Музика

Какво слушаха Jin Monic през 2019-та?

14.01.2020

Jin Monic са една от любимите ни български банди и за втора поредна година правим с тях поредицата „Какво слушаха?“.

Боян, Николай, Джокича, Ивайло и Жоро имаха отговорната задача да ни изпратят техните любими песни/албуми, които са им повлияли, вдъхновили или просто са слушали най-много през последните 12 месеца. Ето ги и тях:

Боян

Alex Cameron – Miami Memory

Предишният албум на Алекс Камерън, „Forced Witness“ от 2017, беше голяма част от саундтрака на лято 2019 за мен и затова с голямо нетърпение очаквах новия му албум „Miami Memory“. За съжаление, не ми хареса колкото предишния, но затова пък едноименният първи сингъл ме изкефи от момента, в който го чух. Харесвам всичко в него – от натрапчивия синт мотив, който цикли през цялото време, до минималистичния аранжимент и класическия романтично-мръснишки текст на Алекс, който съдържа една от най-великите фрази, които някога съм чувал в песен – “eating your ass like an oyster” – изпята с тона на човек, който се врича във вечна любов.

DIIV – Blankenship

Смразяващо, красиво, апокалиптично парче. Режещ като ръждясал трион пост-пънк изпълнен с гняв и разочарование относно планетата и това, което сме ѝ причинили. Като цяло целия последен албум на DIIV – „Deceiver“, е страшно як и често го въртя. Препоръчвам.

Lana Del Rey – Venice Bitch

Велик сингъл от страшно силния ѝ последен албум „Norman Fucking Rockwell“. Парчето е дълго 9 минути и 37 секунди (през 2019!), от които реалното парче е около 3 минути. Останалото е един психеделичен калифорнийски сън, който ми счупи главата, като го чух за първи път.

Ивайло

White Lies – Tokyo

В началото на 2019 излезе поредният сингъл от албума „FIVE“, с който White Lies се бетонираха сред любимите ми банди в последното десетилетие. Потвърди го и статистиката на Spotify, която ги нареди до The Strokes и Radiohead – леко изненадващо за самия мен. „Tokyo“ е най-енергичното парче от FIVE – слушайте го, докато шофирате или спортувате, връзва се перфектно!

The Voidz – Eternal Tao

The Voidz е страничният проект на Julian Casablancas от The Strokes и в моята колекция от артисти е нещо като guilty pleasure заради честите ориенталски мотиви, които могат да заблудят странични слушатели. По тази причина често вдигам прозорците на колата, докато слушам „Eternal Tao“, иначе рискувам да вляза в стандартния профил на успял столичанин.

Viagra Boys – Just Like You

През 2019-та излезе Deluxe версията на и без това грандиозния албум „Street Worms“ на бандата. Нахалните шведи са брутални на лайв, гледахме ги в Лондон през май и изненадващият следобеден пек помогна на фронтмена Sebastian Murphy да демонстрира перфектна форма и татуирано шкембе. „Just Like You“ е великолепна, вокалите са истински и завладяващи, любимата ми част от текста е:

“We had a little dog
Such a little dog
But it reminded me of a large dog
Yeah, just a miniature size”

Николай

Metronomy – Salted Caramel Ice Cream

Великолепен поп от една от най-прекрасните банди, активни в днешно време. Гледах ги на интимен гиг в Бруклин есента и това ще остане като един от най-ярките ми спомени от 2019. Въпреки че определено не е най-добрият им албум, ми е в топ три за годината – просто защото беше тъпа година за музиката. Пробвайте го с истински солен карамелен сладолед.

Liam Gallagher – Shockwave

Мега, мега. Грабва те за топките от самото начало и не те оставя до последно да тръгнеш да правиш всички 2019 тъпотии, които съдбата тъжно ти е отредила. Целият албум е бляскава светлина в тунела, в който музикалната индустрия изпадна, и Лиъм е прав в Twitter със стабилната храна към брат си – много е зле Ноел и може да го духа. Парка-човекът е нашето момче.

Squarepusher – Squarepusher – Vortrack [Fracture Remix]

Туп туп туп, туп, туп. Нямам търпение да излезе целият албум в края на януари. Винаги съм обожавал басовите линии на Том и след сравнително електронния „Damogen Furies“ от 2015 това е глътка по-акустичен свеж въздух, от който имаме нужда в мръсотията наоколо. Интересно е, че сингълът излезе в комбинация с този ремикс, който всъщност е далеч по-стойностен. Ако ви се занимава, слушайте седмичния микстейп на Warp Records – може да бъдете на върха на вълната в авангардната музика и да не съжалявате, че се опитвате безуспешно да водите адекватен живот тези дни.

Джокич

Daft Punk – Contact

Тракът е богат и музикален. Ако се абстрахираме от странични фактори и се насладим единствено на усещането от звуците, виждаме комулативнта идея на албума – смесица от стилове, задължително с привкус на два „френски скафандъра“ 🙂 Песента е позиционирана в края на албума „RAM“, а има повече от откриващ ефект върху слушателя.

Не на последно място, текстът! Началните фрази са с филтър, който пресъздава за слушателя връзката между астронавт в орбита и… отворен край. Дали е препратка, че всеки, който слуша, е насрещният диспечер? 🙂

Ицо Хазарта – Имам човек (feat. Homelesz)

Няма как да не уважа Христо Петров и да не отдам чест на целия албум, който изкара през изминалата 2019 година.

Друга песен, която заслужава внимание, е „Сърцето на хлебарката“, с участието на красивата и неомръзваща ни Белослава.

Булгар дисплей ъф пауъ!

Жорека

Black Keys – Lo/Hi

Black Keys са една от групите които заформиха музикалния ми вкус като тийнейджър. Докато аз растях, и те растяха. А сега като ми стана носталгично за старото време, решиха да се завърнат с албум, повече напомнящ на ранната им уязвимост отколкото на по–зрелите им неща с Danger Mouse.

Rammstein – Radio

Понякога ти писва да „оценяваш“ и просто искаш да хедбенгваш и да пееш на немски. Тогава си пускаш Rammstein. Ако не е забавно, няма смисъл – казва новият албум и аз съм съгласен.

Liam Gallagher – Once

Това е единствената песен излязла тази година, която ме накара да потърся акордите и да науча текста. Новият албум е още по-силен от този от 2018 и Лиам няма да се спре скоро. „Once“ ти дава едно просто послание – всичко все някога ще приключи и е по-добре да си готов за това, защото няма да има поправка.


Очаквайте още материали от поредицата „Какво слушаха?“ в следващите седмици!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян Симеонов5 албума от април, които трябва да слушате11.05.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино