LIFE

Изненадващите символи на европейските градове

17.02.2020

Тази статия няма нужда от въведение. Тя е изпълнена с огнедишащи дракони и непослушни джуджета, добродушни мечоци и скитащи котки. Ако не се сещате каква е връзката между всички тях, това е точният момент да преминете надолу и да откриете най-интересните градски символи на Европа. Нека пътешествието започне сега!

По следите на джуджетата във Вроцлав

Снимка: Личен архив

Пренасяме се в Полша през вече далечната 2001 г., за да си обясним какво правят по улиците на Вроцлав безбройните малки приятелчета. В началото на новия век в памет на Оранжевата алтернатива (полско антикомунистическо движение) за първи път се появява паметник на джудже (символът на движението) на улица „Швидницка“. Фигури на джуджета започват да изникват в различни части на града. Първите пет, дело на Томаш Моцек, възпитаник на Академията за изкуство и дизайн във Вроцлав, са поставени през август 2005 г. Оттогава насам броят им продължава да расте, а към 2019 г. са петстотин и седемнадесет, като всяка година през септември във Вроцлав се провежда фестивал на джуджетата.

Открийте мечките в Берлин

Снимка: Личен архив

Нека да прескочим до съседката на Полша. Счита се, че Берлин е основан през 1237 г. – оттогава датират най-ранните документални доказателства за съществуването на днешната столица на Германия. В най-ранния градски печат от 1253 г. не е имало мечка, а орел.

През 1280 г. обаче се появява втори градски печат с Бранденбургския орел, обграден от две стоящи мечки. По-късно гербът се променя – мечката е с лента на врата. До 1875 г. мечката е загубила лентата и е придобила корона, което показва статута на Берлин като свободен град.

Никъде не се обяснява защо именно мечка. Пожар през 1380 г. унищожава всички документи, които биха могли окончателно да отговорят на този въпрос. Някои казват, че името на града идва от германската дума за мечка. Други твърдят, че Берлин е заселен от славяни, така че представката „Бер” може да няма нищо общо с немския. Каквато и да е причината, берлинската мечка си остава символ на града.

Историята на шарените мечешки фигури, които днес виждаме из Берлин (а също и пред посолствата на Германия в други страни) започна през 2001 г. Инициаторите са Клаус и Ева Херлиц, които решават да започнат проект за улично изкуство в столицата. Първоначално са създадени около сто мечки, които обикалят различни части на града. Проектът се оказва много успешен и привлича както местните жители, така и туристите. В наши дни мечките са станали неразделна част от градския пейзаж на Берлин и често пътуват по света, така че не се изненадвайте, ако срещнете някоя и във вашия град.

Да се снимаш със статуите в Братислава

Едни от най-интересните  забележителности на Братислава са нейните скулптури в реални човешки размери, разположени из целия Стар град. Тези статуи придават модерна нотка на историческия център и го правят по-привлекателен. Две от тези скулптури са се превърнали в символ на града:

ČUMIL

Буквалният превод на думата Чумил е „наблюдателят.“ През 1997 г. той е вграден в земята, а поверието гласи, че ако докоснете главата му, едно ваше желание ще се сбъдне. Има две възможни обяснения за произхода на името му. Първият слух гласи, че той е типичен работник от комунистическата епоха. Според втория, от удобната позиция на земята мъжът гледа под дамските поли.

SCHONE NACI

Сравнение с останалите статуи, изработени от бронз, тази е сребърна. Тя е и единствената статуя на реално съществуващ човек. Мъжът, преживял несподелена любов, от която толкова се разочаровал, че често излизал по улиците и раздавал цветя на случайни жени. Той винаги носел шапка, която днес можем да видим на статуята, а усмихнатото лице ни поздравява на улица „Седларска“.

Снимка: Личен архив

Споменавайки статуи, нека не пропускаме тези в Лудж (или Лодз). Полският град е изпълнен с известни личности от историята на страната.  А в центъра на града откриваме видни писатели, музиканти и други културни дейци от миналото, като например бронзовата фигура на всепризнатия пианист Артур Рубинщайн, свирещ на пиано.

Лондон и плюшените мечета

Мечките са символ не само на Лондон, но и на цяла Великобритания. Те са толкова разпространени, че е почти невъзможно да влезете в магазин и да не видите безбройните плюшени мечета. Както и за Берлин, за Лондон също не е ясно защо използва именно мечка за рекламни цели. Очевидни са връзките с литература и кино – Мечо Пух, Падингтън и г-н Бийн с неговия Мечо са навсякъде. Мечката Падингтън (Paddington), разбира се, получава името си в историята, тъй като е намерена на гара Paddington в Лондон.  Плюшеният герой е създаден през 1956 г. от Майкъл Бонд. Историята разказва, че Бонд е забелязал плюшена мечка да седи сама на рафт в магазин на Бъдни вечер и я купува за съпругата си Бренда. Разбира се, кръщават я Падингтън, защото едноименната станция се намира близо до дома им. Останалото го знаем, а днес на всеки ъгъл във всяко магазинче можете да откриете своето самотно мече.

Снимка: Личен архив

Другата мечешка звезда Пух също се ражда от реална история. Синът на Алън Милн, Кристофър Робин, силно се привързва към мече от зоологическата градина – Уини. Детето кръщава играчката си на него – Winnie The Pooh. Милн развихря въображението си и в книгите му всички играчки на Кристофър оживяват. Най-любим обаче остава мечокът.

Определено мечката е най-масовият избор на плюшен приятел. Може би затова Роуън Аткинсън (Mr. Bean) толкова много държи на своя мечок.

Огнедишащият дракон на Краков

Историята започва с управника на Краков и замъка Вавел, по това време негова резиденция, където хората водели спокоен и щастлив живот. Но един ден започват да чуват странни шумове от подземието на замъка и откриват, че там живее дракон. Като във всяка драконова история, и този дракон бил много гладен и поискал храна от жителите. Една от легендите гласи, че имал предпочитания към млади девици и хората били принудени да му ги принасят в жертва. Но когато останала единствено дъщерята на княза, владетелят решил да реши проблема веднъж завинаги. И в тази приказка спасител се явява скромен момък – обикновен обущар, който с хитрост победил чудовището. Занесъл на дракона една овца, от която драконът така ожаднял, че пил вода от Висла, докато накрая се пукнал.

Снимка: Личен архив

Митичното животно все пак остава символ на Краков, а пещерата му (Смоча яма), която периодично бълва огън и дим, забавлява децата, които посещават хълма. В подножието на хълма до реката стои и статуя на дракона. Тя е висока цели шест метра и е проектирана е от Бронислав Хроми. Завършена е през 1969 г., а през 1972 г. е преместена до сегашното ѝ местоположение.

Истанбул и котките

За да си обясним защо четириногите приятели са така уважавани в Истанбул, нека първо се обърнем към религиозните учения. Мъркащите ни любимци са били почитани в Близкия Изток още от древността, традиция, която по-късно исляма възприема, макар и в много различна форма. Котката се счита за обичана от ислямския пророк Мохамед (има много истории, разкриващи привързаността му към тези животни) и е най-важният домашен любимец за мюсюлманите.

„Без котките Истанбул би загубил част от душата си“, обяснява жител в документалния филм „Кеди“ („Котка“). В турската столица бездомните котки са се превърнали в неизменна част от града и нестандартна туристическа атракция.

В никакъв случай не си представяйте, че животинките са оставени на произвола на съдбата. Котетата чакат рибарите на Босфора, за да получат своята дажба риба. Местните им оставят храна и вода навсякъде, както и къщички, в които да се приютят. Така четириногите се превръщат в символ на Истанбул и днес трудно бихме могли да си представим града без многобройните добре охранени котараци.

Ливърпул и голямото Агне-банан – Superlambanana

Снимка: Личен архив

Странната скулптурата е създадена за изложение през 1998 г. от американо-японския художник Таро Чиезо. С ирония към генното инженерство, скулптурата препраща и към характерните товари на пристанището на Ливърпул от миналото – банани и агнешко. Размерът на първоначалната скулптура е в мащаб 50:1 (около пет метра височина и осем тона тегло). Моделът става много популярен с нестандартното намигване към съвременното изкуство. Разноцветни агнета-банани се появяват в по-малки размери и всеки посетител на Ливърпул може да си вземе фигурка или магнит, умалена версия на оригинала.

Това бяха само малка част от странните (и неочаквани) символи на европейски градове. А вие замисляли ли сте се кой е неформалният символ на вашия град? Може пък и той  да е не по-малко интересен от шантавото агне с бананова опашка или шарените мечки в Берлин.

Главна снимка: Личен архив

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаНепознатата Полша – архитектурно и природно съкровище25.04.2019

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от юли, които трябва да слушатеМузика