Образование

Как да подкрепиш стотици ученици в нужда за първия учебен ден

08.09.2021

Статия: TimeHeroes

Спомняш ли си колко беше вълнуващо да напълниш новата си раница с несесери, химикалки и тетрадки? И първия учебен ден, когато най-накрая виждаш приятеля по чин след дългото лято, казвате си “здрасти” и всичко започва отначало – уроците, вълненията, дяволиите и веселбата?

Всяко едно дете има право на такива спомени, независимо от социалното си положение. Уви обаче, нещата невинаги стоят така просто и за много родители осигуряването на базови учебни пособия е непосилно перо, преди които стоят покривът, храната и това да сложиш дрехи на гърба си.

На пръв поглед, да нямаш раница и тетрадки не е причина за това да отпаднеш от образователната система, но замисли се всъщност какво означава липсата им – освен безброй неудобства, за жалост неравенството може да те накара да чувстваш и срам, а вместо да ходиш на училище, да предпочетеш просто да избягаш и да търсиш друг начин да се справиш с живота.

Има обаче организации, чиято кауза е тъкмо да подадат ръка на семейства в нужда, така че техните ученици да влязат в клас с пълна раница и да се задържат на чина. Те обаче трудно биха се справили без помощ, твоята помощ. Можеш да покажеш, че тази мисия ти е на сърце, като ги подкрепиш от разстояние – включи се в някоя от изброените инициативи по случай началото на учебната година и изпрати на някое дете надеждата, че всичко ще бъде наред.

Ето и мисиите, в които можеш да се включиш:

Дари дрехи, обувки и ученически пособия на деца в нужда от Ямболско

Вече повече от 15 години Младежка организация “Рома Ямбол” подкрепя своята общност – възпитава и напътства младежите за достоен живот, подпомага материално най-нуждаещите се, сплотява хората с различни събития и е опора за младите семейства, които се стремят да отглеждат здрави и образовани деца.

През 2021 г. организацията разшири обхвата си с още пет села в Ямболско – Веселиново, Завой, Зимница, Могила и Хаджидимитрово, където 400 деца ще посрещнат новата учебна година с ограничени средства и без възможност да влязат в класната стая с всички необходими пособия. Искаш ли да промениш това, като изпратиш материали, дрехи и обувки, с които да ги зарадваш?

Зарадвай със спортни екипи и учебни пособия деца от дом в Севлиево

Както навсякъде преди началото на новата учебна година, и в Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в Севлиево кипи усилена подготовка. Ограниченият бюджет никога не стига за всички предизвикателства, а екипът много иска и техните 10 слънца да започнат училище като другите, с всичко необходимо.

Можеш ли да им помогнеш да осигурят екипи за физкултура, маратонки, гуменки и учебни пособия за всяко от децата? Те са шест момчета и четири момичета на възраст от 11 до 16 години.

Подкрепи ученици от бедни семейства с раници и учебни пособия

През 2020 г. Мая Методиева и нейните съмишленици доброволци събират, сортират и раздават 128 пълни раници на деца и младежи, които живеят в условия на трайна бедност в селата Добролево, Вировско и Баурене във Врачанско.

Благодарение на кампанията ѝ децата влизат и остават в час, а понеже това е най-важната задача на подобна мисия, днес тя е в пълна готовност да повтори успеха ѝ и с твоя помощ да зарадва 500 ученици със стартов пакет за 15 септември.

Този път те са от град Враца, както и от села в общината, във Видинско, а част от тях – и от други места из цяла България.

Важни уточнения: Повечето деца са от 1. до 7. клас, затова можеш да се ориентираш към неща, подходящи за по-малки ученици.

Дари тетрадки и учебни пособия на деца от бедни семейства в Розино

Фондация “Заедно напред, Розино” е хуманитарна организация, която подпомага целогодишно най-бедните и уязвими жители на селото, осигурява хранителни продукти на самотно живеещи възрастни хора и семейства в нужда, събира дрехи и обувки.

С наближаването на новата учебна година, най-важната задача е набавянето на тетрадки и пособия за 50 деца, които имат желание да учат, но родителите им не могат да си позволят разходите за учебни материали. Затова фондацията се обръща отново за помощ към теб.

Дари обувки и дрехи на деца от бедни семейства в Розино, Певците и Баня

Освен кампанията за дарение на тетрадки и учебни пособия фондация “Заедно напред, Розино” се обръща към теб и с молба по още едно бюджетно перо – дрехи и обувки.

Дали в гардероба ти няма здрави поизоставени обитатели, готови да зарадват 100 ученици в нужда от селата Розино, Певците и Баня, така че те да посрещнат по-хладните сезони, снабдени и с подходящи дрехи? Дори най-малката помощ е от значение и ще бъде приета с признателност.

Зарадвай с тетрадки и пособия ученици в неравностойно положение

Варненското сдружение “Милосърдие за теб” има важна мисия: да подкрепя деца от различни уязвими групи, които са в риск от отпадане от образователната система поради ниския социален статус на семействата си.

В дневния център на сдружението в кв. “Вл. Варненчик” учениците получават помощ в подготовката на домашните, както и индивидуални уроци по български и по математика. Участват в занимания по изкуства и в разнообразни извънкласни дейности, които развиват социалните им умения и приобщаването им в обществото.

Помогни на тези страхотни деца да стартират учебната година наравно с всички останали и да бъдат в час – с пълни раници и с усмивки.

Подкрепи деца от бежанската общност с учебни пособия и спортни екипи

Лятото още е в разгара си, но екипът на сдружение “Съвет на жените бежанки в България” (СЖББ) не забравя една от основните си и най-смислени цели и задачи – интеграцията чрез образование.

Именно децата на бежанците са тези, които най-бързо научават езика, първи откриват приятели, най-лесно успяват да се адаптират в новата среда и да открият своето пълноценно място в обществото ни. Това обаче е възможно само тогава, когато те посещават училище наравно с българските деца.

Вече няколко години усилията на СЖББ са насочени както към подпомагане записването на бежанските деца в училище, така и към осигуряване на първоначално нужните им помагала и принадлежности.

Подкрепи с материали арт работилници за младежи от домове

От май 2018 г. фондация “РеАрт” организира месечни арт работилници за децата и младежите в Център за настаняване от семеен тип в кв. Надежда, София. Фокусът на заниманията е рисуване върху текстил – умение, което развива креативността, запълва пълноценно свободното време на децата и им носи удовлетворението сами да изработват свежи тениски и аксесоари.

Техните ментори в работилничките се стремят да бъдат пример за подражание и приятели, на които младежите да могат да разчитат и да си споделят нещата от живота, които ги вълнуват. Това е всъщност най-ценната подкрепа за децата.

Дари санитарни материали на училище за талантливи деца в неравностойно положение

Училище по изкуства и занаяти “Димитър Екимов” в село Русаля развива уникален нов подход към образование на деца в неравностойно положение. На пълен пансион в училището растат и се обучават над 25 талантливи деца от крайно бедни семейства. Изкуството е силно застъпено в учебната програма, а екип учители, ментори и психолог се грижат ежедневно за своите възпитаници.

От създаването си през 2014 г. училището се издържа изцяло чрез дарения и с геройски усилия успява да се справи с всички непредсказуеми предизвикателства, свързани с нуждите на децата.

БОНУС МИСИЯ:

Включи се в арт работилница за деца и младежи в неравностойно положение във Варна

Варненското сдружение “За теб” вече 10 години събира на едно място доброволци и младежи с увреждания, които заедно творят и създават спокойна и сигурна среда на приятелство, където всеки е свободен да развива потенциала си.

От 2017 г. насам екипът й си има и собствено място, което също носи името “За теб”, и продължава да развива основната идея на сдружението: да подкрепя младежи в неравностойно положение, които да се почувстват уверени и да придобият умения като самостоятелност и инициативност.

За да продължи обаче да прави своите събития, уъркшопи и ателиета, организацията се обръща към теб с призив – влез смело в редиците ѝ като доброволец и бъди подкрепление на тяхната важна кауза.

Главна снимка от FreePik

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаVoicelip – аудиокниги за българските ученици02.03.2022

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование