„Момиченцето с всички дарби“ от М.Р.Кери и Студио Арт Лайн

30.04.2015

Тематика за края на света вече ни е до болка позната, за оцелелите след него – също. „Момиченцето с всички дарби“ обаче ни дава един малко по-различен поглед над нещата и определено успя да грабне вниманието ни. И, без да ви занимавам с излишни предисловия, ето защо „Момиченцето с всички дарби“ на М.Р.Кери  определено си заслужава прочита.

the-girl-with-all-the-gifts-by-m.r.-carey

Ще ме попитате какво толкова ѝ е интересното на книгата и веднага ви отговарям – преди всичко персонажите. Още в началото срещаме Мелани – десетгодишно, невероятно умно момиченце, което е жадно за знания и всеки ден чака с нетърпение момента, в който ще пристигне Сержантът и ще изтика количката ѝ от килията за поредния учебен час. Мелани далеч не е обикновена обаче, но все още не го знае, или поне не съвсем. Въпроси като защо децата биват вързвани с колани и изнасяни с инвалидни колички от килиите си ( и защо въобще имат килии всъщност), както и защо не се връщат децата, които отиват при доктор Колдуел човъркат мозъчето на момичето в дългите часове, които трябва да прекара сама в килията.
Особено хубави пък са дните, в които им преподава мис Жустиню – милата учителка, която превръща уроците в забавление, а в нейните часове винаги може да се научи нещо интересно. Единствената, която активно контактува с децата, тя е и доста привързана към тях, може би дори повече, отколкото трябва.

момиченцетоОсвен тях двете обаче, в книгата се познаваме със Сержантът, както и с Паркс – войникът, който е колкото уплашен и невинен, толкова и готов да помогне във всяка ситуация.
И всеки от тях е важен за историята и допринася с нещо за нея. Пред очите ни всеки от персонажите се развива, а Кери ни позволява да надникнем в главите им и да станем свидетели на битката със собствените им, вътрешни демони, докато се опитват да се изправят пред другите, по-плътните и плашещи страшилица от външния свят. И докато битката отвън става все по-страшна, в групичката постоянно се оформят различни конфликти или съюзи, които създават интересната групова динамика и не ни оставят да скучаем дори и за миг.

Разбира се, Кери не жертва действието и сюжетът в книгата, заради персонажите. Напротив – под пръстите му се сформира една чудесна история, комбинация от сюжет и персонажи, която напълно ни потапя в своето съдържание и ни кара да поглъщаме гладно страница след страница.
И когато заговорихме за глад – именно това стори в центъра на сюжета. Нали ви споменах, че Мелани е специална? Е, именно гладът прави Мелани толкова необикновена… или поне в известна степен. Тя живее в базата, посещава часовете, привързана в своята количка и не подозира за пълния ужас в света, поне докато базата не бива нападната и опустошена от гладните – съществата, които преди са били хора, но сега са просто създания, гладни за плът, без мисловни процеси, които да ги ръководят. Само гладът.
Тогава ужасът се изсипва в света на малкото момиченце и то е принудено да бяга, заедно с Жустиню, Паркс и Колдуел. Те трябва да оцелеят, да се изправят пред всички препятствия, които ще срещнат по пътя си, и да стигнат на безопасно място. Ако безопасно място изобщо може да има.The-Girl-With-All-The-Gif-300x229
Не на последно място по важност е и стилът на Кери – изключително лек и приятен за четене, вероятно ще ви накара да разгръщате страница след страница, напълно неусетно, докато не стигнете до последната и не затворите книгата, доволни от приключението, което сте изживели, благодарение на прекрасния разказвач в лицето на Кери и неговите интригуващи персонажи.

Ако това поне малко ви е заинтригувало, то горещо препоръчваме да се сдобиете с „Момиченцето с всички дарби“ на Студио Арт Лайн (които са направили страхотно издание!)  и да се потопите в света на книгата, защото определено няма да съжалявате.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаСреща с Яник Енел, автор на „Дръж здраво венеца си“18.03.2019

Още от Под Моста

Под Моста„Операция „Жълти стотинки“ събира средства за олимпийските отбори по природни наукиLIFE