Конкурс „Развитие“ – стани новото голямо име в българската литература

12.11.2017


Ако си писател и имаш ръкопис на книга – в момента е най-добрият ти шанс за издаване, разпространение и огромна парична награда от 7 000 лв., както и специална втора награда в размер на 3 000 лв. Все още, до 31 декември тази година, тече предаването на ръкописи за 10-тото издание на един от най-важните и мащабни конкурси за литература в България – този на „Развитие“ за непубликуван роман.

Журито на конкурса в състав от Георги Господинов, проф. Ивайло Знеполски и доц. Бойко Пенчев. Всички книги ще получат прочит и рецензия от членовете на журито.

Тази година се провежда 10-то юбилейно издание на „Лирературен конкурс Развитие“. Голямата награда включва статуетка, издаване на романа и парична награда от 7 хиляди лева. В текущото издание ще има и еднократна Специална награда в размер на 3 хиляди лева.

Пълните условия за подаване на ръкописи и участие в конкурс „Развитие“ – вижте тук.

Петимата номинирани писатели и техните творби ще станат известни на 25 април 2018 г., а победителят на 10 май. 9-тият конкурс „Развитие“ събра 118 ръкописа, сред които бе излъчен и победителят – „Остров Крах“ на Ина Вълчанова, спечелил в последствие и Европейската награда за литература 2017.
Конкурсът „Развитие“ е без аналог в България като история, парична награда и състав на журито. Той се провежда от 1997 г., а негови лауреати са били автори като Георги Господинов (именно „Развитие“ правят първото издание на „Естествен роман“),  Ина Вълчанова, Здравка Евтимова, Петър Чухов, Теодора Димова, Едвин Сугарев, Ваня Щерева и много други. С множеството си преиздавания и преводи на чужди езици те се превръщат в литературни събития. Тези романи обаче виждат бял свят, именно благодарение на конкурса. 


Той до голяма степен е пряко обвързан с възхода на новата българска литература. Много от тези автори правят дебютите си и печелят популярност чрез конкурса „Развитие“. Но освен голямата награда, организаторите винаги са се стремяли да издават колкото се може повече номинирани романи, останали извън наградите. За 9 конкурса до сега са издадени повече от 20 книги. И макар не всеки ръкопис да печели, то всички получават нещо много ценно – прочит и рецензия от някои от най-големите писатели и литературоведи в България.

Ръкописите се изпращат или носят в офиса на Корпорация „Развитие” – бул. “Братя Бъкстон” № 40, ет. 2, София 1618, за Конкурс „Развитие“. Финалната дата за получаване на ръкописи е 31 декември 2017 г. Повече информация за регламента, условията за кандидатстване, срокове и всичко, от което се нуждаете за да участвате в конкурса, можете да намерите на тази страница.

Конкурсът „Развитие“ е основан през далечната 1996 г. от българския бизнесмен и филантроп Александър Алексанров и неговата Корпорация „Развитие“ по идея на писателя Александър Томов. Целта на конкурса, който е без аналог в България, е стимулиране на писането, откриване на нови родни таланти и като цяло – подкрепа на българската литература.

През годините част от авторитетното жури на „Развитие” са били Блага Димитрова, акад. Тончо Жечев, проф. Боян Биолчев, Алек Попов, проф. Валери Стефанов, Георги Цанков, Георги Господинов, проф. Ивайло Знеполски. Към конкурса е създаден и Обществен съвет, включващ едни от най-именитите български литературоведи, писатели и интелектуалци.

До момента от конкурса са издадени 24 романа, а подадените ръкописи през годините са над 1000. Това, което го отличава от останалите конкурс, е че издава само непубликувани романи – така всеки дебютант получава своя голям шанс. Възползвай се от него!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Пламена КрумоваКонкурс „Развитие“ – едно добро място за смисъла и литературата08.12.2016

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика