Майсторски преразказ на „Скандинавската митология“ от Нийл Геймън

04.04.2017

Скандинавската митология е може би най-интересната и вълнуваща в Европа. Тя е изпълнена с приключения, геройство, насилие, екшън, секс. Има всичко, от което обикновеният човек се интересува, че и отгоре. Тя е брутална, без задръжки, необременена от нравоучения и описва живота такъв, какъвто е, само че украсен с елфи и магия. Скандинавската митология е човешка, откровена и лесно смилаема. На практика тя е бестселърът и блокбъстърът сред митологиите.

Затова е и напълно разбираемо, че скандинавската митология е обречена на безсмъртие, благодарение на съвременната поп култура. Днес цели музикални, литературни и екранни жанрове се базират на вярванията на древните викинги. От метъл бандите като Manowar, Amon Amarth и хиляди други, до сериали като ‘Vikings’ и комиксите и филмите на Marvel – безброй са примерите, които черпят вдъхновение от Один, Тор, джуджетата и всички останали причудливи същества. Фентъзи писателите традиционно са привърженици на скандинавската митология още откакто бащата на жанра Толкин базира голяма част от света си на тях.

Нийл Геймън също е един от най-големите фенове на северните митове и легенди. Персонажи като Локи, Один и Тор директно присъстват в голяма част от творчеството му – „Американски богове“, ‘Sandman’, ‘Marvel 1602’, а други негови романи и разкази са силно повлияни от тях. Затова един ден да излезе книга на име ‘Norse mythology’ с неговото име отдолу беше въпрос на време. Безчет автори са преразказвали тези митове и легенди в миналото. Най-вероятно много от тях са го правили доста по-достоверно, прецизно, задълбочено и всеобхватно. Но в едно съм сигурен – никой не е пресъздавал митология толкова забавно и увлекателно, колкото него.

Казвал съм го многократно, ще го кажа и сега – Нийл Геймън е един от най-добрите разказвачи на истории на нашето съвремие. Този човек е безспорен гений в умението да свързва думи и изречения. В Геймън има магия, която те приковава да четеш нещо, дори въобще да не се интересуваш от него, докато не затвориш и последната му страница. Той е способен да превърне и най-скучната тема в най-интересното четиво. Нийл е не просто писател на бестселъри, той е един от малкото останали занаятчии на майсторството да предаваш истории. Геймън е бард, а неговият трубадур е мастилото. Той е прототипът на древния разказвач край огъня, благодарение на когото всички митове и легенди са достигнали до нас.

Затова и едва ли има по-подходящ човек, който да направи нов прочит на скандинавските митове и легенди. Книгата няма никакви претенции за академична точност или всъщност за каквото и да е. Това са просто героите на викингите, такива, каквито са в главата на Нийл Геймън. В четивото от 250 страници няма и авторски материал – това е само един преразказ на древните истории. „Скандинавска митология“ разглежда приключенията на Один, Тор и Локи и ни запознава с някои от най-популярните истории от митологията. В книгата ще прочетете за произхода на света според скандинавските митологии, за това как Один губи окото си в замяна на мъдростта, за това как Тор получава легендарния си чук Мьолнир и как Локи се оказва завързан с червата на сина си до края на света. Ще научите и за това как ще дойде апокалипсисът Рагнарьок, за боговете на Асгард, Ледените великани, вълка Фенрир и много, много други.

Положих всички усилия да разкажа тези митове колкото може по точно и колкото може по-интересно. Докато ги преразказвах, се опитвах да си представя, че съм в онази епоха и в земите, в които те са били измислени. Че разказвам може би през дългите зимни нощи под светлените на северното сияние или седнал отвън в късните часове, буден в безкрайните дни в средата на лятото, с хора наоколо, които искат да разберат какво още е направил Тор и каква е била дъгата, и как да живеят живота си, и откъде идва лошата поезия.


Нийл Геймън разказва „Скандинавска митология“ с магнетичност и еуфория. Митовете са като приказки за възрастни и пораснали деца. В тях има много приключения, изключително насилие, брутално чувство за хумор и откровен вулгаризъм. Авторът представя северните богове такива, каквито са – банда не особено интелигентни разбойници, които винаги са готови за убийства, нечовешки (буквално!) количества алкохол и похот. „Скандинавска митология“ се чете изключително лесно и 250 страници се поглъщат на един дъх. Четивността е запазена марка на Геймън. Той преразказва митовете и легендите със страст, почит и много любов. Прави го красноречиво, остроумно и магично. Няма нито една причина да не прочетете тази книги.

Надявам се, че съм преразказал историите така, както съм ги прочел, но въпреки това в разказването им имаше и творчество, и огромна радост. Това е радостта от митовете.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Лилия КъневаЗа щастие, млякото! Нийл Геймън!14.11.2014

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаПитър Линдберг – красотата идва, когато маските паднатФотография