20 години от създаването на литературен конкурс „Развитие”

25.11.2016

rsz_10945597_773174002776517_7151275181012581351_nТази година се навършват двадесет години от създаването на литературния конкурс „Развитие”, поставил началото си през далечната 1996 година. Тогава група интелектуалци предлагат тази идея на главния мениджър на Корпорация „Развитие” – Александър Александров. Целта на конкурса, който е без аналог в България, е стимулиране на писането и откриване на нови родни таланти. Това, което го отличава от останалите конкурс, е че издава само непубликувани романи – така всеки дебютант получава своя голям шанс.

Определян е като копаене в словесните пясъци в търсене на скъпоценности.

Победители освен вече изградени писатели като Петър Чухов, Едвин Сугарев и Коста Радев, са били и дилетанти – Мая Вуковска, Галин Никифоров и др. Най-известните романи, които печелят или са отличени в конкурса са „Естествен роман” на Георги Господинов, „Майките” на Теодора Димова и „Образцов дом” на Ваня Щерева. С множеството си преиздавания и преводи на чужди езици те се превръщат в литературни събития.

През годините част от авторитетното жури на „Развитие” са били Блага Димитрова, Алек Попов, Георги Цанков, Георги Господинов, акад. Тончо Жечев и проф. Ивайло Знеполски. В последните две издания журито се председателства от проф. Ивайло Знеполски с членове Георги Господинов и доц. Бойко Пенчев. Към конкурса е създаден и Обществен съвет, в който членуват наши именити литературоведи, писатели и интелектуалци

Освен парична награда и статуетка, романът победител бива издаден. От създаването си досега конкурсът е издал над 20 романа, а ръкописите постъпили за участие са над 1000.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаКонкурс „Развитие“ – стани новото голямо име в българската литература12.11.2017

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино