Най-извратените бременности във фантастичните жанрове

14.03.2014

Тъкмо мина 8-ми Март – ден, честван у нас като празник на жената и майката. По този повод се замислихме по въпроса за това как е разгърната темата за майчинството в един по-специфичен жанр – фентъзито и фантастиката. Заключенията, до които достигнахме, бяха доста отчайващи.
Оказва се, че ако имате нещастието да сте женски персонаж във фантастично произведение, то бременността е възможно най-ужасяващото нещо, което може да ви се случи. Стандартните проблеми на героините от сапунените сериали – тук-там по някое разменено бебе или откраднат близнак – са абсолютно нищо в сравнение с вселенските болки, през които преминават бъдещите майки в произведенията, написани с повече „фантазия”. Авторите на подобни творби са чисто и просто извратени. Болезнено, непоправимо, клинично извратени. И съответно бременността във фантастични книги, сериали и особено комикси, трябва да бъде забранена със закон. СЪС ЗАКОН!

Вижте още: За супергероите в киното през последните години

Внимание! Статията съдържа частични сполейри за редица популярни заглавия.

Внимание! Текстът определено не се препоръчва за четене от бременни жени!!!

Темата е просто неизчерпаема. Затова ще се наложи да пренебрегнем по-леките случаи, като например няколкото бебета от поредицата Дюн на Франк Хърбърт, които по една или друга причина придобиват родова памет още в коремите на майките си и затова се раждат със съзнания на зрели личности. Няма да се спираме подробно и героинята от популярната поредица за тийнейджъри „Здрач” – Бела Суон, която почти не умира, раждайки полу-вампирското си отроче, и се налага да бъде превърната от своя любим във вампир, за да може да оцелее. Както казахме – ще се спрем само на най-сериозните истории.
(Естествено, има и някои дребни изключения, които могат да служат като положителен пример. Едно от тях е епичната фентъзи сага на Робърт Джордан „Колелото на времето”, известна с изключително бавното си развитие на действието. Една от главните героини в поредицата забременява в средата на девети том и така и не ражда до края на последната, четиринайсета книга, макар бременността ѝ непрекъснато да напредва. На пръв поглед това не заслужава особена похвала, но имайки се предвид зловещите майчинства в останалите произведения, героинята на Робърт Джордан определено е родена под щастлива звезда.)

picture7
7. Сузана в поредицата „Тъмната кула” на Стивън Кинг.

Сузана забременява в резултат на сношение със зловещ демон, като причината за въпросното сношение е в това, че героинята трябва да отвлече някак вниманието на демона, докато мъжките персонажи вършат по-важни неща. Бременността ѝ в началото остава незабелязана, тъй като това е свръхестествена бременност и няма обичайните признаци на човешката. В един момент героинята, предразположена към психични заболявания, развива тайна втора самоличност, наричаща се Мия, което на древния език означава „майка”. Целта на Мия е да подсигури благополучното раждане на демонското дете и да даде на бебчето всичко, от което то има нужда. Докато Сузана спи нощем, Мия обсебва тялото ѝ и излиза на зловещи разходки, при които се къпе гола в миризливи блата и яде живи жаби и плъхове, защото бебето ги иска.И това е само началото на историята.

picture6
6. Кордилия в сериала „Ейнджъл”

В интерес на истината причината за свръхестествената бременност на героинята Кордилия в сериала „Ейнджъл” е това, че самата актриса Каризма Карпентър е забременяла. Идеята за сезона е била Кордилия да бъде обсебена от зъл демон и да се бие със своите приятели, но продуцентите преценили, че не искат техните положителни герои да бият на екран бременна жена. Затова Кордилия е изпратена за малко в друго измерение, където древен демон се промъква в тялото ѝ. След това демонът контролира действията ѝ и я кара да спи със свръхестествен индивид, от който Кордилия забременява. Така древният демон оформя свое собствено тяло, което се развива в резултат на бременността на тялото-приемник. Когато бебето се ражда, демонът най-после има свое самостоятелно тяло и започва да върши зловещи злини, а самата Кордилия изпада в кома.

picture5

5. Лили в сериала The 4400

Подобно на още 4399 човека, Лили изчезва безследно и в един случаен ден години по-късно се появя в Сиатъл, без никакви спомени за това къде е била. За разлика от всички останали обаче, Лили се завръща бременна, а не е била в такова състояние преди изчезването си. Свръхестественото бебе проявява особени способности още докато е в корема на майка си – то комуникира телепатично с нея и ѝ изпраща определени прорицателски видения. След раждането си, детето демонстрира все по-голям набор от свръхестествени заложби, чрез които наранява по-голямата дъщеря на Лили, тъй като яростно ревнува своята майка. Няколко месеца по-късно Лили внезапно се състарява преждевременно, а бебето изведнъж израства в зрял индивид. Съвсем скоро Лили умира от старост.

picture4
4. Снежанка в комиксовата поредица Fables

В комикса „Fables” известни приказни герои са принудени да живеят в нашия свят, изпадайки в редица комични, драматични и цинични ситуации. В определен момент от развитието на действието, Снежанка забременява от Големия Лош Вълк, който пък от своя страна е син на Северния Вятър. По време на забременяването и двамата са омагьосани, разбира се. На Снежанка ѝ е предречено, че ще роди седем деца, но тя ражда само шест – полувълци, полухора, които могат да се трансформират във всяка от двете форми. Скоро обаче в града започват да умират случайни лица, а причина за смъртта е задушаване – без да има обаче видими белези по телата на жертвите. След време Снежанка разбира жестоката истина – че без да знае, тя е родила и седмо дете – вятър, което е наследило вятърния ген на баща си, няма тяло и се храни само с въздух. Бебето несъзнателно е убивало жителите на града, всмуквайки целия въздух от дробовете им, защото „вътрешния въздух” му е бил по-вкусен. Радостна вест за всяка майка!

picture3
3. Ейми в сериала Doctor Who

Макар началото на тази история да е по-обичайно – Ейми чисто и просто забременява от съпруга си – продължението компенсира достатъчно. Бременната героиня в продължение на месеци въобще не знае, че е бременна, тъй като съзнанието ѝ е прехвърлено в тялото на слузест клонинг. През това време истинското ѝ бременно тяло е държано в специална килия от банда лошковци, които искат да откраднат детето ѝ след раждането и да го превърнат в психопатичен убиец. Следва поредица от сложни прескачания във времето, но в крайна сметка бебето на Ейми ѝ е отнето и тя така и не успява да го отгледа като нормална майка. За капак, един сезон по-късно е обявено, че цялата процедура е увредила репродуктивните органи на Ейми и тя никога повече няма да има деца.

picture2
2. Алената вещица в комиксите на Marvel

Любимият на Алената вещица е андроидът Вижън, който е робот, така че се предполага, че двамата няма как да направят белята. Но все пак в комиксите никой не е защитен. Оказва се, че специалната сила на Алената вещица е да променя реалността. И съответно тя я променя така, че да бъде бременна от своя съпруг – роботът. Раждат им се близнаци и за кратко семейството е щастливо. Оказва се обаче, че телата на близнаците всъщност са били две парчета от разпръснатото на пет части тяло на демона Мефисто. Алената вещица толкова е искала деца, че е изпаднала в състояние на хистерична бременност. Тя е искала да си направи деца със силите си, но дори нейната магия не е могла да създаде живот и затова подсъзнателно е абсорбирала от атмосферата енергията на двете парчета на Мефисто и е трансформирала тази енергия във формата на деца. В крайна сметка Мефисто се обединява и със сливането на петте парчета на тялото му, душите на децата на Алената вещица престават да съществуват. Тя го приема тежко и затова нейните съотборници – Отмъстителите – решават да изтрият спомените ѝ, за да ѝ спестят мъката. По-късно обаче тя разбира за станалото и в необуздания си гняв избива няколко от съотборниците си. След още години обаче се разкрива, че всъщност душите на двете ѝ деца не са умрели, а просто са мигрирали в телата на две други новородени деца. И така синовете на Алената са живи и са вече тийнейджъри – единият е малолетен престъпник, а другият е гей магьосник от еврейски произход.

picture1

1. Мис Марвел в комиксите на Marvel

Но колкото и да са болни разказаните до момента истории, нищо не може да се сравни с майчинството на Каръл Денвърс , известна като Мис Марвел. Една сутрин мис Марвел просто се събужда бременна, без абсолютно никаква представа как е могло да се стигне до това състояние. Скоро след това тя ражда и детето ѝ расте с часове. Само за ден то израства до зряла възраст. Разкрива ѝ, че се казва Маркус и е влюбен в нея. Маркус е бил заключен в друго измерение и не е могъл да достигне до Земята. Разбрал е, че за да достигне до нашето измерение, трябва да вземе при себе си жена от Земята, да я забремени със собствената си есенция, след това да я върне и тя да го роди тук. Наблюдавайки Земните жителки, той е избрал Мис Марвел заради нейната духовна сила и физическа красота и е преценил, че само тя е достойна да му бъде съпруга, майка и любима. Така той я е отмъкнал от нашето измерение и я пренесъл в своето, където след неуспешен опит да я впечатли, е промил съзнанието ѝ, накарал я е да го обича и в последствие да прави секс с него, за да може тя да забременее. После е изтрил спомените ѝ за всичко това и я е върнал на Земята точно в същата секунда, в която я е отмъкнал. След като той ѝ разказва всичко това, тя не му се сърди, защото още е под въздействието на магията му. Съотборниците ѝ – Отмъстителите – чуват цялата история, но не намират това за странно и поздравят с усмивка младите влюбени. Присъствието на Маркус в нашето измерение обаче му създава проблеми, затова той се опитва да се върне откъдето е дошъл, но дори там продължава да старее с часове и скоро умира от старост. Тогава Мис Марвел е освободена от магията му, осъзнава абсурдността на цялата ситуация и на поведението на приятелите си и за дълго време отказва да има какъвто и да било контакт с Отмъстителите.

Мисля, че всякакви допълни коментари по темата са излишни. Със свито сърце ви съобщавам, че в момента Скарлет Йохансон е бременна, а снимките на продължението на „Отмъстителите” – Avengers: Age of Ultron – започват съвсем скоро. Дано продуцентите измислят нещо добро – да задвижат снимането на нейните сцени по-бързо, преди да ѝ личи прекалено, или пък да ги забавят с няколко месеца, за да може жената спокойно да си роди. Но дано, дано не ни се наложи да видим поредната бременна героиня в комиксова история!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Делиян Маринов„Градът на скелетите”: пътешествие сред приказни, стряскащи и поучителни истории10.11.2017

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE