Rick and Morty
Кино

Как “Рик и Морти” промени представите за анимация

05.08.2019

Сериалът може да шокира и често го прави, но по-впечатляващи са героите и дълбочината, с която са изградени. Около Рик вече три сезона продължава да витае някаква мистерия и причината за нихилистичното му поведение не е съвсем ясна. В историята все още не е намесена и съпругата му, защото според Дан Хармън „в истинския живот не научаваш неща за хората в определен ред, а спонтанно. Ако покажем какво е направило Рик такъв, какъвто е, то той ще спре да бъде Рик – целият му характер ще се определя от това събитие“.

В течение на трите сезона Морти също придобива дълбочина като герой, макар и далеч не толкова колкото алкохолизирания си дядо, но героят му се променя по съвсем естествен начин. Отношенията между тях, както и тези между Бет (майката на Морти) и Джери (баща му) търпят съвсем логични и оправдани промени, които до голяма степен са повлияни от връзката с Рик, който след 14-годишно отсъствие един ден просто се завръща при семейството си.

Снимка: IMDB

Бет и Джери се опитват да поддържат един счупен брак, изпълнен с неосъществени мечти, премълчани чувства и съжаление. Бет е „конски хирург“ (нарочно е) и постоянно ѝ се напомня, че не е „човешки хирург“, а Джери е просто смотан – неуспял рекламен агент, който търси своето място под слънцето. Хармън и Ройланд изграждат истинско, живо семейство, което се променя с всеки следващ епизод. Един от най-запомнящите се моменти е с очилата на Рик, които позволяват на Бет и Джери да видят как се е развил животът им в други вселени и как накрая винаги се откриват и се събират.

Естествено, както във всички други анимации, и тук не липсват т.нар. специални епизоди във всеки сезон. В първи сезон те са два – един по случай Коледа и един, в който всички гледат телевизия от различни реалности – Interdimensional cable, плод на страхотни абсурди като котарака Газорпазорпфийлд, който е силно привързан към стопанина си, видно от следния монолог: “Hey John, it’s me Gazorpazorpfield. Boy, fuck you John, fucking dumb, stupid, idiot, dumb, stupid, pathetic, white, ughhhh, guilt, milk-toast piece of human garbage” (Ей, Джон, аз съм Газорпазорпфийлд. Майната ти, Джон, тъпанар тъп, идиот, жалкар, ъъъ, бял, бял боклук такъв).

Снимка: IMDB

Колко можеш да разкажеш за 20 минути?

Цялата сцена е тотална импровизация и накрая дори се чува смеха на актьора, който я озвучава. Смехът е оставен нарочно, както и в много друго импровизирани сцени. Култов (точната дума) е и трейлърът на филм по един от каналите, но за да не спойлваме сюжета ще споделим „само“ заглавието му – “Alien invasion tomato monster Mexican armada brothers who are just regular brothers running IN A VAN from an asteroid and all sorts of things…THE MOVIE” (Извънземно нашествие доматено чудовище мексиканска армада братя, които са си просто братя, които бягат във ван от астероид и какво ли още не…ФИЛМЪТ). Изреждането на безсмислици пак завършва със смеха на актьора и, точно защото всичко е естествено, сцените са толкова по-въздействащи и забавни. Между другото, ключово е да разберете и как се прави Плъмбъс.

Както винаги, оставяме най-доброто за накрая. Не споменахме по-рано, но епизодите на „Рик и Морти“ са по 20 минути. Колко можеш да разкажеш за 20 минути? Цял един свят. “The Ricklantis Mixup“, епизод номер 7 от трети сезон, е вероятно един от най-великите епизоди създавани някога в историята на телевизията.

Снимка: IMDB

Да, такива определения се хвърлят наляво и надясно за много неща. Трудно е да споделим защо и какво го прави изключителен без да издадем сюжета, но в рамките на тези 20 минути Ройланд и Хармън някак успяват да разкажат историята на цяло едно общество с неговите проблеми, различни прослойки, мечти и терзания и успяват майсторски да разгърнат сюжетни линии за неравенство, експлоатация и разочарование, понякога дори само с по един кадър. Епизодът е подреден, разказан и реализиран брилянтно и само за двайсет минути казва повече, отколкото някои филми успяват за два часа.

Вселената, или по-скоро мултивселената на „Рик и Морти“ е гигантска и няма как да обхванем всичко в един текст, макар и много да ни се иска. Няма как да ви разкажем за планетата, на която в една нощ в годината всички закони отпадат и настава масово клане за удоволствие на една избрана аристократична каста; няма как да разкажем, а и не трябва, историята на пеещият облак газ (газ, за да не използваме истинското му име), но пък можем да споделим песента, която спокойно може да е дело на Дейвид Боуи; или пък епизода с цивилизацията, която се беше пръкнала в акумулатора на летящата чиния на Рик.

В очакване на четвърти сезон

„Рик и Морти“ е несъмнено едно от най-оригиналните телевизионни явления в последните години и вече три сезона поддържа постоянно високо ниво, всъщност дори само се подобрява – в трети сезон са някои от най-запомнящите се и силни епизоди в сериала и оценките за него бяха еднозначно високи.

Четвърти сезон, след дълго чакане, трябва да излезе през ноември тази година. Някак си просто знаем, че няма да ни разочарова. Завършваме с импровизирана извадка от богатия речник на Морти: “Aw, geez man, Rick and Morty man, oh man, oh geez,  can’t wait!”, но не можем да пропуснем и Рик: “Wubba-lubba-dub-duuub. Hahaa, check me out, bitch,Rick and Morty forever, Rick and Morty a hundred years!”. Ако не сте го прочели с пиянския дрезгав глас на Рик, значи трябва да гледате “Рик и Морти” сега. А какво значи в превод „wubba-lubba-dub-dub“ оставяме на вас да разберете сами.

Трите сезона на „Рик и Морти“ може да гледате в Нетфликс. Четвърти сезон излиза през ноември 2019 г.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаПет приказни филма за истински Шехерезади12.06.2020

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика