Изложбата на Ейк Ериксон „Ромите в Европа“ – вече и в София

09.06.2016
Източник: http://www.weekendclub.bg/
Източник: http://www.weekendclub.bg/

В продължение на един месец посетителите на Софийския арсенал- музеят за съвременно изкуство ще могат да се докоснат до творбите на Ейк Ериксон.  Фотоизложбата е посветена на ромския народ по земите на Европа. Изложбата ще се състои от 10-ти юни до 17-ти юли.

Целта на тази фотоизложба е да се разчупят всички стереотипи за ромския живот, като разкаже чрез снимките си хиляди истории за бита и културата на ромите, живеещи в Европа. Този негов проект тръгва от град Брецлав в Чехия през 2009-та година. Там той заснема едно ромско семейство, което бива изселено от собствения си дом. Сблъсква се с историите на ромската общност във Франция, Швеция, Румъния, Косово, Сърбия, Унгария, Словакия, Испания и Швейцария. Всички този фотографии, цялото това пътешествие го сблъсква с толкова различни и пъстри реплики, моменти от техния различен, но човечен живот. Със сигурност снимките му са наситени с хиляди изказани думи и разказват много повече от това, което ще прочетем в която и да е медия. Вижда се разликата между членовете на ромската общност. Фотографиите показват мизерстващите роми, но и тези, които водят нормален живот, които работят и препечелват честно, които се образоват и стъпват на краката си заедно с останалата част от Европа.

Изложбата му в България не е просто с цел да покаже на гостите си колко добри снимки е направил. Изложбата му цели да разкаже  историите на ромите от нашата родина, които просят в краката на граждани като Ейк Ериксон.

Допълнителна информация за изложбата, нейното откриване и представяне може да откриете във фейсбук страницата на събитието.

 

Автор: Илияна Павлова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йорданка ВеселиноваHighlights: Интересните събития този уикенд07.08.2018

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино