LIFE

Лято в Обзор, Иракли, Калето – диви плажове и една раница

25.08.2020

Лятото отново е към края си. И докато събираме последни слънчеви лъчи се връщаме към това как стигнахме дотук. Планирането на лятна почивка с повече от двама всеки път се оказва сложно начинание. Предпочитанията на компанията са разнообразни, всеки носи своите очаквания за почивката. Едни искат магазини и барове, други място за разходка, трети – диви плажове… Някои ги влече на север, други на юг, а онзи приятел, фен на планините, е винаги недоволен, когато искат да го заведат на море. Днес предлагаме решение на всички тези неразбирателства – маршрут, задоволяващ всички капризи. Това е предложение за морска почивка, на която всичките ви приятели ще намерят своето нещо. Освен това ще ви запознаем с една раница, подходяща едновременно за градска среда, планина и море – Fjällräven Kånken *.

Обзор – „Градът на слънцето“ по средата между Варна и Бургас 

Обзорът за Обзор няма как да отмине факта, че градчето не е от най-популярните за посещения и това го прави още по-привлекателно място за лятото. Обзор е златната среда между севера и юга, носейки всичко типично от морските курорти. Тук ще се разходите по най-дългата плажна ивица в страната (14км), с прилежаща към нея широка морска алея, където вълните срещат пясъка и оставят прохлада по босите ходила. 

Ако погледнем назад, ще открием, че Обзор датира още от времето на траките, а по-късно гръцки преселници му дават името Хелиополис или „Градът на слънцето“. През Ⅰ в.пр.н.е. Обзор е превзет от римляните, които го кръщават Теополис или „Градът на Бог“. Останки от римски храм могат да се видят и до ден днешен в центъра на Обзор. Там има още площад, часовникова кула, пейки и фонтани, а в единия от парковете е изграден амфитеатър, където се провеждат концерти и други събития. Обзор е жив и цветен град, пълен е с туристи всяко лято и предлага всичко необходимо както за семейна почивка, така и за компания от млади хора, отишли да се забавляват на море.

Екопътека „Калето“ – за начинаещи планинари или просто търсачи на прохлада в горещите летни дни

Още един плюс на Обзор е, че освен на Черноморието, се намира и в Стара планина. Така той става и подходяща дестинация за любителите на планински пейзажи и разходки сред природата. Тук планината е сравнително ниска и не би представлявала интерес за професионалните катерачи, но това я прави достъпна и интересна за любители без специална физическа подготовка. В северозападния край на града се намира екопътека „Калето“, която води до крепостта „Козяк“.

Всъщност, останките от антична крепост са силно обезличени, но историята ѝ и нейна скица могат да се открият на чудесно обозначените табели. Общата дължина на пътеката е 2275 м., а разходката отнема около два-три часа – със спиране, снимане и кратък пикник. Пътеката започва от самия град. С кола или пеша се стига съвсем бързо до местността „Габъра“, където има паркинг и се открива гледка към града между морето и планината. Пътеката до „Първомайската поляна“ води до две разклонения – до местност „Аязмото“, където според местните има лековит извор и до „Мечешката пътека“, където също има чешма с минерална вода и статуя на нейната пазителка – каменната мечка. Мястото е подходящо за пикник и отдих, а в близост се намира скален водопад.

Тук е и „Изворът на самодивата“, за който има легенда, че водата в извора е от сълзите на обзорската мома Калина, превърнала се в самодива. Изумително е как само за няколко минути човек може да се откъсне от шумотевицата на града и горещината на лятото и да се пренесе на закътана, сенчеста пейка в гората. Пътеката е разнообразна и китна, в същото време не е никак изморителна и си заслужава отделеното време.

Плаж „Иракли“ и плаж „Вая“ – дивото зове и не съвсем

Нашумялата в последните години местност Иракли се намира на 9 км от Обзор, непосредствено над плажната ивица – между с. Емона и нос Емине. В защитената местност се срещат  животински и растителни редки видове – пясъчна лилия и млечка, морски ранилист, морски ветрогон, понтийска ведрица, както и множество различни птици. Това е един от малкото девствени плажове в страната, известен с това, че се посещава от нудисти и къмпингуващи.

Преди същинския плаж „Иракли“, от северната страна (там води навигацията и асфалтирания път), се намира плаж „Вая“. Той стига до река Вая и е охраняем, с чадъри, шезлонги, бар и комплекс с ниски къщички. Къщичките се дават под наем на туристи и имат модерна архитектура, но стилът им е съобразен с природата наоколо, така че наличието на цивилизация облагородява района без да го загрозява. Плажът е широк, чист и красив както в охраняемата, така и в неохраняемата си част и предлага спокойствие и спиращи дъха гледки към скали и гора. Единственият недостатък е, че за разлика от малките заливи в курортите, тук морето често е бурно и студено. Но пък мястото е хиляди пъти по-красиво от локва с хотели

Бонус локация: нос Емине

Нос Емине е на около километър и половина от село Емона и само на 6 км от плаж „Вая“, а името идва от древногръцкото име на Стара планина – „Аемон“. Изглежда доста примамливо и близо да се разходиш от плажа до нос Емине, но това е локация за хора с джипове или шофьори с много тренирани нерви. Шестте километра са по черен път, а ходенето пеша под жаркото слънце, докато коли хвърлят пясък в очите ти, е строго непрепоръчително. Но пък за ентусиасти не е невъзможно, а гледката си заслужава! 

На самия нос Емине има военна база, а минаването е забранено. Но лявото разклонение на пътя (ляво, ако се обърнете към морето) води до църквата „Св. Никола“, а малко по-надолу от нея се разкрива панорама към безкрайна морска синева, сливаща се с небето. Може да се стигне до самия ръб на скалата, а на човек му се иска да остане и да наблюдава тази гледка с часове. Липсата на хубав път е може би и основната причина районът да запази своя див, автентичен облик и природа. А непокътнатата природа е най-впечатляващата забележителност.

Fjällräven Kånken – една раница за всички дестинации

Всички жени, тръгващи на почивка, се сблъскват с проблема „каква чанта да взема?“. Трябва чанта за плаж, раничка за разходка в града, една по-голяма, ако отидем на излет… и така багажът прелива от раници и чанти и не остава място за нищо друго. Раницата Fjällräven Kånken може в голяма степен да реши този проблем, защото е подходяща за всякакъв повод. Fjällräven са шведска компания, създадена през 60-те години на миналия век, която насърчава отговорното отношение към природата и дейностите на открито, произвеждайки планинска екипировка, раници, палатки, спални чували и всякакви висококачествени аксесоари за излети сред природата. Раницата Kånken стартира като ученическа раница, която да предотвратява болките и гръбначните изкривявания на децата, но много бързо се превръща в модерна и удобна градска раница. Тя е достатъчно голяма, но в същото време компактна и с изчистен дизайн, предлага се в различни цветове и събира всевъзможни женски принадлежности – от кърпата и джапанките, през бутилката за вода и слънцезащитните кремове, до резервните дрехи, дъждобраните и сандвичите за пикник в планината. Може да се съчетае както със спортно облекло, така и с рокля за разходка по плажа, така че е изключително подходяща за разнообразни маршрути като този в покрайнините на Обзор!

Всяка раница или чанта има своя индивидуалност, и всяка една е нетърпелива да тръгне на нови приключения! Открийте продуктите на Fjällräven в магазина на марката в The Mall, ниво Партер или на www.fjallraven-shop.bg

* Публикацията е споносирана

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновNEVEREST - историята зад 4444 морски мили гребане през Атлантика18.03.2022

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование