Литература

Онлайн комиксите, които се превърнаха в книги

06.01.2021

Скролването в социалните мрежи се е превърнало в досадно, но разпространено и почти неизбежно занимание. Скролваме и се дразним, че нищо смислено не вършим, но погледът ни продължава пристрастено да се взира в екрана и да търси движещите се образи. Добре, добре, спирам с минусите и почвам с позитивите. Ето например, Facebook, Instagram и Twitter се превърнаха във важна стъпка за младите художници и автори. Все повече артисти създават свои страници и цели нови светове, пълни със симпатични, а понякога саркастични герои. Творци с послания имат за сцена именно телефонните ни екрани, а в това няма нищо чак толкова лошо. Даже напротив – вместо празни реклами, пред очите ни минава и добро изкуство.

Сигурна съм, че и вие като мен имате любими онлайн комикси и очаквате ежедневната си доза усмивки в нови картинки. С годините започнах да следя доста подобни страници в социалните мрежи и често съм си мечтала да държа книжна версия на тези забавни и поучителни истории. Е, авторите нямат нужда от подсещане да издадат творбите си и много от тях вече са на книжния пазар, оформени в красиви издания, достойни за подарък на всеки книголюбец.

В следващите редове ви разказвам за няколко от фаворитите си, които вече гордо се нареждат сред бестселърите по света.

“Cat’s Cafe: A Comics Collection”, Matt Tarpley

https://www.catscafecomics.com/

За разлика от много други, които наблягат на отрицателните черти у човека и по-скоро осмиват обществото, комиксът за котешкото кафене е изцяло за доброто, за взаимопомощта и приятелството. Не си мислете, че липсата на обилно количество сарказъм прави комикса скучен. Напротив – тънкото чувство за хумор напомня, че всеки от нас може повече и трябва да вярва в себе си.

Комиксът е дело на Мат Тарпли, който споделя историите на малкото кафене и редовните му посетители – местните животни, в социалните мрежи от години. Там срещаме Котката, която се опитва да повдигне настроението на всеки, дарявайки го с чаша топло кафе и много любов. Появяват се и вечно несигурните Заек и Опосум, енергичното Киви, винаги въоръжено, и симпатичният Пингвин, който не може и ден без своята глътка кафе. Историите на животните са истинска доза уют преди сън и е отлична новина, че тази година Тарпли събра някои от най-добрите си неща в книжно издание.

“Poorly Drawn Lines: Good Ideas and Amazing Stories”, Reza Farazmand

http://www.poorlydrawnlines.com/

Вторият ми фаворит вече има няколко издадени книги. Иронията тръгва още заглавието и се разгръща активно в сюжета. Макар и семпли, илюстрациите са много разпознаваеми и определено привличат погледа. Героите рядко си разменят много реплики, но затова пък са винаги право в десетката. Сюжетите са истинско богатство – екзистенциални въпроси за живота и приятелството, пътуване в космоса, вярата в науката и др.

Автор е Риза Фаразман, който създава комикса преди близо дванадесет години, все още като студент в Калифорнийския университет в Сан Диего. От 2013 г. насам Фаразман се занимава изцяло с комикса, като публикува редовно в понеделник, сряда и петък. Очаквано, през 2015 г. “Poorly Drawn Lines” излиза на книжния пазар и влиза в челната петица на най-продаваните книги на „Ню Йорк Таймс“ за периода.

“Heart and Brain: An Awkward Yeti Collection”, Nick Seluk

Не мисля, че има човек, който поне веднъж да не се е зачел в историите на Сърцето и Мозъка. Техните вечни препирни са до болка познати на всеки от нас. Докато сърцето ни тегли към мечтите и емоциите, към позитивното и безгрижието, разумът ни винаги нашепва, че нещо не е наред и е време да премислим. Или да престанем да се шляем и да свършим нещо полезно. Така се появява леката непохватност, нерешителност и вечно притеснение – типично за героя на Ник Селук, типично за много от нас.

Любопитното около Селук е, че той напуска работа като графичен дизайнер и се посвещава изцяло на комиксите. През годините е нарисувал хиляди комикси, а книгата му “Heart and Brain: An Awkward Yeti Collection” бързо се превръща в бестселър.

“Strange Planet”, Nathan W. Pyle

https://www.nathanwpyle.art/

Този комикс не само има книжно издание, но дори спечели наградата на читателите в Goodreads за най-добра хумористична книга на 2020-а. Гордо мога да заявя, че и аз съм един от онези 45 156 души, дали гласа си за „странната планета“ и сините извънземни. Нейтън Пайл се превърна в един от най-обичаните онлайн артисти в Instagram и изобщо не е изненада, че е фаворит на толкова много читатели.

Забавните случки с извънземните са колкото странни, толкова и напълно човешки и познати на всички ни. Дали ще се хванат да сглобяват нещо, чудейки се как да разгадаят невъзможните инструкциите, или ще се оплакват от депресия и непослушен домашен любимец, героите от комикса винаги научават по нещо ново, а с това и ние, последователите им.

“Fowl Language”, Brian Gordon

https://www.fowllanguagecomics.com/

Брайън Гордън си мечтае да създава комикси още от детската градина. Явно нищо не е могло да го спре по пътя към мечтата му, защото днес “Fowl Language” е сред най-популярните онлайн забавления. Вдъхновен от технологиите и науката, както и от неразбирателствата между деца и родители, Гордън създава поредицата за патетата, на които са приписани ежедневните ни проблеми в общуването. Популярността на героите води и до трите книги, които авторът издава през годините.

И макар заглавието на комикса да говори за „птичи език“ (каквито са и главните герои), очевидна е играта на думи между fowl (/faʊl/ птица, кокошка) и foul (/faʊl/ мръсен, лош).

“Simon’s Cat”, Simon Tofield

Котаракът на Саймън е чаровна, но доста упорита и целенасочена (в своите си котешки задачи) животинка. С една дума, класическа котка. Създадена от Саймън Тофийлд и първоначално известна в YouTube като анимационен герой, котката на Саймън е в топ класацията на най-популярните четириноги в света. Освен видеата и комиксите, които авторът твори, приключенията са увековечени в цели десет книги, събиращи най-доброто от историите.

Самият Саймън е горд собственик на няколко котки през годините, обича изкуството, природата и животните. Той споделя, че котаракът му Хю е прототип на героя от “Cat Man Do” – филмчето, с което стартира поредицата. Теди пък е прототипът на малкото котенце от сериите.

“War and Peas: Funny Comics for Dirty Lovers”, Elizabeth Pich, Jonathan Kunz

https://warandpeas.com/

Ето тук идва тежката артилерия на сарказма. Комиксът е хаплив и ироничен и изобщо не се притеснява от факта. Появяват се разнообразни персонажи – вещици, ангели, черен котарак, Смърт. Независимо през чий поглед идват историите, лайтмотивът е един – животът често е гаден и несправедлив. Но може да бъде по-хубав, ако не се впрягаме чак толкова и сме честни със себе си.

Автори са Елизабет Пих и Джонатан Кунц – художници и комикс артисти от немски произход. Тематично за 2020-а излиза дебютната книга по ”War and Peas” (да не се бърка с „Война и мир“!). Резултатът е неочакван, както при всяка тяхна история, а вещиците са във вихъра си и са по-страшни от всякога.

Списъкът като нищо може да продължи с още няколко четива, но засега ви оставям в компанията на вещиците и патоците. И запомнете – много внимавайте Мозъка и Сърцето да са винаги в хармония!  Ако не са, изпийте едно котешко кафе, гушнете пингвин и настроението ви веднага ще се подобри.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Карина НиколоваДа откриеш Фицджералд в романите му11.01.2021

Още от Под Моста

Емилия НайденоваЕфективна домашна среда за онлайн обучение – мисия възможнаОбразование