Музика

Какво слушаха Hayes & Y през 2018-та?

23.12.2018

За Hayes & Y не е редно да пиша много, защото ще изпадна в прекомерна патос. Без съмнение, това е една от най-любимите ми групи, а според Негово Величество Spotify – най-слушаната от мен през 2018-та година.

Годината беше жестока за Hayes & Y. Докато трупаха тези четвърт милион слушания на Always So Simple, Always So Cold в Spotify, изкараха цели три нови парчета – The Feeling, Over и BLUE. И ако не сте ги слушали – направете го.

А ето какво най-много слушаха Благо, Радо и Иво през 2018-та:

Благо

Love It If We Made It – The 1975

Като цяло съм разочарован от новия албум на The 1975, който за мен е най-слабият им дотук, като дебютът продължава да е ненадминат. Това парче, обаче, несъмнено е най-доброто и го послушах доста. Харесва ми агресията в него, нещо нетипично за тях.

Casio – Jungle

Когато издадохме ‘Always So Simple, Always So Cold’, за първи път бяхме сравнени с Jungle. Забавното е, че това беше и първият път, в който чухме за тях.  Очевидно имаме общи вдъхновители, а в последствие те действително се превърнаха и в една от любимите ми групи.

Four Out Of Five – Arctic Monkeys

Мънкийс ще останат в историята като най-голямата група на времето си, но и аз, както и много други, не бях очарован от новия им албум. Хареса ми смелостта им да опитат нещо ново, насоката също беше яка, но просто песните за мен ги няма. Изключение прави ‘Four Out Of Five’, която е страхотна. Адски Bowie-esque, прекрасна продукция, страхотни вокали. Жалко, че и остатъкът от албума не е такъв.

Little Dark Age – MGMT

Още едни класици се завърнаха тази година и, отново за мое съжаление, представиха разочароващ албум. Много далеч от силните им издания, в които буквално всяка песен е хит и химн. И ВСЕ ПАК и тук има голямо „НО“ и то е водещият сингъл. Перфектна песен, точно това, което харесвам в момента – много силни 80-арски влияния, минималистичен, воден от синтове, аранжимент и брутален арпежиатор.

Your Dog – Soccer Mommy

Едно от личните ми открития на годината, престъпно млада и депресиращо талантлива, Soccer Mommy извади доста як албум. Безспорно изпъкващата песен от него е ‘Your Dog’, която изтърках от слушане това лято. Брутален глас, брутално парче, страхотна продукция.

Tieduprightnow – Parcels
Категорично моята (а и на Hayes & Y като цяло) група на годината. Открих ги около лятото, когато Иво ми ги пусна, привлечен от феноменалния бас в това парче и оттам се зарибих адски много. Годината ми с Parcels кулминира в техен концерт, който посетихме и който оправда всичките ни очаквания. За съжаление албумът им сериозно отстъпва на синглите, но дори това не е достатъчно да ги свали от първото място в личната ми класация.

 

Радо

Call Out My Name – The Weeknd

Пилотната песен от изненадващия краткосвирещ албум “My Dear Melancholy,” на TheWeeknd е и моята любима от него. Целият запис се отличава с мрачно и потиснато звучене, малко встрани от стила в предишните му записи. Песента е с доста изчистен аранжимент и по-интимен текст, който задава темата на цялото ЕР.

Scary Love – The Neighbourhood

Една от моите любими групи – The Neighbourhood имаше доста ползотворна 2018-та, с  няколко издадени EP-та и албум и определено Scary Love е песента, която се откроява. Стилово е доста близко до групата, с леки наченки на 80-арски елементи и силен припев. Предстои ми да ги гледам на живо през януари 2019-та и това е едно от парчетата, които чакам с нетърпение.

Иво

It Runs Through Me (feat. De La Soul)Tom Misch

Нещо в тази песен ме грабна още от момента, в който за пръв път я чух. Може би релаксиращата и мелодия на лийд китарата, минималистичната, но невероятно на място бас линия, или пък контрастът между спокойните вокали на Tom Misch и необуздания и суров De La Soul. Започвайки бавно, приятно и надграждайки здраво и енергично към края песента има всичко!

still feel. halfalive

Тази песен просто те кара да се движиш. Честно казано, бях малко резервиран за това как припевите се връзват с останалата част от песента, но след толкова слушания вече не мога да си представя друго освен този интересен преход от фънки и грууви куплети в тежки, почти дъбстеп-звучащи припеви.

Очаквайте още материали от поредицата „Какво слушаха?“ в следващите седмици! А ако искате да добавите любимите песни на момчетата от Hayes & Y в плейлист, ние вече го направихме за вас:

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновКакво слушаха Jin Monic през 2018-та?19.12.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование