Къде сте, деца мои? (градската легенда за „бялата дама“)

18.03.2014

10009539_3930987928477_339535880_n
Различни версии на Жената в бяло бродят по целия свят.

Според ацтекските легенди богинята Чихуакоатл започнала да крачи по земята скоро след пристигането на Кортес в Латинска Америка, плачейки неудържимо за загубеното си чедо – навярно метафора за сринатата ацтекска империя.

Вижте още: Пет страшни истории от всички краища на света!

Във Великобритания духът е познат като Бялата дама и се появява в домовете, където скоро предстои да почине някой. Неина съименница се подвизава и на междуградски път в Бийфорд, Източен Йоркшир, където самотни мотористи я качват на стоп, само за да установят няколко километра по-късно, че тя вече не седи на седалката зад тях.
Жена в бяло е обитавала и стар пруски замък в Германия в периода 1625-1790 г. В славянската митология подобен дух е известен под името… русалка. Да, и тук не става дума за някое миловидно и доверчиво червенокосо създание от филмите на Дисни. Според оригиналния мит в русалка се превръщат душите на самоубили се жени, отхвърлени от любимия си, или бременни, но неомъжени девойки, погубени по особено жесток начин.
В Бразилия я познават като Mulher de Branco. Смята се, че това е духът на бременна жена, починала по време на раждането си или малтретирана непосредствено след него. Появява се край безлюдни пътища, облечена в ефирна бяла рокля и привидно безмълвна… но ако бъде доближена, започва да пищи и плаче неудържимо. Докато внезапно не изчезне.
Писък, удавен в сълзи. И после тишина.
Но независимо от произхда й, легендата винаги се свързва с някоя местна трагедия. И, както се случва с времето с всички истории за духове, се превръща в нищо повече от страшна приказка, която разказват на децата преди сън. Разбира се, придружена от поука. За това колко е опасно да излизат сами късно вечер и как трябва да бъдат послушни, ако не искат Плачещата жена да ги похити. Ако се вярва на родителите, всеки демон, дух и таласъм на тази земя живее само, за да отвлича малки непослушни малчугани от леглата им.
10013907_3930988008479_798716405_n
Съвременната попкултура е открила особено вдъхновение в легендата. Пилотният епизод на сериала „Свръхестествено” представя точно Жена в бяло – първото предизвикателство на братята Уинчестър. Неин вариант откриваме и във втори сезон на „Досиетата Грим”. Да не говорим за безбройните книги, разкази и комиксови адаптации, сред които фигурира дори серията Batwoman на DC. Образът на Плачещата жена обитава дори компютърни игри като Guild Wars 2 и League of Legends.

В някои части на Щатите легендата й се разказва редом с Кървавата Мери. Стотици жени, сменили стотици имена и стотици лица. Посегнали на собствения си живот. Заради любов. Любов, коствала им всичко и предложила им в замяна единствено място в страшна приказка, която майките да прошепват преди сън на децата си.
Не излизай сам по тъмно.
Не говори с непознати.
И не приближавай реката.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър РахталиевЗа 90-те с любов18.05.2020

Още от Под Моста

Димитър РахталиевАнимациите, които създадоха едно поколениеКино