Образование

Как да учим чужди езици в няколко прости стъпки

12.08.2019

Хората сме социални създания, общуваме помежду си, пътуваме хиляди километри, за да се срещнем с някого, за да опознаем нови култури или да разширим кръгозора си. Всичко звучи добре, но идва моментът, в който някой ни заговаря на съвършено непознат език, а на нас ни остава единствено да кимаме умно с глава и да се упрекваме, че не сме внимавали в часовете по езици в училище.

Хубавата новина е, че никога не е късно да се потопим в необятните лингвистични приключения и да улесним общуването си с чуждестранни администрации, мили туристи или добри приятели от цял свят. Има много начини да проговорим език в съвременния глобален свят. Освен актуалните онлайн платформи за езиково обучение, можем да превърнем ежедневните занимания в източник на знания.

Класическите медии

Няма да сбъркате, ако си пуснете националната телевизия на някоя държава за начало на езиковото си обучение. Познавачите препоръчват да гледаме новини, защото при тях все още се спазват книжовните норми и изказ. Телевизионните предавания също не са излишни, а за да не гледате екрана по цял ден, насочете се към радиото, което предоставя сходни занимателни програми.

Кино

Гледайте филми на изучавания от вас език. В началото, разбира се, със субтитри, но се постарайте постепенно да ги намалите, за да не се разсейвате. Слушането на разговорна реч е изключително важно за проговаряне на езика, а филмите са идеален синтез между ясна и изразителна реч и по-всекидневен жаргон.

Музика

Истина е, че от песни трудно се учи книжовен език, но по-нестандартни идиоми и словосъчетания се помнят бързо, а с мелодия към тях улесняваме процеса. Не се доверявайте обаче на всичко, което чувате. Проверявайте текстовете и в писмена форма, за да няма грешки при евентуални разговори. 

Художествена литература и публицистика

Да, трудно е, но трябва да опитваме да четем художествена литература на дадения език. Без нея може и да говорим на елементарно ниво, но речникът ни определено няма да е богат на думи и изрази. Ако се стремите към професионална реализация, книгите са неизбежни.

Списанията и статиите в онлайн пространството също са полезни, но грамотността на съдържанието им е под въпрос. Печатните издания са по-ограничени и редакторите все още вършат работата си по-добросъвестно, отколкото колегите им от уебсайтовете.

Пътуване до други държави

Не е лесно да се пропътува цял континент, за да упражняваме богатия си речник, но е полезно, а също и приятно. Не се отчайвайте, ако все още не сте научили всичко необходимо от новия език. Езиковата бариера се прескача най-лесно на живо. В момента, в който започнете с четенето на етикети по магазините и разговори с касиери и сервитьори, ще разберете, че няма невъзможни неща.

Разговори с местните хора в интернет пространството

Ако все пак не успявате да спестите за желаната дестинация, намерете си приятели в онлайн пространството и упражнявайте наученото с тях. Никой няма да ви откаже разговор на родния си език, а ако намерите достатъчно толерантен събеседник, той ще ви насочва къде бъркате и как да избегнете досадните грешки.

Редовно писане

И накрая, но не и последно по важност, поставяме писането. Ако учите език само разговорно, трудно вниквате в смисъла му. Всеки език е цял един нов свят, представя процеса на мислене на местните хора, показва историческото развитие на нации и влиянията им от други култури. Когато изпишем наученото и помислим върху смисъла му, откъде идва коренът на думата, защо е такъв словоредът в изречението, всичко това ни дава по-цялостна представа как ние самите да променим потока на мислите си, за да говорим правилно.

Начини за изучаване на чужди езици има хиляди. От учебници и масивни речници през курсове, онлайн или присъствени, всеки досег до различна култура има своите плюсове. Когато учим сами, не е нужно да сме професионално настроени от начало до край. Много по-лесно, а и приятно, е да превърнем всекидневните развлечения в източник на комуникационни умения. А разговорите с приятели и пътуванията зад граница да се съчетават с езикови упражнения.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваБезплатни чуждестранни онлайн ресурси за дигитално образование06.08.2018

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино