“Loving Vincent” – проект на любовта

20.06.2016

lovingvincent

Трептящи светлини, плуващи облаци, жълти слънчогледи, празни стаи. Изкуството на Винсент ван Гог е в непрекъснато движение, всяка следа от четката вибрира, картината се рисува сама пред очите ни.  Това блестящо вълшебство и съдбата на автора му са причините за създаването на първия изцяло нарисуван пълнометражен филм в света.  “Loving Vincent” е документален прочит на живота и смъртта на един човек с вътрешен свят по-необятен от Вселената.

Във филма са преплетени 120 от неговите най-прочути произведения, слети безупречно с творчеството на художници от цял свят. “Loving Vincent” се изразява чрез 12 маслени картини за секунда, направени от над 100 артисти. Резултатът е 80 минути магия и около 62 450 ръчно рисувани творби.

Идеята за “Loving Vincent” се ражда преди шест години от полската художничка Дорота Кобиела и продуцентът Хю Уелшман (създател на BreakTru Films и носител на “Оскар” за анимационния филм “Peter and the Wolf”).  Двамата се впускат в начинанието без финансиране, но с безкрайно уважение към творчеството на ван Гог.  “Има много хора, които харесват работата му и се интересуват от живота му. Причината, поради която Хю реши да направи пълнометражен филм беше една изложба на писмата на Винсент в Лондон, на която имаше опашки дори във вторник следобед. Хората искаха да прочетат думите му, което доказва, че интересът е не само към изкуството, но и към самия човек” казва Шон Бобит, изпълнителен продуцент на филма.

Рисуването започва през 2014 г. след  специален процес на подбиране и обучаване на квалифицирани художници. Тези, които успяват да преминат тридневен изпит започват интензивен, 180-часов курс, за да се научат да рисуват в стила на Винсент ван Гог. Проектът събира артисти от Полша, Сърбия, Австрия, САЩ, Индия, Канада, Ирландия и Испания, прекосили океани, за да могат да участват във филма със своите маслени репродукции. Темпът на създаване е една картина на всеки 40 минути.

Филмът ще ни представи историята на ван Гог, разказана чрез картините и героите му. Сюжетът е създаден благодарение на 800 писма, изпратени от самия Винсент, в които той разказва за болката, самотата и вечното страдание на творческата душа.

В лентата участват редица популярни актьори, които влизат в ролята на истински личности, рисувани от ван Гог. Джером Флин (Game of Thrones) се въплъщава в д-р Пол Гоше – лекарят на художника, който се грижи за него през последните му дни.  Сърша Ронан (номинирана за “Оскар” за “Бруклин” ) играе дъщерята на Гоше, а Дъглас Паут – Арманд Рулен, чирак на ковач, нарисуван от Гог в рамките на най-известната му серия портрети “Семейство Рулен”. За сега филмът няма окончателна премиерна дата, но създателите мечтаят проектът да бъде завършен до края на годината.

Ляво - Арманд Рулен в "Loving Vincent"; Дясно - "Потрет на Арманд Рулен", 1888, Винсент Ван Гог
Ляво – Арманд Рулен в „Loving Vincent“; Дясно – „Потрет на Арманд Рулен“, 1888, Винсент ван Гог

“Можем да говорим единствено чрез своите картини”, пише Винсент на брат си Тео. Какъв по-добър начин да се докоснем до самотното холандско дете, отколкото чрез думите му. За 10 години, Винсент ван Гог създава над 2100 произведения на изкуството. До смъртта си, той продава само една картина.  Днес в негова чест се създават 62 450.

Ако искате да следите проекта от близо, Инстаграм платформите на Кобиела и Уелшман документират ежедневно процеса на работа по филма.

Радина Иванова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Даниела Стойкова с изложба живопис – „Моят път“01.06.2018

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от май, които трябва да слушатеМузика