Книги срещу ксенофобия

03.09.2018

Ксенофобията е актуалната болест, от която страда цялото общество – от обикновените хора и медиите, до политиците и световния елит. Източник на „болестта“ са популистки слова. „Заразата“ се предава бързо, „от уста на уста“, чрез некачествените медии и ПР-експертите на крайно националистките политически партии. Парадоксалното обаче е, че единствен лек за заразата е отново словото. Книги срещу ксенофобия се оказва единствената „рецепта“, с която, ако следваме, ще изкореним пагубната и антихуманна зараза.

Ксенофобия (от гр. – страх или ненавист към непознатото, чуждото) е терминът избран за дума на 2016 г. в класацията на онлайн речника Dictionary.com. Класацията се извършва въз основа на броя на търсения и според мненията на редица експерти – лексикографи, маркетингови специалисти и, разбира се, генералният директор – Лиз Макмилън. Събитията, довели до многократното търсене на думата, са “Брекзит”, изборът на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ и сирийската бежанска криза.

Познаваш ли щастливи бежанци?
Такива още в този свят не съществуват!
Поток от хора, болки и съдби
към ничия земя с телата си пътуват!

Елена Великова

В същността си изборът на Тръмп, „Брекзит“ и победите на националистическите партии в Европа, са резултат на популистки слова, които изкуствено насаждат ксенофобия, които внушават страх от чужденците, от икономическите мигранти и бежанците. Този „заразен“ политически похват се оказа изключително полезен, похват, чрез който много бързо се печели подкрепата на вече „заразеното“ общество.

Какви обаче са „лекарствата“, с които тази болест може да бъде излекувана? Кои книги могат да излекуват ксенофобията?

 

„Слънцето също е звезда“

Книгата на Никола Юн е насочена към детската и юношеската публика. Въпреки това, тя е задължителен „лек“ срещу ксенофобията, защото осигурява „здраво“ младо поколение. В книгата чрез романтичната история на двама тийнейджъри са разгледани и разрешени социални проблеми, от които възрастните се страхуват, за които не говорят. „Слънцето също е звезда“ излиза през 2016 и само за две години е отличена с редица награди, сред които: „Изключителна книга на годината“ – „Ню Йорк таймс“; „Най-добра книга на годината“ – „Амазон“; „Най-добра юношеска книга на годината“ – „Бъзфийд“.

 

„Има крокодили в морето“

Книгата е дело на италианския автор Фабио Джеда, който разказва истинската история на едно афганистанско дете – Енаятолах, което само поема по трудния път към Запада. То преминава през Пакистан, Иран, Турция и Гърция, за да достигне до Италия. „Има крокодили в морето“ е изключително важен „лек“ срещу ксенофобията, защото читателят не само се сблъсква с тежката съдба на бежанеца, но и изживява всички трудности. Така той напълно разбира бежанците, така той е „имунизиран“ срещу ксенофобията. Биографичният разказ е отличен с наградата „Книга на годината“ на Радио 2 „Фаренхайт“.

 

„Там, където загинаха дърветата“

„Там, където загинаха дърветата“ на Светослав Иванов е сборник от 10 пътеписа за света, който не познаваме, за местата, където „загинаха“ дърветата. Чрез личните преживявания, отличната подготовка и анализи, авторът ни показва живота в едни от най-опасните места, страшната реалност на хората, които ще са принудени да бягат, на бъдещите бежанци, които в Европа ще бъдат жертва на нов враг – ксенофобията. Сборникът от пътеписи на Светослав Иванов е отличен като „Най-актуална книга на 2016“

 

„Стени: Пътуване покрай загражденията“

Книгата на Марчело Ди Чинтио представлява едно съчетание на пътеписи с репортажи, като по този начин ни помага да видим и усетим живота „покрай загражденията“. Авторът „пие чай с бежанци в пустините на Мароко, среща се с нелегални имигранти, които се опитват да заобиколят високотехнологичните огради около испанските анклави Сеута и Мелиля, извървява пътя на мигрантите в Аризона, посещава заградени села в Индия и застава рамо до рамо с хората, които протестират срещу обезопасителната преграда, издигната от Израел.“ Тезата на Ди Чинтио е, че стените, които са така актуални в света, жертва на глобалната „болест“ – ксенофобия, са нефункционални. Те са символ на слабост, фалшива защита и ненавист към различните, символ на провала на модерното общество.

Ксенофобията може да бъде излекувана, ако игнорираме популистките изказвания, ако опознаем проблемите на бежанците, на хората, които е по-лесно да мразим, да изолираме и обвиняваме за всички проблеми в обществото. Книгите срещу ксенофобията се оказват единственият лек срещу „чумата“ на 21 век.


Автор: Йорданка Веселинова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаЛюбимите детски книги на „Под моста”01.06.2019

Още от Под Моста

Момчил РусевМанагуа, Виена и Пловдив: историята на група HeptagramМузика