„Мъжът от U.N.C.L.E.“ впечатлява със стилен екшън и хумор

21.08.2015

Най-ефикасният агент на ЦРУ се изправя срещу най-ефикасния агент на КГБ в първите няколко минути от новия филм по кината „Мъжът от U.N.C.L.E.“. И когато вторият избегне три добре прицелени пистолетни изстрела от първия, след което почти спре колата му с голи ръце, всеки зрител, знае, че му предстои солидна доза стилен екшън с марка „Гай Ричи“.
Guy-Ritchie-PodMostaВпоследствие двамата агенти са принудени да се съюзят, за да избегнат световна ядрена криза. Към тях са присъединява и красива млада жена, която е тяхната безценна свръзка със злодеите. А действието се развива през 60-те години на миналия век. Колко по-ясно може да стане, че изборът на режисьор тук е абсолютно безпогрешен и крайният резултат трудно може да е лош?!

Отляво надясно: Хенри Кавил, Гай Ричи, Арми Хамър
Отляво надясно: Хенри Кавил, Гай Ричи, Арми Хамър

Множество критици обвиняват филма в липса на оригиналност, но именно за този недотатък компенсира Гай Ричи. Британският режисьор тотално отвлича зрителското внимание от очевидните сюжетни клишета с пищна обстановка, пропита с духа на времето си, автентични костюми, достоверни акценти и инсценирани с голяма доза характерен стил екшън сцени.
The-Man-From-U.N.C.L.E.-PodMostaВсеки, гледал предишните му два филма за Шерлок Холмс с Робърт Дауни и Джуд Лоу в главните роли, е наясно, че Ричи е майстор в създаването на приятелска атмосфера около главните герои, подходяща и изпълнена с постоянни забавни остроумия. Дори хуморът е сходен, тъй като и двата филма за Холмс, и „Мъжът от U.N.C.L.E.“, се развиват в минало време. Също толкова очакван е кроскадровият монтаж, друга запазена марка на Ричи, с който финалният акт на действието бързо и леко е придвижен до кулминацията си с по четири едновременно движещи се кадъра на екран.

На подходящо зададения фон блестят и звездите на филма. Хенри Кавил изглежда по-красив, уверен и целеустремен в костюма и прическата си от 60-те, отколкото в реалността или дори в амплоато на Супермен. Ролята му пасва до съвършенство и кара запознатият зрител да бъде благодарен, че Том Круз му я преотстъпи. Арми Хамър за пореден път прави компетентно превъплъщение, този път под кожата на руския шпионин Илия Курякин, а човек само може да се надява, че „Мъжът от U.N.C.L.E.“ ще е комерсиалният хит, от който звездата на Хамър се нуждае, за да се изстреля в холивудския небосклон.
Henry-cavill-armie-hammer-pODMOSTAСнабдени с остроумни диалози и изправени пред винаги бляскавия фон, обрисуван от режисьора, двамата главни актьори демонстрират очевидна и заразителна химия. Също толкова елегантно в действието се намества и героинята на Алисия Викандър, която допълва триото с интелигентност, хладнокръвие и красота. В кратки поддържащи роли се изявяват британските ветерани Джаред Харис и Хю Грант, а невзрачните злодеи са изиграни дотолкова добре, доколкото сценарият позволява на актьорите в ролите Лука Калвани и Елизабет Дебики.
Alicia-Vikander-PodMostaДа, сюжетът не блести с особена оригиналност и движещата сила зад действието е поредната ядрена бомба в погрешни ръце. Но докато Джеймс Бонд получава от критиците и публиката картбланш да спасява света от подобни злодеятели, защо по-младите, по-свежи и дори по-остроумни шпиони от „Мъжът от U.N.C.L.E.“ не получат своя шанс? С изгряващи звезди в главните роли и съвършено избран режисьор, филмът забавлява през цялото време и има солиден потенциал да се превърне в поредица.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаЗа „Крал Артур: Легенда за меча“ като за празник на фентъзито и с много любов14.05.2017

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаУчилищата на бъдещето – с мисъл за устойчиво развитиеОбразование