„Момичетата” на Ема Клайн убиват за любов

Калифорния 1969 година

momichetataИви е внучка на известна холивудска актриса, но самата тя не изпъква с нищо особено. 14-годишна обикновена и незабележителна тийнейджърка с разведени родители. Баща ѝ е напуснал семейството и живее с по-млада жена, а майка ѝ е отдадена на източни философии и издирване на съпруг №2.

В своя копнеж за любов, внимание и изпъкване, Иви е привлечена от момичетата.

Те са всичко, което тя не е, а иска да бъде. Диви, непокорни, развяващи коси и мечти смело, всяка една част от общността, но необикновена сама по себе си.

Това, което ги свързва най-силно е обожанието, което изпитват към своя водач Ръсел. Той е главатарят на тяхната комуна, създал свое мини общество, в което материалното не съществува и на почит е свободната любов.

Макар романът да започва с пояснителна бележка, че всяка прилика с действителни лица, събития и места е случайна, прототип на Ръсел е серийният убиец Чарлз Менсън, който е основал хипи комуна през 1967 година. Именно неговите момичета, наричащи себе си „семейство Менсън” извършват едни от най-жестоките и кървави убийства на миналия век. Но тази книга не е за Менсън, а за момичетата. Иви е примамена от техния начин на живот – сексът, дрогата, обещанията, чувството за принадлежност, улавянето на мига под влияние на ЛСД. Най-после тя е извън сянката на известната си баба, най-после някой я забелязва.

31214352Историята на 14-годишната лутаща се в света тийнейджърка Иви се разказва през погледа на зрялата жена Иви – помъдряла, огорчена, самотна, но все още търсеща внимание и любов. Тази книга не е за жестоките убийства, а за полумъртвите, вехнещи души на момичетата. Това, което светът им причинява – невъзможните изисквания за красота и поведение, липсата на сигурност, резкия край на детството, отчаяната нужда да са обичани.

Малката Иви е осигурена материално, но ѝ липсва баща, майка ѝ е призрак на самата себе си, а най-добрата ѝ приятелка я е изоставила. Съществуването ѝ е прозаично и безцветно, докато през живота ѝ не преминават момичетата със своите евтини и многоцветни рокли, невчесани коси и освободено държание. И тогава Иви вижда магнетичната Сюзън с нейната почти животинска същност, невъзмутимо опълчила се на света. Приисква ѝ се да бъде като нея, да получи одобрението и обичта ѝ. И колкото повече се отдалечава от предишния си живот и навлиза в комуната, толкова по-силно се затягат пипалата около нея. Но за да получи любов, тя е съгласна да пренебрегва очевидното. А може би и да убива..

„Горките момичета. Светът ги угоява с обещания за любов. Колко силно им е нужна тя и каква малка част от нея ще получат през живота си повечето от тях. Сладникави поп песни, роклите, описани в каталозите с думи като „залез” и „Париж”. След това мечтите биват изтръгнати с агресивна ръка.”

„Момичетата” е дебютен роман за американската писателка Ема Клайн, който тя написва едва на 25 години. Още с издаването си през 2014г. книгата се изстрелва в класациите и става бестселър. Преведена е на 34 езика, а авторката обявяват за многообещаващия нов глас на американската литература.

Елис Eмин
на 21 години, студент по “Журналистика” в Софийския университет. Най-важното нещо в живота и са книгите и именно затова, след стажа си при нас, се превърна в най-сериозния ни автор за всичко свързано с литература.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to