Литература

Онлайн комиксите, които се превърнаха в книги

06.01.2021

Скролването в социалните мрежи се е превърнало в досадно, но разпространено и почти неизбежно занимание. Скролваме и се дразним, че нищо смислено не вършим, но погледът ни продължава пристрастено да се взира в екрана и да търси движещите се образи. Добре, добре, спирам с минусите и почвам с позитивите. Ето например, Facebook, Instagram и Twitter се превърнаха във важна стъпка за младите художници и автори. Все повече артисти създават свои страници и цели нови светове, пълни със симпатични, а понякога саркастични герои. Творци с послания имат за сцена именно телефонните ни екрани, а в това няма нищо чак толкова лошо. Даже напротив – вместо празни реклами, пред очите ни минава и добро изкуство.

Сигурна съм, че и вие като мен имате любими онлайн комикси и очаквате ежедневната си доза усмивки в нови картинки. С годините започнах да следя доста подобни страници в социалните мрежи и често съм си мечтала да държа книжна версия на тези забавни и поучителни истории. Е, авторите нямат нужда от подсещане да издадат творбите си и много от тях вече са на книжния пазар, оформени в красиви издания, достойни за подарък на всеки книголюбец.

В следващите редове ви разказвам за няколко от фаворитите си, които вече гордо се нареждат сред бестселърите по света.

“Cat’s Cafe: A Comics Collection”, Matt Tarpley

https://www.catscafecomics.com/

За разлика от много други, които наблягат на отрицателните черти у човека и по-скоро осмиват обществото, комиксът за котешкото кафене е изцяло за доброто, за взаимопомощта и приятелството. Не си мислете, че липсата на обилно количество сарказъм прави комикса скучен. Напротив – тънкото чувство за хумор напомня, че всеки от нас може повече и трябва да вярва в себе си.

Комиксът е дело на Мат Тарпли, който споделя историите на малкото кафене и редовните му посетители – местните животни, в социалните мрежи от години. Там срещаме Котката, която се опитва да повдигне настроението на всеки, дарявайки го с чаша топло кафе и много любов. Появяват се и вечно несигурните Заек и Опосум, енергичното Киви, винаги въоръжено, и симпатичният Пингвин, който не може и ден без своята глътка кафе. Историите на животните са истинска доза уют преди сън и е отлична новина, че тази година Тарпли събра някои от най-добрите си неща в книжно издание.

“Poorly Drawn Lines: Good Ideas and Amazing Stories”, Reza Farazmand

http://www.poorlydrawnlines.com/

Вторият ми фаворит вече има няколко издадени книги. Иронията тръгва още заглавието и се разгръща активно в сюжета. Макар и семпли, илюстрациите са много разпознаваеми и определено привличат погледа. Героите рядко си разменят много реплики, но затова пък са винаги право в десетката. Сюжетите са истинско богатство – екзистенциални въпроси за живота и приятелството, пътуване в космоса, вярата в науката и др.

Автор е Риза Фаразман, който създава комикса преди близо дванадесет години, все още като студент в Калифорнийския университет в Сан Диего. От 2013 г. насам Фаразман се занимава изцяло с комикса, като публикува редовно в понеделник, сряда и петък. Очаквано, през 2015 г. “Poorly Drawn Lines” излиза на книжния пазар и влиза в челната петица на най-продаваните книги на „Ню Йорк Таймс“ за периода.

“Heart and Brain: An Awkward Yeti Collection”, Nick Seluk

Не мисля, че има човек, който поне веднъж да не се е зачел в историите на Сърцето и Мозъка. Техните вечни препирни са до болка познати на всеки от нас. Докато сърцето ни тегли към мечтите и емоциите, към позитивното и безгрижието, разумът ни винаги нашепва, че нещо не е наред и е време да премислим. Или да престанем да се шляем и да свършим нещо полезно. Така се появява леката непохватност, нерешителност и вечно притеснение – типично за героя на Ник Селук, типично за много от нас.

Любопитното около Селук е, че той напуска работа като графичен дизайнер и се посвещава изцяло на комиксите. През годините е нарисувал хиляди комикси, а книгата му “Heart and Brain: An Awkward Yeti Collection” бързо се превръща в бестселър.

“Strange Planet”, Nathan W. Pyle

https://www.nathanwpyle.art/

Този комикс не само има книжно издание, но дори спечели наградата на читателите в Goodreads за най-добра хумористична книга на 2020-а. Гордо мога да заявя, че и аз съм един от онези 45 156 души, дали гласа си за „странната планета“ и сините извънземни. Нейтън Пайл се превърна в един от най-обичаните онлайн артисти в Instagram и изобщо не е изненада, че е фаворит на толкова много читатели.

Забавните случки с извънземните са колкото странни, толкова и напълно човешки и познати на всички ни. Дали ще се хванат да сглобяват нещо, чудейки се как да разгадаят невъзможните инструкциите, или ще се оплакват от депресия и непослушен домашен любимец, героите от комикса винаги научават по нещо ново, а с това и ние, последователите им.

“Fowl Language”, Brian Gordon

https://www.fowllanguagecomics.com/

Брайън Гордън си мечтае да създава комикси още от детската градина. Явно нищо не е могло да го спре по пътя към мечтата му, защото днес “Fowl Language” е сред най-популярните онлайн забавления. Вдъхновен от технологиите и науката, както и от неразбирателствата между деца и родители, Гордън създава поредицата за патетата, на които са приписани ежедневните ни проблеми в общуването. Популярността на героите води и до трите книги, които авторът издава през годините.

И макар заглавието на комикса да говори за „птичи език“ (каквито са и главните герои), очевидна е играта на думи между fowl (/faʊl/ птица, кокошка) и foul (/faʊl/ мръсен, лош).

“Simon’s Cat”, Simon Tofield

Котаракът на Саймън е чаровна, но доста упорита и целенасочена (в своите си котешки задачи) животинка. С една дума, класическа котка. Създадена от Саймън Тофийлд и първоначално известна в YouTube като анимационен герой, котката на Саймън е в топ класацията на най-популярните четириноги в света. Освен видеата и комиксите, които авторът твори, приключенията са увековечени в цели десет книги, събиращи най-доброто от историите.

Самият Саймън е горд собственик на няколко котки през годините, обича изкуството, природата и животните. Той споделя, че котаракът му Хю е прототип на героя от “Cat Man Do” – филмчето, с което стартира поредицата. Теди пък е прототипът на малкото котенце от сериите.

“War and Peas: Funny Comics for Dirty Lovers”, Elizabeth Pich, Jonathan Kunz

https://warandpeas.com/

Ето тук идва тежката артилерия на сарказма. Комиксът е хаплив и ироничен и изобщо не се притеснява от факта. Появяват се разнообразни персонажи – вещици, ангели, черен котарак, Смърт. Независимо през чий поглед идват историите, лайтмотивът е един – животът често е гаден и несправедлив. Но може да бъде по-хубав, ако не се впрягаме чак толкова и сме честни със себе си.

Автори са Елизабет Пих и Джонатан Кунц – художници и комикс артисти от немски произход. Тематично за 2020-а излиза дебютната книга по ”War and Peas” (да не се бърка с „Война и мир“!). Резултатът е неочакван, както при всяка тяхна история, а вещиците са във вихъра си и са по-страшни от всякога.

Списъкът като нищо може да продължи с още няколко четива, но засега ви оставям в компанията на вещиците и патоците. И запомнете – много внимавайте Мозъка и Сърцето да са винаги в хармония!  Ако не са, изпийте едно котешко кафе, гушнете пингвин и настроението ви веднага ще се подобри.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста10 класически романа, които всеки трябва да прочете09.02.2021

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE