурни, че то ще се върна чак догодина.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Йоанна АнтоваУикенд бягство: По пътя на виното13.08.2018

Още от Под Моста

Под МостаИталианското трио Il Volo се завръща в България през септемвриМузика