Кеймбридж – английската идилия

11.08.2014

TБ¦-¦¬¦-¦¦¦- 1

Още със стъпването си в Кеймбридж, Великобритания, усещам типичния английски дух, който витае във въздуха и живее в наситенозелените поляни, спретнатите червеникави къщи и малките магазинчета и кафенета, наредени едни до други. Тази обстановка не отблъсква, а примамва и кани чужденеца да опознае града.

Но преди града са хората. Хората, които те спират на улицата и питат дали имаш нужда от указания за пътя. Хората, които ти се усмихват в магазина и ти пожелават хубав ден. Хората, които вървят усмихнати.

TБ¦-¦¬¦-¦¦¦- 2

После се втурвам да разуча Кеймбридж. Първа спирка, лодките по река Кам, специфични за региона. Лодкарят играе ролята и на гид и казва по нещо за всяка сграда, която видим. Реката не е голяма, но е спокойна, а гледките, които разкрива, са незаменими. Осъзнавам, че тези 40 минути, в които не съм спряла и за секунда да попивам красотата наоколо, и в които чрез разказите на лодкаря съм се потопила в друг свят, са крайно недостатъчни и ми се иска да повторя разходката.

Научавам, че университетът в Кеймбридж е основан преди повече от 800 години, но всъщност този в Оксфорд е най-старият в държавата и съществува вече от хилядолетие. Съревнованието между двата е пословично и продължава и до днес. Най-важното, което трябва да се знае, посочи лодкарят, е, че Кеймбридж е по-добър от Оксфорд. Но лодкарят е местен, така че това негово изказване не е учудващо.

TБ¦-¦¬¦-¦¦¦- 3

Университетът в Кеймбридж всъщност не е университет, а е съставен от множество колежи, всеки от който е независим, а университетът като институция има функцията единствено да организира изпити. Кеймбридж е един от трите английски университета, устроени по този начин (другите два са Оксфорд и Дърам). Разбира се, колежът, за който всички са чували най-много, е King’s College (Кралският колеж). Най-известната сграда в града обаче е King’s College Chapel, или църквата на Кралския колеж, която със сигурност сме виждали поне от картички. Интересното е, че английската дума “chapel” значи малка църква, параклис, но в случая далеч не описва подобаващо. Църквата е започната в далечния 15ти век и минават почти 100 години докато е напълно завършена. Често я наричат „дело на кралете“, защото множество владетели са работили по нея. В момента, в който я виждам, осъзнавам, че това е най-красивата готическа сграда в света. Ще ми се да разбирах повече от архитектура, за да мога да опиша всичко по-добре, но уви. Влизайки вътре, в огромната зала с безброй стъклописи и детайли по стените и тавана, оставам безмълвна.Точната дума е страхопочитание. А отнякъде се носи тиха музика, която се вписва идеално в обстановката. В този момент си мисля колко велика е човешката раса, щом е създала нещо такова. Излизам от църквата и продължавам към вътрешния двор на колежа. Административни сгради в стар стил, малка часовникова кула, зелени поля и реката – това е останалата част от колежа.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Йоанна АнтоваЕвропейско пътешествие - яж, обичай и събирай гледки27.06.2019

Още от Под Моста

Габриела КанджеваПреди концерта: любимите ни 5 песни на Il VoloМузика