Кино

Петте филма на „Под моста“ от предстоящата седмица на „Киномания“

18.11.2018

Трийсет и второто издание на филмовия фестивал „Киномания“ тече с пълна сила и обещава добри филми. Вече ви разказахме как светът празнува 100 години Ингмар Бергман и за филмите  на Бергман, които можете да видите в рамките на фестивала.

Следва да ви препоръчаме пет филма от програмата на „Киномания“ за следващата седмица (19-25.11.2018), за които да отделите средно по два часа от вечерите си и евентуално едно малко място в сърцето си или по-добре – в ума си. Критерият за избора им е особено професионален – в списъка сме включили просто прожекциите, които самите ние със сигурност ще посетим.

1.„Далеч от брега“, реж. Костадин Бонев

Съветваме ви да започнете седмицата с добро българско кино. „Далеч от брега“ е новият филм на режисьора на „Потъването на Созопол“- Костадин Бонев, и обещава освен да ни срещне с много добър актьорски състав, да ни разкаже история, която няма как да не усетим близка. Сюжетът идва от близкото минало и извира от още непреживени болки. А най-интересни в лентата ни се струват сцените, заснети на реална театрална сцена – не заради търсене на театрален ефект, а заради нуждите на сценария.

Далеч от брега може да гледате в понеделник – 19 ноември, от 18:30 часа в „Люмиер Лидл“.

2. „Мария Магдалена“, реж. Гарт Дейвис

Филмът „Мария Магдалена“ беше една от онези ленти, които подредихме сред петте биографични филма, които чакаме с нетърпение през 2018 година. Спорно колко биографичен може да бъде филм за Исус, но нека го приемем така. Всъщност това за нас няма никакво значение – в „Мария Магдалена“ ни вълнува по-скоро актьорският състав и по-точно – Хоакин Финикс и Руни Мара, които ще си партнират в ролите на Исус и Мария Магдалена. Режисьорът също не ни е безразличен, защото вече веднъж сме плакали силно на негова лента – „Лъв: стъпки към дома“, в която Руни Мара също участва.

„Мария Магдалена“ е филмът, който ви препоръчваме да гледате във вторник вечер, на 20 ноември, от 18:30 в „Люмиер Лидл“.

3. „Животът и смъртта на един драматург“, реж. Виктор Алферов

„Животът и смъртта на един драматург“ разказва историята на руския драматург Александър Вампилов. „Във Вашите пиеси няма привлекателни хора. Там има само глупаци и неудачници“, казват на героя на Вампилов в лентата, посветена на живота и творчеството му. „Но аз обичам глупаците и неудачниците – те не са способни на подлостите, които вършат привлекателните хора. Аз самият съм глупак и неудачник“, отговаря той. Евентуален цинизъм, резки промени в настроението и малко „Лов на диви патици“ – това ни подсказва трейлърът на „Животът и смъртта на един драматург“.

Дали са правилни прогнозите ни може да проверите в сряда, 21 ноември в 20:00 часа в „Кино G-8“.

4. „Виктор Нуреев: Бялата врана“, реж. Ралф Файнс

Ралф Файнс е добър актьор, наш личен любимец дори. Опитите му в режисирането обаче са противоречиви – лъкатушат между претенциозно и простичко, което е странна комбинация. С други думи – определено ни оставят със смесени чувства. „Бялата врана“ е посветен на балетиста Рудолф Нуреев и дори и да е лентата на Файнс, която да ни откаже от режисираното от него кино с крайната си претенциозност, ще е филм за танц и чувство с много и много добри танци и чувства. А може да ни изненада и да е това и още много повече.

Разберете заедно с нас този петък на 23 ноември от 19:00 часа в Зала 1 на НДК.

5. „Островът на кучетата“, реж. Уес Андерсън

Вълнението ни относно тази стоп моушън анимация на един от най-големите ни любимци – режисьорът Уес Андерсън, е особено голямо. А щом в лентата са замесени и кучета, положението е близко до сълзи от щастие. Визията на „Островът на кучетата“ изглежда брутално изпипана, историята на пръв поглед обещава да няма нищо общо с реалността и да е наситена с онзи адски красив и неадекватен хумор и въобще адски красиви и неадекватни емоции както във всеки друг филм на Андерсън.

На „Островът на кучетата“ можем да поплачем заедно в събота вечер, на 24 ноември от 20:30 в „Кино Одеон“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаКиномания 2018: "Рудолф Нуреев: Бялата врана" на Ралф Файнс25.11.2018

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика