Истинските истории зад големите рок парчета

06.01.2015

Ако зад всеки успял мъж стои една жена, то зад повечето велики песни се крият доста любопитни подробности.  Още по-пикантно е под повърхността на рок и метъл парчетата. Доза романтика, много страст и нотка вулгарност… Понякога от всичко и по много. Готови ли сте да опитате?

Началото е силно и разтърсващо, може да събуди и Господ. Историята се развива по време на репетиция. Докато момчетата от Black Sabbath забиват супер здраво, свещеник от близката църква отива при тях и се оплаква от шума, който вдигат. Ако мислите, че са се притеснили, то чуйте ‘Disturbing the priest’ и Йън Гилън веднага ще затвърди съмненията ви.

Идва ред и на Jimi Hendrix с ‘Purple Haze’. Но не бързайте със заключенията! Историята на песента не описва някои „по-особени” състояния на китариста, даже напротив. Става въпрос за вманиачена сервитьорка, на която е посветена цяла статия във вестник. Въпросната жена била обсебена от един от редовните си клиенти. И как му го показала? Един ден сложила в кафето му ЕЛЕСДИ и го отвела в апартамента си. Човекът не могъл да излезе от там дни наред, но вдъхновил Джими да разкаже историята му. Потопете сe и вие в нея.

Продължаваме на вълната на забранените удоволствия. И за тях ни припяват именно Beatles. Добре познатата песен ‘Ticket to Ride’  не разказва за вълшебни светове на един билет разстояние. Според Джон Ленън възпятият билет е нещо като здравен талон, който проститутките в Хамбург носели със себе си. Ако се питате защо, то отговорът е един – за да са чисти. Въпросният талон гарантирал, че са здрави и не пренасят венерически болести. Колко е вярно, не ви съветвам да проверявате. Просто бъдете по-внимателни.

След мелодичното изпълнение на Beatles е време за нов трус. Той идва с Rammstein и песента им ‘Mein Teil’. Извратено ще е да говорим за вдъхновение, но пък е съвсем в стил Рамщайн. Та, вдъхновението за това парче групата открива в историята на германския канибал Армин Майвес. Той се сдобива с международна популярност, убивайки и изяждайки доброволец, който сам му се предлага в интернет. Първоначално канибалът от Ротенбург е осъден на осем и половина години затвор за непредумишлено убийство, но по-късно получава доживотна присъда. Историята не свършва тук. Армин Майвес решава да съди Рамщайн, защото са използвали историята му в песента ‘Mein Tail’. Не само че успява, но те са длъжни да му изплатят няколко милиона. Струва си за подобна история, нали?

Завършваме с нещо класическо и по-точно – ‘Shine on You Crazy Diamond’. Pink Floyd пишат тази песен за вече бившия член на групата Сид Барет, който губи разсъдъка си години преди това. Случайно или не, точно в деня на записа Сид се появява като от нищото в студиото. В първия момент никой не го разпознава, защото музикантът е в окаяно състояние. Бандата е разтърсена от случилото се, макар всички да знаят за зависимостта му към наркотиците и последиците от това…

Автор: Гергана Лазарова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йорданка ВеселиноваThe 1975 – три албума и едно прераждане по-късно25.01.2019

Още от Под Моста

Димитър ПанайотовСлед COVID – какво е бъдещето на образованиетоОбразование