Майсторски преразказ на „Скандинавската митология“ от Нийл Геймън

04.04.2017

Скандинавската митология е може би най-интересната и вълнуваща в Европа. Тя е изпълнена с приключения, геройство, насилие, екшън, секс. Има всичко, от което обикновеният човек се интересува, че и отгоре. Тя е брутална, без задръжки, необременена от нравоучения и описва живота такъв, какъвто е, само че украсен с елфи и магия. Скандинавската митология е човешка, откровена и лесно смилаема. На практика тя е бестселърът и блокбъстърът сред митологиите.

Затова е и напълно разбираемо, че скандинавската митология е обречена на безсмъртие, благодарение на съвременната поп култура. Днес цели музикални, литературни и екранни жанрове се базират на вярванията на древните викинги. От метъл бандите като Manowar, Amon Amarth и хиляди други, до сериали като ‘Vikings’ и комиксите и филмите на Marvel – безброй са примерите, които черпят вдъхновение от Один, Тор, джуджетата и всички останали причудливи същества. Фентъзи писателите традиционно са привърженици на скандинавската митология още откакто бащата на жанра Толкин базира голяма част от света си на тях.

Нийл Геймън също е един от най-големите фенове на северните митове и легенди. Персонажи като Локи, Один и Тор директно присъстват в голяма част от творчеството му – „Американски богове“, ‘Sandman’, ‘Marvel 1602’, а други негови романи и разкази са силно повлияни от тях. Затова един ден да излезе книга на име ‘Norse mythology’ с неговото име отдолу беше въпрос на време. Безчет автори са преразказвали тези митове и легенди в миналото. Най-вероятно много от тях са го правили доста по-достоверно, прецизно, задълбочено и всеобхватно. Но в едно съм сигурен – никой не е пресъздавал митология толкова забавно и увлекателно, колкото него.

Казвал съм го многократно, ще го кажа и сега – Нийл Геймън е един от най-добрите разказвачи на истории на нашето съвремие. Този човек е безспорен гений в умението да свързва думи и изречения. В Геймън има магия, която те приковава да четеш нещо, дори въобще да не се интересуваш от него, докато не затвориш и последната му страница. Той е способен да превърне и най-скучната тема в най-интересното четиво. Нийл е не просто писател на бестселъри, той е един от малкото останали занаятчии на майсторството да предаваш истории. Геймън е бард, а неговият трубадур е мастилото. Той е прототипът на древния разказвач край огъня, благодарение на когото всички митове и легенди са достигнали до нас.

Затова и едва ли има по-подходящ човек, който да направи нов прочит на скандинавските митове и легенди. Книгата няма никакви претенции за академична точност или всъщност за каквото и да е. Това са просто героите на викингите, такива, каквито са в главата на Нийл Геймън. В четивото от 250 страници няма и авторски материал – това е само един преразказ на древните истории. „Скандинавска митология“ разглежда приключенията на Один, Тор и Локи и ни запознава с някои от най-популярните истории от митологията. В книгата ще прочетете за произхода на света според скандинавските митологии, за това как Один губи окото си в замяна на мъдростта, за това как Тор получава легендарния си чук Мьолнир и как Локи се оказва завързан с червата на сина си до края на света. Ще научите и за това как ще дойде апокалипсисът Рагнарьок, за боговете на Асгард, Ледените великани, вълка Фенрир и много, много други.

Положих всички усилия да разкажа тези митове колкото може по точно и колкото може по-интересно. Докато ги преразказвах, се опитвах да си представя, че съм в онази епоха и в земите, в които те са били измислени. Че разказвам може би през дългите зимни нощи под светлените на северното сияние или седнал отвън в късните часове, буден в безкрайните дни в средата на лятото, с хора наоколо, които искат да разберат какво още е направил Тор и каква е била дъгата, и как да живеят живота си, и откъде идва лошата поезия.


Нийл Геймън разказва „Скандинавска митология“ с магнетичност и еуфория. Митовете са като приказки за възрастни и пораснали деца. В тях има много приключения, изключително насилие, брутално чувство за хумор и откровен вулгаризъм. Авторът представя северните богове такива, каквито са – банда не особено интелигентни разбойници, които винаги са готови за убийства, нечовешки (буквално!) количества алкохол и похот. „Скандинавска митология“ се чете изключително лесно и 250 страници се поглъщат на един дъх. Четивността е запазена марка на Геймън. Той преразказва митовете и легендите със страст, почит и много любов. Прави го красноречиво, остроумно и магично. Няма нито една причина да не прочетете тази книги.

Надявам се, че съм преразказал историите така, както съм ги прочел, но въпреки това в разказването им имаше и творчество, и огромна радост. Това е радостта от митовете.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Лилия КъневаЗа щастие, млякото! Нийл Геймън!14.11.2014

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика