Живата легенда Уди Алън на 80

01.12.2015
Снимка: Flickr
Снимка: Flickr

Алън Стюарт Конингсбърг, познат повече като Уди Алън, се ражда на 1 декември 1935 г. в Ню Йорк. Отгледан в семейство на счетоводителка и гравьор на бижута, едва ли някой е предполагал, че момчето ще се превърне в един от най-великите сценаристи и режисьори в американската киноистория. На 15-годишна възраст започва да пише анекдоти, публикувани във вестници, а след това и сценарии за редица телевизионни предавания. Работи като комик, музикант и драматург, а по-късно и във филмовата индустрия.

Към днешна дата името на вече 80-годишния американец от еврейски произход се свързва с повече от 70 сценария и режисура на над 50 заглавия, автор е на 4 сборника с разкази и още няколко книги, носител на 4 награди Оскар и много други признания. Универсалните и вечно актуални теми, свързани с живота и смъртта, секса, човешкия характер, взаимоотношения и търсенето на смисъла, са разгледани многостранно в хода на кариерата му, простираща се върху повече от половин век. Почеркът му, характерен с лекота на разказа, уникален хумор, невротичност и постоянно лутане на героите, прави Уди Алън разпознаваем и уникален.

Снимка: Flickr
Снимка: Flickr

Обожаван от едни заради работата си, непонасян от други покрай скандалите в личния си живот, Алън продължава да твори, оставайки верен на традицията от 1977 насам да реализира по един филм всяка година. Отзивите за тях понякога са противоречиви като самата му личност, но това не пречи на неговата публика да очаква всяка следваща лента, чийто заглавие и сюжет често се обявяват официално след края на снимките. Такъв е и случаят с предстоящия да излезе догодина филм с участието на Стив Карел, Блейк Лайвли, Джеси Айзенбърг и Кристен Стюарт. Дотогава може да гледате излезлия наскоро „Почти нормален”, където главните роли са поверени на Хоакин Финикс и последната му муза Ема Стоун, както и да прочетете прясно излязлата му на български език биография. Ето някои от най-емблематичните цитати на гения:

„Животът не подражава на изкуството. Подражава на лошата телевизия.”

„Времето е способ на природата да предотврати всичко да се случва наведнъж”.

„Живеем в много разпуснато общество. Порнографията никога не се е натрапвала тъй безсрамно. И на всичко отгоре филмите не са на показ.”

„Можеш да доживееш до сто години, ако се откажеш от всичко, заради което искаш да живееш сто години.”

„Да обичаш означава да страдаш. За да избегнеш страданието, трябва да не обичаш. Тогава обаче страдаш от липса на любов. Значи да обичаш е да страдаш; да не обичаш е да страдаш; да страдаш е да страдаш. Да бъдеш щастлив означава да обичаш. Тоест, да бъдеш щастлив означава да страдаш, но страданието те прави нещастен. Следователно, за да бъдеш щастлив, трябва или да обичаш, или да страдаш, или да страдаш от премного щастие.”

„Докато човек е смъртен, никога няма да се отпусне.”

„Нищо, което си струва да знаеш, не може да бъде разбрано чрез ума.”

„Предимството да си умен е, че можеш да се правиш на глупак, докато обратното е напълно невъзможно.”

„Каквото и да ни кажат философите, свещениците, психоаналитиците,  животът следва своя курс. Единственият вариант за действие на един артист е да покаже, че той все пак си струва да се живее.”

„Не се страхувам от смъртта. Просто искам да не присъствам, когато това се случи.”

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Константин НиколовХоакин Финикс е „Почти нормален“ в новия филм на Уди Алън13.01.2016

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика