Истинските истории зад големите рок парчета

06.01.2015
Varna Buddies 2019 Summer Edition

Ако зад всеки успял мъж стои една жена, то зад повечето велики песни се крият доста любопитни подробности.  Още по-пикантно е под повърхността на рок и метъл парчетата. Доза романтика, много страст и нотка вулгарност… Понякога от всичко и по много. Готови ли сте да опитате?

Началото е силно и разтърсващо, може да събуди и Господ. Историята се развива по време на репетиция. Докато момчетата от Black Sabbath забиват супер здраво, свещеник от близката църква отива при тях и се оплаква от шума, който вдигат. Ако мислите, че са се притеснили, то чуйте ‘Disturbing the priest’ и Йън Гилън веднага ще затвърди съмненията ви.

Идва ред и на Jimi Hendrix с ‘Purple Haze’. Но не бързайте със заключенията! Историята на песента не описва някои „по-особени” състояния на китариста, даже напротив. Става въпрос за вманиачена сервитьорка, на която е посветена цяла статия във вестник. Въпросната жена била обсебена от един от редовните си клиенти. И как му го показала? Един ден сложила в кафето му ЕЛЕСДИ и го отвела в апартамента си. Човекът не могъл да излезе от там дни наред, но вдъхновил Джими да разкаже историята му. Потопете сe и вие в нея.

Продължаваме на вълната на забранените удоволствия. И за тях ни припяват именно Beatles. Добре познатата песен ‘Ticket to Ride’  не разказва за вълшебни светове на един билет разстояние. Според Джон Ленън възпятият билет е нещо като здравен талон, който проститутките в Хамбург носели със себе си. Ако се питате защо, то отговорът е един – за да са чисти. Въпросният талон гарантирал, че са здрави и не пренасят венерически болести. Колко е вярно, не ви съветвам да проверявате. Просто бъдете по-внимателни.

След мелодичното изпълнение на Beatles е време за нов трус. Той идва с Rammstein и песента им ‘Mein Teil’. Извратено ще е да говорим за вдъхновение, но пък е съвсем в стил Рамщайн. Та, вдъхновението за това парче групата открива в историята на германския канибал Армин Майвес. Той се сдобива с международна популярност, убивайки и изяждайки доброволец, който сам му се предлага в интернет. Първоначално канибалът от Ротенбург е осъден на осем и половина години затвор за непредумишлено убийство, но по-късно получава доживотна присъда. Историята не свършва тук. Армин Майвес решава да съди Рамщайн, защото са използвали историята му в песента ‘Mein Tail’. Не само че успява, но те са длъжни да му изплатят няколко милиона. Струва си за подобна история, нали?

Завършваме с нещо класическо и по-точно – ‘Shine on You Crazy Diamond’. Pink Floyd пишат тази песен за вече бившия член на групата Сид Барет, който губи разсъдъка си години преди това. Случайно или не, точно в деня на записа Сид се появява като от нищото в студиото. В първия момент никой не го разпознава, защото музикантът е в окаяно състояние. Бандата е разтърсена от случилото се, макар всички да знаят за зависимостта му към наркотиците и последиците от това…

Автор: Гергана Лазарова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаГръндж - или как всеки може да сформира група14.09.2018

Още от Под Моста

Момчил РусевКакво се случи в българската музика през първата половина на 2019?Музика