Легенди: 5 страшни истории от различни краища на света

27.11.2014

Нека направим днешното пътуване малко по-различно и вместо да посетим дворци, храмове и музеи, да се разходим из тъмните улички, да изследваме тайните пролуки между сградите, да надникнем в изоставените къщи, от които вечер идват странни звуци, напомнящи крясъци и плач…

Вижте още: Легендата за Слендърмеееен!

Първата ни спирка е Шотландия. Представете си, че тъкмо сте се прибрали от работа, отпуснали сте се удобно на дивана с книга в ръка, пиете чай и се наслаждавате на спокойната вечер. Изведнъж някой чука на вратата, не очаквате никого, но въпреки това ставате, за да проверите кой е. Пред вас стои малко момиченце, докато я гледате си припомняте нещо, което сте прочели преди няколко дни – легендата за Бялата смърт.
fear-almaТова е история за шестгодишно момиче, което мразело живота толкова много, че решило да изличи всяка следа от себе си. Тя унищожила всичките си вещи, а накрая извършила самоубийство. Само няколко дни по-късно всички членове на семейството ѝ починали при странни обстоятелства. Легендата гласи, че когато научите за живота на момичето, духът му ще ви се яви вечер, ще почука на вратата, всяко почукване ще е все по-силно, докато накрая не му отворите. Тогава ще ви убие, за да заличи всяка следа от себе си и да запази съществуването си в тайна.

Пренасяме се в страната на изгряващото слънце. Някъде из уличките на модерните японски градове срещате красива жена с хирургическа маска на лицето. Гледката не ви изненадва, защото много хора в Япония носят маски, когато са настинали. Тя ви спира и ви пита „Красива ли съм?“, ако отговорите с „не“, то тя ще извади оргомни ножици и ще ви убие с тях, ако пък кажете „да“ тя ще свали маската, за да разкрие обезобразеното си лице и ще зададе въпроса си отново. Отрицателен отговор от ваша страна отново би означавал смърт, а положителен – разпорване на устата ви от ухо до ухо. Това е легендата за Кухисаке-Онна, още позната като жената с разрязаната уста. Някои казват, че тя е била съпруга на самурай. Един ден му изневерила, а когато той разкрил предателството ѝ, я наказал, разрязвайки устата ѝ с острия си меч. Въпреки че на пръв поглед бягството от Кухисаке-Онна изглежда невъзможно, се твърди, че ако отговорите с „Горе-долу.“ или ѝ подхвърлите бонбони, ще я разсеете достатъчно, за да успеете да се измъкнете.
Kuchisake_Onna_by_LimoliНека останем в Азия още малко. Връщаме се назад във времето до феодална Япония, когато, за да се осигури стабилността на сградите, често в стените или в основите им са вграждани хора. Най-известната подобна легенда е за строежа на замъка Мацуе в префектурата Шимане. Стоителството започва през XVII в., но се оказва проблемно – стените се срутват неколкократно и това налага търсенето на човешка жертва. По това време се е провеждал фестивалът Бон. Стражите на замъка слезли в града и заловили най-красивата танцьорка на фестивала, убили я, а след това трупът ѝ бил зазидан в стените. Строителството продължило без проблем. Замъкът бил построен успешно, но винаги, когато младо момиче танцувало в близост до него, стените му започвали да се тресат. Това наложило танцуването по улиците на Мацуе да бъде забранено. Звучи познато, нали? Вграждането е популярен мотив и в българския фолклор, често се появява в поверия и народни песни. Вярва се, че духът на вградения ще защитава сградата, поради тази причина се търси най-трудолюбивият и силен човек, за да пренесе своите качества върху постройката. Не е било задължително вграждането на самия човек, често е била достатъчна неговата сянка. Твърди се обаче, че след като сянката бива вградена, притежателят ѝ бавно започва да отслабва и умира скоро след това.

Продължава на следващата страница…

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Под МостаДарения за бъдещия Музей на пандемията21.04.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино