Rick and Morty
Кино

Как “Рик и Морти” промени представите за анимация

05.08.2019

Сериалът може да шокира и често го прави, но по-впечатляващи са героите и дълбочината, с която са изградени. Около Рик вече три сезона продължава да витае някаква мистерия и причината за нихилистичното му поведение не е съвсем ясна. В историята все още не е намесена и съпругата му, защото според Дан Хармън „в истинския живот не научаваш неща за хората в определен ред, а спонтанно. Ако покажем какво е направило Рик такъв, какъвто е, то той ще спре да бъде Рик – целият му характер ще се определя от това събитие“.

В течение на трите сезона Морти също придобива дълбочина като герой, макар и далеч не толкова колкото алкохолизирания си дядо, но героят му се променя по съвсем естествен начин. Отношенията между тях, както и тези между Бет (майката на Морти) и Джери (баща му) търпят съвсем логични и оправдани промени, които до голяма степен са повлияни от връзката с Рик, който след 14-годишно отсъствие един ден просто се завръща при семейството си.

Снимка: IMDB

Бет и Джери се опитват да поддържат един счупен брак, изпълнен с неосъществени мечти, премълчани чувства и съжаление. Бет е „конски хирург“ (нарочно е) и постоянно ѝ се напомня, че не е „човешки хирург“, а Джери е просто смотан – неуспял рекламен агент, който търси своето място под слънцето. Хармън и Ройланд изграждат истинско, живо семейство, което се променя с всеки следващ епизод. Един от най-запомнящите се моменти е с очилата на Рик, които позволяват на Бет и Джери да видят как се е развил животът им в други вселени и как накрая винаги се откриват и се събират.

Естествено, както във всички други анимации, и тук не липсват т.нар. специални епизоди във всеки сезон. В първи сезон те са два – един по случай Коледа и един, в който всички гледат телевизия от различни реалности – Interdimensional cable, плод на страхотни абсурди като котарака Газорпазорпфийлд, който е силно привързан към стопанина си, видно от следния монолог: “Hey John, it’s me Gazorpazorpfield. Boy, fuck you John, fucking dumb, stupid, idiot, dumb, stupid, pathetic, white, ughhhh, guilt, milk-toast piece of human garbage” (Ей, Джон, аз съм Газорпазорпфийлд. Майната ти, Джон, тъпанар тъп, идиот, жалкар, ъъъ, бял, бял боклук такъв).

Снимка: IMDB

Колко можеш да разкажеш за 20 минути?

Цялата сцена е тотална импровизация и накрая дори се чува смеха на актьора, който я озвучава. Смехът е оставен нарочно, както и в много друго импровизирани сцени. Култов (точната дума) е и трейлърът на филм по един от каналите, но за да не спойлваме сюжета ще споделим „само“ заглавието му – “Alien invasion tomato monster Mexican armada brothers who are just regular brothers running IN A VAN from an asteroid and all sorts of things…THE MOVIE” (Извънземно нашествие доматено чудовище мексиканска армада братя, които са си просто братя, които бягат във ван от астероид и какво ли още не…ФИЛМЪТ). Изреждането на безсмислици пак завършва със смеха на актьора и, точно защото всичко е естествено, сцените са толкова по-въздействащи и забавни. Между другото, ключово е да разберете и как се прави Плъмбъс.

Както винаги, оставяме най-доброто за накрая. Не споменахме по-рано, но епизодите на „Рик и Морти“ са по 20 минути. Колко можеш да разкажеш за 20 минути? Цял един свят. “The Ricklantis Mixup“, епизод номер 7 от трети сезон, е вероятно един от най-великите епизоди създавани някога в историята на телевизията.

Снимка: IMDB

Да, такива определения се хвърлят наляво и надясно за много неща. Трудно е да споделим защо и какво го прави изключителен без да издадем сюжета, но в рамките на тези 20 минути Ройланд и Хармън някак успяват да разкажат историята на цяло едно общество с неговите проблеми, различни прослойки, мечти и терзания и успяват майсторски да разгърнат сюжетни линии за неравенство, експлоатация и разочарование, понякога дори само с по един кадър. Епизодът е подреден, разказан и реализиран брилянтно и само за двайсет минути казва повече, отколкото някои филми успяват за два часа.

Вселената, или по-скоро мултивселената на „Рик и Морти“ е гигантска и няма как да обхванем всичко в един текст, макар и много да ни се иска. Няма как да ви разкажем за планетата, на която в една нощ в годината всички закони отпадат и настава масово клане за удоволствие на една избрана аристократична каста; няма как да разкажем, а и не трябва, историята на пеещият облак газ (газ, за да не използваме истинското му име), но пък можем да споделим песента, която спокойно може да е дело на Дейвид Боуи; или пък епизода с цивилизацията, която се беше пръкнала в акумулатора на летящата чиния на Рик.

В очакване на четвърти сезон

„Рик и Морти“ е несъмнено едно от най-оригиналните телевизионни явления в последните години и вече три сезона поддържа постоянно високо ниво, всъщност дори само се подобрява – в трети сезон са някои от най-запомнящите се и силни епизоди в сериала и оценките за него бяха еднозначно високи.

Четвърти сезон, след дълго чакане, трябва да излезе през ноември тази година. Някак си просто знаем, че няма да ни разочарова. Завършваме с импровизирана извадка от богатия речник на Морти: “Aw, geez man, Rick and Morty man, oh man, oh geez,  can’t wait!”, но не можем да пропуснем и Рик: “Wubba-lubba-dub-duuub. Hahaa, check me out, bitch,Rick and Morty forever, Rick and Morty a hundred years!”. Ако не сте го прочели с пиянския дрезгав глас на Рик, значи трябва да гледате “Рик и Морти” сега. А какво значи в превод „wubba-lubba-dub-dub“ оставяме на вас да разберете сами.

Трите сезона на „Рик и Морти“ може да гледате в Нетфликс. Четвърти сезон излиза през ноември 2019 г.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър Рахталиев„Чернобил“ е смразяващ кръвта шедьовър31.05.2019

Още от Под Моста

Емилия ИлиеваПътуване по следите на Коледа - на лов за традицииLIFE