„Малкия брат“ на Кори Доктороу – рядко качествена фантастика

19.08.2013

littlebro2Да пишеш за книги е безкрайно трудно. Всеки може да обясни кои са героите, каква е тематиката на текста, какви идеи могат да се открият в него и каква е основната линия на действие; но да предадеш атмосферата на книгата и начина, по който те кара да се чувстваш и да възприемаш света, е твърде сложна задача.

 Затова започвам с основните неща. „Малкия брат“ на Кори Доктороу излиза през 2008 година, на българския език е преведена няколко години по-късно. Това е историята на едно 17-годишно момче, което живее в Сан Франсиско и чийто живот се преобръща за отрицателно време. Звучи банално, познато, клиширано до болка и безинтересно.

Само че не е нито едно от тези неща.

Маркъс и приятелите му се измъкват от училище, за да играят любимата си игра. Докато се мотаят навън, един от мостовете в града е взривен от терористи, много хора загиват, а още повече изчезват. Следват паника и страх. Така се случва, че Маркъс и компания се оказват на грешното място в грешното време. Така се случва, че Службата за вътрешна сигурност (СВС) прибира Маркъс и приятелите му, подлага ги на разпит, хвърля ги в затвора, измъчва ги, след което ги пуска под заплаха за живота им, ако разкажат за случилото се на някого. И Маркъс решава, че единственото, което му остава, след като е загубил достойнството си, след като е бил духовно прекършен от агенти на собственото си правителство, е да обяви лична война на СВС – на същата тази Служба за вътрешна сигурност, която след атентата започва да следи, разпитва, дори шпионира всеки един човек в града. И скоро личната война на Маркъс за правото на свободно изразяване се превръща в обществена.

LittleBrotherКнигата е написана в първо лице от името на Маркъс – много често този похват не е нито удачен, нито сполучлив, но в този случай си заслужава да се надникне в ума и мислите на главния герой. Главният герой, който е хакер, измисля различни хитри начини да заобиколи системите за сигурност, разказва за криптография, програмиране и игри, развежда ни из спомените, желанията и проблемите си. Умът на едно момче, което отказва да се примири. Да, „Малкия брат“ до голяма степен е книга за бунтарството на младите, разказана по съвсем обикновен и непретенциозен начин. Всичко, описано в текста и атмосферата, която носи, са толкова близко до нашия живот и ежедневие, че превръщат книгата в плашещо реалистична. Страховете на Маркъс се превръщат в наши страхове. Борбата на Маркъс се превръщат в наша борба. Може би дори историята на Маркъс се превръща в наша история, може би си казваме „Да, точно това бих направил и аз, ако се стигне дотам“.

Факт е, че „Малкия брат“ не е първата книга за бунтарството, не разчита и на най-оригиналния сюжет. Но днешното младо поколение може лесно да се идентифицира с нея – главния герой, идеите, технологиите. Сякаш всичко се случва тук, в момента, в съседния апартамент дори. Кара ни да се запитаме „Не се ли случва точно това? Няма ли това да е реалност след няколко години?“ Всичко е динамично, наситено с действие, емоции и реалистичност. Написана е със стил, чете се леко и увлича в историята си.

Тази книга е ценна. Прочетете я.

Оценка: 9/10

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаОнлайн комиксите, които се превърнаха в книги06.01.2021

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаРей Бредбъри – вълшебникът с магическо пероЛитература