Кино

5-те филма на „Под моста“, които да не изпускате преди края на „Киномания“

25.11.2018

Както всяко хубаво нещо, и филмовите фестивали имат своя край. До края на „Киномания“ 2018 обаче остават достатъчно дни, в които да се насладите на някои от най-добрите ленти в програмата.

Преди закриването на фестивала на 29 ноември ви показваме още една порция от 5 заглавия, с които ви препоръчваме да избягате от студа навън, за да се пренесете на едно по-добро място – светът на киното.

„Живот нависоко“

След „Космополис“ Жулиет Бинош и Робърт Патинсън отново се срещат пред камера, този път не в лъскава лимузина, а на космически кораб. В него група престъпници са събрани с мисията да открият алтернативен източник на енергия в Космоса, за да бъдат освободени в замяна. Докато корабът се насочва към черна дупка, членовете на екипажа са подложени на експерименти от учените на борда. „Живот нависоко“ разказва история за оцеляване и значението да бъдеш човешко същество, която Los Angeles Times определя като „шедьовър“.

Гледайте: понеделник, 26 ноември 2018, 20:45, Кино Одеон;
сряда, 28 ноември 2018, 20:45, Люмиер Лидл.

„Глория Бел“

Режисьорът на „Фантастична жена“ Себастиан Лелио, при когото тази година отиде „Оскар“-ът за най-добър чуждоезичен филм, е направил римейк на собствената си лента „Глория“ от 2013 г. Главната роля тук е поверена на Джулиан Мур – разведена жена на средна възраст, която иска нещо повече от това да гледа внуци. Докато се лута в откриването на любовта и правилния мъж, Глория ще преоткрие важното умение да се радваш на живота и сам.

Гледайте: вторник, 27 ноември 2018, 19:00, Люмиер Лидл;
сряда, 28 ноември 2018, 20:45, Дом на киното;
четвъртък, 29 ноември 2018, 18:30, Кино Одеон.

„Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари”

Копродукцията с българско участие дойде у нас с награди от 2 награди от фестивала в Карлови Вари и заедно със своя режисьор – румънеца Раду Жуде. С филма той отправя поглед към етническото прочистване през 1941 г., когато румънската армия избива 20 хиляди евреи. Дългото заглавие идва от думите на войника Йон Антонеску, стоящ зад така нареченото Одеско клане и по-късно станал министър-председател. Във филма млада жена режисира възстановка на събитията от миналия век, но се сблъсква с неодобрението на власти и жители, които предпочитат или официалната версия за случилото се, или имат собствени представи за историческите личности.

Гледайте: понеделник, 26 ноември 2018, 19:15, Кино G-8;
вторник, 27 ноември 2018, 18:30, Euro Cinema;
четвъртък, 29 ноември 2018, 19:00, Люмиер Лидл.

„Светът е твой“

Криминалната комедия на Ромен Гаврас, която дебютира в Кан, разказ за Франсоа – търговец, който е на път да си осигури мечтания живот, продавайки близалки. Когато разбира, че пристрастената му към хазарта майка (Изабел Аджани) е пропиляла неговите спестявания, главният герой е принуден да съдейства на необичайна банда. Заедно със своята любов от детството, бившия си доведен баща и още замесени той ще трябва да изпълни сделка, включваща наркотици, илюминати и преследвания под слънчевите лъчи на Испания.

Гледайте: четвъртък, 29 ноември 2018, 19:00, Френски институт;
петък, 30 ноември 2018, 21:00, Люмиер Лидл.

„Чувствам се добре“

Жан Дюжарден е 40-годишният Жак, който е принуден да напусне дома на родителите си. Докато търси начин да забогатее, той е от приютен от своята сестра, грижеща се за комуна бездомници. Решавайки, че евтините процедури по естестична хирургия са неговото призвание, амбициозният Жак отвежда група социално слаби в българско село с обещанието, че това ще промени живота им. Историята за вярата в светлото бъдеще обещава да е също толкова слънчева, колкото заглавието и налудничавия си сюжет, а Hollywood Reporter я определя кратко и ясно като „наслада“.

Гледайте: петък, 30 ноември 2018, 19:00, Френски институт;
неделя, 2 декември 2018, 19:00, Френски институт.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаКиномания 2018: "Рудолф Нуреев: Бялата врана" на Ралф Файнс25.11.2018

Още от Под Моста

Момчил РусевМанагуа, Виена и Пловдив: историята на група HeptagramМузика