В очакване на „Лили рибката“

31.01.2018

„Приказка за отговорни родители и чувствителни деца. История с фантастични герои и любов във всичките й форми.“

„Това е приказка за едно необикновено момиче и едно необикновено момче.“ Така започва трейлърът на новия български детски игрален филм „Лили рибката“, чиято премиера ще бъде на 9 февруари. Важно е да отбележим още в началото, че от близо 30 години насам българското кино не е представяло детски игрален филм на зрителите. Режисьор, сценарист и продуцент на филма е Ясен Григоров, а актьорският състав включва: Татяна Лолова, Стоян Радев, Калин Сърменов, Добрин Досев, Красимир Ранков, Десислава Спасова, Линда Русева, Койна Русева, Елена Кабасакалова, Николай Урумов, Красимира Демирова, Луизабел Николова. Ролите на децата се изпълняват от Дарина Досева, Калина Асенова, Боян Григоров, Калоян Минчев. Впечатляващ каст за една впечатляваща продукция. Оператор на лентата е Красимир Андонов, а музиката – на Виктор Стоянов.

Още преди премиерата си в България филмът вече спечели наградата „Най-добър филм на Европа“ на фестивала Европейски кинематографични награди, подкрепен от IMDb и награда на фестивала „Златна роза“.

Но за да разберем защо Ясен Григоров създава такъв пъстър и вълшебен филм е необходимо първо да научим кой е той.

Роден е през 1974 година, баща му е инженер-химик, а брат му е учен. Мечтаел да стане футболист, но не заради спорта, а заради емоцията, която ще поражда у хората. Често си разказва измислени истории на глас, което понякога привлича учудения поглед на околните. Много обичал да рисува и тази негова страст се оказва и пътят в живота му. Седем години от детството му преминават заедно със семейството му в Мароко, откъдето е останал споменът за океана, цветовете и аромата на подправките от магазинчетата. Няма как пъстротата на Мароко да не повлияе чисто визуално върху представата на режисьора за света. По-късно завършва Френската гимназия в София, учи „Комикси и разказвателни изкуства“ в Академията за приложни изкуства в Ангулем, Франция и „Визуална комуникация“ в Женева, Швейцария, завършва НХА „Илюстрация и оформление на книгата» и специализира „Кино и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ. Сбъдва мечтата си да стане признат детски илюстратор и участва в много европейски фестивали. Ясен няма да забрави как загубва около 300 от своите илюстрации към все още нереализирани проекти, рисувани с години.

Режисира реклами, анимационни, късометражни и пълнометражни филми. Първият му филм е „Дървено езеро“, а със следващия – „Малък-голям“, става носител на Наградата на гилдията „Критика” към СБФ. Успоредно с това продължава да илюстрира детски книги, издавани в България и други страни в Европа.

Ясен не само може да разкаже история, но и я да я нарисува, след което да я превърне във филм. Със сигурност е успял да събере детството си в онези кътчета на душата, с помощта на които да създаде и вълшебството на „Лили рибката“. Първоначално, както споделя авторът, идеята се заформя като „вихрушка“ със заглавие „Момче-момиче“, след което въображението създава и всички други персонажи и техните интересни истории. Неговият преподавател в НАТФИЗ Людмил Стайков е първият, който се докосва до света на „Лили рибката“, като не само я прочита, но и помага на автора да открие слабото й място, а именно, че е кратка. В резултат на това се появяват и нови сюжетни линии и образи, които превръщат проекта в приказната история за детето, което се променя, когато възрастен го погледне в очите, и за трите различни семейства – селското семейство, близко до корените, градското семейство, на път да изгуби основите си и магическото семейство, което приканя другите  да почувстват вълшебството.

Продължава на следващата страница…

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Йорданка Веселинова„А сега накъде?“ – 30 години по-късно17.10.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино