Книги срещу ксенофобия

03.09.2018

Ксенофобията е актуалната болест, от която страда цялото общество – от обикновените хора и медиите, до политиците и световния елит. Източник на „болестта“ са популистки слова. „Заразата“ се предава бързо, „от уста на уста“, чрез некачествените медии и ПР-експертите на крайно националистките политически партии. Парадоксалното обаче е, че единствен лек за заразата е отново словото. Книги срещу ксенофобия се оказва единствената „рецепта“, с която, ако следваме, ще изкореним пагубната и антихуманна зараза.

Ксенофобия (от гр. – страх или ненавист към непознатото, чуждото) е терминът избран за дума на 2016 г. в класацията на онлайн речника Dictionary.com. Класацията се извършва въз основа на броя на търсения и според мненията на редица експерти – лексикографи, маркетингови специалисти и, разбира се, генералният директор – Лиз Макмилън. Събитията, довели до многократното търсене на думата, са “Брекзит”, изборът на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ и сирийската бежанска криза.

Познаваш ли щастливи бежанци?
Такива още в този свят не съществуват!
Поток от хора, болки и съдби
към ничия земя с телата си пътуват!

Елена Великова

В същността си изборът на Тръмп, „Брекзит“ и победите на националистическите партии в Европа, са резултат на популистки слова, които изкуствено насаждат ксенофобия, които внушават страх от чужденците, от икономическите мигранти и бежанците. Този „заразен“ политически похват се оказа изключително полезен, похват, чрез който много бързо се печели подкрепата на вече „заразеното“ общество.

Какви обаче са „лекарствата“, с които тази болест може да бъде излекувана? Кои книги могат да излекуват ксенофобията?

 

„Слънцето също е звезда“

Книгата на Никола Юн е насочена към детската и юношеската публика. Въпреки това, тя е задължителен „лек“ срещу ксенофобията, защото осигурява „здраво“ младо поколение. В книгата чрез романтичната история на двама тийнейджъри са разгледани и разрешени социални проблеми, от които възрастните се страхуват, за които не говорят. „Слънцето също е звезда“ излиза през 2016 и само за две години е отличена с редица награди, сред които: „Изключителна книга на годината“ – „Ню Йорк таймс“; „Най-добра книга на годината“ – „Амазон“; „Най-добра юношеска книга на годината“ – „Бъзфийд“.

 

„Има крокодили в морето“

Книгата е дело на италианския автор Фабио Джеда, който разказва истинската история на едно афганистанско дете – Енаятолах, което само поема по трудния път към Запада. То преминава през Пакистан, Иран, Турция и Гърция, за да достигне до Италия. „Има крокодили в морето“ е изключително важен „лек“ срещу ксенофобията, защото читателят не само се сблъсква с тежката съдба на бежанеца, но и изживява всички трудности. Така той напълно разбира бежанците, така той е „имунизиран“ срещу ксенофобията. Биографичният разказ е отличен с наградата „Книга на годината“ на Радио 2 „Фаренхайт“.

 

„Там, където загинаха дърветата“

„Там, където загинаха дърветата“ на Светослав Иванов е сборник от 10 пътеписа за света, който не познаваме, за местата, където „загинаха“ дърветата. Чрез личните преживявания, отличната подготовка и анализи, авторът ни показва живота в едни от най-опасните места, страшната реалност на хората, които ще са принудени да бягат, на бъдещите бежанци, които в Европа ще бъдат жертва на нов враг – ксенофобията. Сборникът от пътеписи на Светослав Иванов е отличен като „Най-актуална книга на 2016“

 

„Стени: Пътуване покрай загражденията“

Книгата на Марчело Ди Чинтио представлява едно съчетание на пътеписи с репортажи, като по този начин ни помага да видим и усетим живота „покрай загражденията“. Авторът „пие чай с бежанци в пустините на Мароко, среща се с нелегални имигранти, които се опитват да заобиколят високотехнологичните огради около испанските анклави Сеута и Мелиля, извървява пътя на мигрантите в Аризона, посещава заградени села в Индия и застава рамо до рамо с хората, които протестират срещу обезопасителната преграда, издигната от Израел.“ Тезата на Ди Чинтио е, че стените, които са така актуални в света, жертва на глобалната „болест“ – ксенофобия, са нефункционални. Те са символ на слабост, фалшива защита и ненавист към различните, символ на провала на модерното общество.

Ксенофобията може да бъде излекувана, ако игнорираме популистките изказвания, ако опознаем проблемите на бежанците, на хората, които е по-лесно да мразим, да изолираме и обвиняваме за всички проблеми в обществото. Книгите срещу ксенофобията се оказват единственият лек срещу „чумата“ на 21 век.


Автор: Йорданка Веселинова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаКакво чете един испански писател под пълна карантина?17.03.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино