Научният фестивал в Единбург – кой казва, че науката е скучна?

24.04.2014

Ако британците са добри в нещо, то е да правят фестивали. И при това качествено и разнообразно. Като дете нямах представа какво значи фестивал, и едва ли съм била единствената. Но децата тук чакат с нетърпение този или онзи фестивал, още от съвсем малки са свикнали с този тип мероприятия и ги намират за съвсем естествени. Получава се така, че ако искаш да се занимаваш с нещо допълнително, в училище или в университета, имаш безкрайно много възможности да го правиш. Фестивалите са страхотен начин да разшириш хоризонтите си и да видиш нещо ново и непознато, било то за музика, филми, книги, изкуство, култура или наука.
TБ¦-¦¬¦-¦¦¦- 1И така, наука. Това е може би една от най-уважаваните дисциплини по географските ширини на Великобритания и като цяло, Западна Европа. Така че защо да няма научни фестивали? Медународният научен фестивал в Единбург (Edinburgh International Science Festival) е един от най-големите такива, с традиции, започващи през 1989 година. Всяка година оттогава има 2 седмици през пролетта, в които науката заема главно място за жителите и гостите на шотландската столица. И се оказва, че това е един от най-популярните и обичани фестивали, провеждащи се в града, а вероятно и на целия остров.
TБ¦-¦¬¦-¦¦¦- 2

Ако трябва да опиша Научния фестивал в Единбург с една дума, то тя е „разнообразие“. Макар че всички събития са обединени от една обща тема (която е доста широко формулирана, разбира се), разнообразието безспорно си личи. Тази година темата е „Science at the heART of… everything“ или „Науката в сърцето на… всичко“, като в английската версия има и лек намек, че и изкуството ще присъства в някои събития. Тези 2 седмици, през които Научният фестивал протича с пълна сила, са продукт на цяла година работа от страна на екип от ентусиазирани и амбициозни млади хора. И резултатът е впечатляващ. Три главни центъра и още няколко места в и извън Единбург, каталог от 60 страници и десетки събития всеки ден – така изглежда Научният фестивал през 2014 година. Големият успех е, че работилници за малки деца и лекции от доктори и професори са съчетани в рамките на един и същи град, а понякога и една и съща сграда.

TБ¦-¦¬¦-¦¦¦- 3

Както се казва, за всекиго по нещо. Като се започне от приключения с Лего роботчета, маскирани като Индиана Джоунс, премине се през операционните зали на Спешно отделение и се стигне до изпълнено с изненади сафари в джунглата, малките посетители на фестивала се забавляват и в същото време научават полезни неща. За малко по-порасналите, Университетът в Единбург представя поглед върху математиката, биологията и химията по интересен и забавен начин. За още по-порасналите пък има безброй интерактивни лекции от различни учени, сред които е и професор Питър Хигс, Нобелов лауреат по физика за 2013 година. Тази година има и няколко по-мащабни проекта – ГастроФест (GastroFest), който изследва науката в храните и напитките; Експериментът по четене (The Reading Experiment), който дава възможност за по-близък поглед върху връзката между науката и писането (включва и състезание за sci-ku, хайку за наука!); Mini Maker Faire, където само в рамките на един ден могат да се видят много презентации и да се участва в работилници, свързани с креативността и индустрията. И още десетки други неща.

TБ¦-¦¬¦-¦¦¦- 4Всички тези събития привличат хора не само от Единбург, но и от целия остров (датите на фестивала съвпадат с двете седмици пролетна ваканция на учениците) и дори от други държави. Според мен е чудесно, че толкова хора се интересуват от наука и че по-малките развиват някакъв интерес към нея от ранна възраст. Още повече, че от фестивала има образователна програма (Generating Science), която е активна през цялата година и се състои в научни презентации и интерактивни дейности в училища в Шотландия.

И за обобщение – Научният фестивал е една прекрасна инициатива, която скъсява разстоянието между обществото и науката и предлага по-дълбок, но и забавен поглед към заобикалящия ни свят.

 

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йорданка ВеселиноваАрабският златен век - разцвет на науката12.05.2020

Още от Под Моста

Момчил РусевМузиката като отдушник: Twenty One Pilots и пътят им към успехаМузика