Историята за Покахонтас – истина и легенда

14.07.2014

pocahontas1

Легендата за индианската принцеса Покахонтас е добре позната, но каква част от нея е истина и къде историческите факти са се преплели с измислицата?

Вижте още: Плашещата история на легендарната „Дама в бяло“

През годините се появяват много интерпретации на историята за младата индианка – през 1953 г. излиза640px-Pocahontas_by_Simon_van_de_Passe_1616 „Капитан Джон Смит и Покахонтас“, анимацията на Дисни се появява през 1995 г., а малко по-късно излиза и продължението ѝ „Покахонтас 2: пътуване до новия свят“. „Новият свят“ (2005) събира куп известни актьори (Крисчън Бейл, Колин Фарел, Кристофър Плъмър), за да разкаже живота на Покахонтас. Ключовият момент в повечето от тези филми е спасяването на Джон Смит и любовната история между него и индианката. Кое от тези неща обаче е истина?Нека започнем от самото начало. Покахонтас е индианка от днешния щат Вирджиния, САЩ, дъщеря на вожда Похатан. Според учените Покахонтас е родена около 1595 г. като за това се съди по записките на капитан Джон Смит. Може би ще се изненадате да научите, че Покахонтас не е истинското име на индианката, това е прякор, който означава „игривата“ (“the playful one”). Името ѝ е Матоака (Матока), а по-късно се е наричала и Амонути. Причината, поради която момичето е използвало прякор, е в това, че индианците са смятали, че ако някой знае истинското ти име, той може да ти навреди. Те са разкривали имената си само пред тесен кръг близки хора и са използвали псевдоними.

Pocahontas_1883

Като дъщеря на Похатан Покахонтас е била възприемана за принцеса, но според индианските обичаи тя не би могла да наследи позицията на баща си. В „Карта на Вирджиния” Джон Смит описва унаследяването сред похатаните по този начин: „Неговото (на Похатан) кралство се предава не на синовете му, нито на децата им; но първо на братята му, от които имаше трима с имена Опичапан, Опечанканог и Кататуг; и след тяхната смърт – на сестрите му. Първо на най-възрастната сестра, после и на другите: и след тях на наследниците, мъжки и женски, на най-възрастната сестра; но никога на наследниците на мъжете.


Популярната част от историята на Покахонтас започва през април 1607 г., когато английските колонизатори пристигат във Вирджиния. Няколко месеца по-късно, по време на експедиция, Капитан Джон Смит е пленен от ловна дружинка и отведен в столицата Веровокомоко. В първата версия на тази история англичанинът разказва за обилна гощавка и разговор с вожда на племето, Покахонтас не е спомената. По-късно обаче, когато пише писмо до кралица Анна във връзка с посещението на индианката в Англия, той споменава известното спасяване –  „два огромни камъка бяха донесени пред Похатан; и мнозина го грабнаха (Смит), завлякоха го до камъните и положиха главата му на тях, и готвейки се с тоягите си да разбият черепа му, Покахонтас, най-скъпата дъщеря на краля, след като молбите й не бяха чути, взе главата му в ръцете си и сложи нейната отгоре да го спаси от смъртта.” Според историците е много вероятно Джон Смит да си е измислил тази история, за да подчертае влиянието и позицията на Покахонтас.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Деница Димитрова„Фестивалът на Рифкин“ – класическа, но освежена рецепта на Уди Алън21.05.2021

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE