За щастие, млякото! Нийл Геймън!

14.11.2014

product_160Като човек, неведнъж подлъгвал се по красиватa корица или добре написаното описание на задната страна на дадена книга, вече гледам на всяко издадено нещо далеч по-скептично. Когато на пазара обаче се появи „За щастие, млякото“, а в Интернет заваляха реклами по неин адрес, заедно с изключително симпатично клипче – реклама от самия Нийл Геймън, нещата определено се промениха.
Още с влизането в книжарницата и преглеждането на първите няколко страници знаех, че това определено ще е следващата закупена книга. Илюстрациите, направени от Скоти Янг, ме грабнаха още в първия момент, в който ги зърнах, а оформлението – безумно сладурско и подходящо – ме спечели още повече. Всичко това, заедно с добавката, че на корицата седи името не на кого да е, а на Нийл Геймън, и фактът, че историята щеше да се върти около така обичното мляко, ме накараха да изтичам до касата и да си присвоя едно копие на „За щастие, млякото“. Определено не сгреших!
( Тук е моментът да спомена, че книжката е преди всичко детска, което далеч не ознава, че не може да бъде оценена подобаващо и от възрастните и най-вече татковците. 😀 А за хората, които обожават мляко, това си е направо задължително четиво! )Е, както споменах вече, а и както самото заглавие предполага, историята се върти около Негово Величество Млякото. Всичко започва, когато Мама заминава в командировка и Татко трябва да остане вкъщи, за да се грижи за децата, а както всички знаем, когато Мама я няма, нещо винаги се обърква и историята на Геймън не прави изключение. Изведнъж млякото свършва, а никой не би хапвал зърнената си закуска с нещо като портокалов сок или кисело мляко, разбира се! Точно тук се намесва и Татко – решен да спаси положението, дори това да изисква да се разходи до магазина на ъгъла, за да купи така ценното мляко. Той обаче ни най-малко не подозира какво го очаква!

maxresdefault

Впуснете се в едно приключение с Таткото, героят на деня, в което ще се срещнете с професор Стег, ще се сблъскате с бог-вулкан, ще попаднете на пирати и една доста неприятна шайка вумпури, а за цвят ще прибавим и рандеву с междупланетната полиция. Влезте в летящата топка-човеконосач за пътуване във времето, похапнете малко космести белосочни твърдохрупанки и вижте как Татко се измъква от всички странни, леко плашещи, но пък и типично по Геймънски, ужасяващо забавни ситуации и всичко това в името на Млякото! Защото закуската трябва да бъде спасена, а кой може да го направи, ако не Татко!?
Забавлението е гарантирано, а докато обикаляте из дебрите на „За щастие, млякото“, няма как да не преминете през богата палитра от емоции – напрежение, вълнение, учудване, радост, уплах, но дори и в мрачните моменти, когато вумпурите и извънземните правят така, че ситуацията да изглежда безнадеждна, не се панирайте, защото „ където има мляко, има и надежда“!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър Панайотов„Внимание, психоспусък!“ е поредната порция качествен Нийл Геймън21.08.2015

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика