Фотограф: Михаил Новаков
Музика

Какво слуша Рут Колева през 2018-та?

13.01.2019

Фотограф: Михаил Новаков

В края на 2017-та имах удоволствието да бъда на представянето на жестокия албум на Рут Колева – „Confidence. Truth“, когато препълни зала България със Софийската филхармония. Логичното бе да започне да бере плодовете от висококачествената си продукция и така последваха турнета в Европа и Китай. Пикът за Рут през 2018-та година бе, че албумът попадна сред финалната селекция от 93 претенденти за номинация в категорията R&B и соул албум на годината на наградите „Грами“! Сами осъзнавате колко гигантско е това, имайки предвид конкуренцията.

Рут ни сподели най-слушаните от нея парчета през 2018-та. Ето ги и тях:

Born Slippy – Underworld

Имах шанса да слушам Underworld преди 2 месеца в Амстердам и беше едно от най-уникалните преживявания някога. Еуфорията в музиката им и дълбочината са нещо несравнимо. Не на последно място – енергията, с която хора на 60+ години отвяват публиката, си е вдъхновяваща.

Love & Hate – Michael Kiwanuka

Едно от нещата, за които си казвам – колко малко казва толкова много. Понякога в музиката е нужна семплост, за да бъде предадено послание.

Somebody to love – Queen

Няма как да пропуснем Queen в годината, в която гадна музика дебнеше от всеки ъгъл, Queen се върнаха по най-великия начин, напомняйки ни какво е истината.

This is America – Childish Gambino

И докато повечето мейнстрийм музика е далеч от сърцето ми, Childish Gambino успя да ми влезе под кожата с музика и визуална концепция, както никой друг. Бог.

Make it out alive – Nao

Нао е любимото ми откритие за 2018 и албумът ѝ Saturn е наистина нещо нежно и женствено, точно от което имах нужда.

Blue Lights – Jorja Smith

Jorja Smith е новата супер-инглиш-звезда, топ 3 парчета в моя стил за 2018-та!

Tennessee Whiskey – Chris Stapleton

Искам някой да ме телепортира в някой бар в Аризона, където дървото е пропито от бърбън и ей това да звучи от дъното на заведението, докато аз давя някоя любовна мъка на бара.

Писмо в бутилка – Лили Гелева

За да включа все пак нещо, което е важно и много добре създадено от България – моят фаворит е това!

Zu Asche, Zu Staub (Psycho Nikoros) – Severija

Киното и музиката са свързани по един взаимно нужен начин, та Babylon Berlin заедно с музиката са едното от последните неща, които са ми в дълбокия плейлист.

Je danse le Mia – IAM

Това ми е най-рипийтваното парче за 2018, Богдан Казанджиев ми го пусна, докато снимахме клипа на Wantchu и от юни до септември, това звучеше в колата ми поне по веднъж на ден. Епик 93-та.

Очаквайте още материали от поредицата „Какво слушаха?“ в следващите седмици! А ако искате да добавите любимите песни на Рут в плейлист, ние вече го направихме за вас:

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновКакво слушаха NU/ANCE през 2018-та?08.01.2019

Още от Под Моста

Боян СимеоновАлбумите, с които ще запомня 2020-аМузика