Онлайн курсовете – обучението на бъдещето

03.07.2013

Годината на онлайн курсовете“ – така The New York Times определя 2012 година. И с право – от известно време в интернет се наблюдава интересно явление, което набира все по-голяма популярност по целия свят.

 Онлайн курсовете, или MOOC(Massive open online courses), са нов и интересен начин да запълните времето си с нещо, което ви вълнува, и същевременно да добиете опит, който би бил полезен за напред. Няколко са причините, поради които тенденцията за участие в онлайн курсове върви нагоре:

  • Организирани са от университети на световно ниво и в тях преподават доктори и професори от съответната област.
  • Достъпни са за всички независимо от възраст и местожителство, необходима е само интернет връзка.
  • Безплатни са и няма ограничение в това какви и колко курса можете да запишете.
  • Можете да се занимавате с курса в удобно за вас време.
  • Получавате сертификат за успешно завършване на курса, подписан от преподавателите (ако изпълните определени критерии).
    ce16a159d9276ca2c12c81a0bfa2a4e3

 Разнообразието е огромно – можете да намерите курсове в областта на социалните науки, биологията, физиката, химията, математиката, историята, изкуствата, информатиката, програмирането, инженерството, философията, литературата, бизнеса и още много други. Има курсове за начинаещи и за напреднали, както и такива, които са на основно ниво. За някои от курсовете е необходимо да имате познания в областта, за много обаче това не е нужно.

Структурата на всеки курс е различна, но повечето имат някои общи характеристики. Обикновено има по няколко видео лекции на седмица с варираща дължина, водени от един или различни преподаватели. Понякога има и допълнителни материали под формата на клипове или статии за четене. Всеки модул от курса бива оценен, като някои от начините за това са чрез тест, разработване на проблем, решаване на задачи или писане на текст, в зависимост от естеството на самия курс. Ако покриете съответните изисквания относно това оценяване, получавате сертификат за успешно завършване на курса.

И най-важният въпрос – как можете да се запишете за онлайн курс? Има различни платформи, които предлагат много курсове, като най-големите от тях са Coursera и edX:

Coursera вероятно е сайтът с най-богата база – партнират си с над 60 университета, предлагат над 300 курса в много различни области и броят на записалите се в сайта надвишава 3 милиона. Допълнителен бонус е, че има курсове на различни езици, както и такива специално за учители и преподаватели:
https://www.coursera.org/
mooc

EdX е един сравнително нов проект на световно ниво – достатъчно е да спомена, че основателите му са MIT и Harvard. Това не означава, че курсовете им са за гении, напротив, направени са по достъпен и интересен начин:
https://www.edx.org/

Има и още един голям сайт, Udacity, който обаче е специализиран за компютърни науки, математика и физика (има и още няколко, но те не са основната тематика в случая). Освен това курсовете не са организирани от някой определен университет и не предлагат сертификати, но пък са много практически ориентирани, особено ако ги записвате с цел да допринесат към образованието или кариерата ви :
https://www.udacity.com/

Изберете си някоя тема от предложените и разгледайте. На страницата на всеки курс е обозначено от кой университет се организира, кои доктори и професори преподават, кога започва курсът, колко време продължава и средно колко време на седмица ще е необходимо да се занимавате, какво ще се изучава в него, как ще се оценява, нужни ли са познания в областта. Обикновено има и кратко видео, което обобщава тематиката на курса. Ако всичко това ви допадне, просто си направете акаунт, запишете се и готово!

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваБезплатни чуждестранни онлайн ресурси за дигитално образование06.08.2018

Още от Под Моста

Боян СимеоновЛюбо Попйорданов и Дните на предизвикателстватаLIFE