10 + 2 от най-забавните автори на всички времена

26.09.2018

Чували сте, че смехът е най-доброто лекарство, нали? Порция здравословен смях всеки ден не би могла да навреди на никого. Най-важното е да е качествена и пълноценна.

Има хора, които могат да превърнат дори тъжната случка в толкова смешна, че с часове наред да не спираме да се смеем. За любителите на доброто чувство за хумор следва кратък списък с някои от най-запомнящите се писатели в хумористичния жанр.

Джеръм Джеръм (1859-1927) 

Той притежава способността да описва най-обикновени всекидневни случки и размисли с фино чувство за хумор, а това определено му печели любовта на много читатели. Авторът става популярен още с втората си книга „Празни мисли на един празен човек“ („The Idle Thoughts of an Idle Fellow“, 1886), последвана от класиката „Трима души в лодката (без да се брои кучето)“ („Three Men in a Boat (To Say Nothing of the Dog)“, 1889). Всеки негов роман е истинско удоволствие за душата, а разказите му пораждат усмивки, но и ни изпращат хиляди мъдри послания и много храна за размисъл.

„Такъв ми е късметът! Когато правя сериозни наблюдения, хората се подсмихват. Когато се опитам да кажа шега, никой не я забелязва.“

Джеръм Джеръм

Пелам Гренвил Удхаус (1881-1975)

По-известен като П. Г. Удхаус, е класика в хумористичния жанр, а книгите му неслучайно са давани за пример в английската литература. Удхаус е популярен с поредицата си романи за аристократа Устър и иконома му Джийвс. Наблюденията на автора върху английското общество са представени чрез Устър, който винаги успява да се забърка в сложни ситуации, включващи няколко млади дами, готови на всичко да срещнат идеалния мъж, младежи без път в живота, а също и по някоя леля, която иска да помогне с нещата. А накрая всичко остава в ръцете на умния Джийвс…

„Винаги съветвам хората никога да не дават съвети.“

П. Г. Удхаус

О. Хенри

Или псевдонимът на американския писател Уилям Сидни Портър (1862-1910). Фармацевт по професия, младият Уилям все пак решава да следва любовта си към книгите и през 1894 започва да издава хумористичен вестник. О. Хенри остава известен като неповторим майстор на късия разказ с неочакван край, а иронията, вечен спътник на неговите истории, никога не оставя читателите равнодушни. Още с първия си сборник „Зелки и царе“ („Cabbages And Kings“), в който се описва въображаема латиноамериканска страна, О. Хенри ни повежда през много забавни, но и поучителни ситуации.

„Глупаци има всякакви, но моля, не ставайте, докато не бъдете повикани поименно.”

О. Хенри

Дъглас Адамс (1952-2001)

Е автор, който завинаги остави своя отпечатък в сърцата на фенове си. За него няма смисъл да се пише много, той трябва да бъде прочетен. С типичното си чувство за хумор Адамс създава едно сатирично произведение за сляпата вяра на хората и търсенето им на „истината“. „Пътеводител на галактическия стопаджия“ („The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy“) и неговите продължения, както и „Дърк Джентли. Холистична детективска агенция“ („Dirk Gently’s Holistic Detective Agency“), са най-доброто лекарство срещу скука, а смехът е гарантиран на 100%.

„— Четиридесет и две — заяви Дълбока мисъл тържествено и невъзмутимо. — Отговорът на Великия въпрос за Живота, Вселената и Всичко останало.“

Из „Пътеводител на галактическия стопаджия“, Дъглас Адамс

Бранислав Нушич (1864-1938)

Сръбски писател и публицист, е познат на българската публика със своята „Автобиография“. Книгата разказва за живота на автора от най-ранно детство до зряла възраст и е изпълнена със свежо чувство за хумор, дори когато се описват тежките учебни часове по природни науки и астрономия. Нушич пише редица книги, изобличаващи проблемите на сръбското общество от края на XIX век, но не губи позитивния тон и създава чудесни истории.

„Бракът е една от малкото исторически прояви, при които завоевателят се подчинява на победения.“

Бранислав Нушич

Zотов (1971-) 

Или Георгий Зотов, както е истинското му име, се превърна във феномен на съвременната руска фантастична и хумористична литература. В своите „Еликсир в Ада“ („Элемент крови“, 2007) и „Епидемия в Рая“ („Минус ангел“, 2007) авторът използва известни на всички ни образи и реални личности, за да разкаже историите на Ада и Рая по един неочаквано добър начин, който преобръща представите ни за живота. Сатира, изпълнена с много черен хумор и пародии на съвременната действителност.

„- Интересно, за какъв дявол винаги става така? Защо е тази закономерност? Защо, когато в някоя най-обикновена кримка се появи някакъв клепоух маниак средна ръка, задължително си поставя за задача най-малкото да унищожи целия свят? Направо не може да се живее от тези глобални злодейски гении. Ако я караме по този начин, скоро няма да има кой да краде портмонета.“

Из „Еликсир в Ада“ – Zотов

Тери Пратчет (1948-2015) 

Абсолютен любимец на британската публика. Колкото и книги да пише, той нито веднъж не пропуска закачките с обществото ни, религиозните вярвания, бюрокрацията и… класическите произведения. С поредицата „Света на диска“ авторът успява да пародира всичко – от историите за вещици и вампири до това как да издаваме вестник или да пеем в операта.

„Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва.” – Тери Пратчет

Ярослав Хашек (1883-1923) 

Чешки писател и публицист, а най-известната му творба е сатиричният роман „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“. Главен герой е мобилизираният в Първата световна война Йозеф Швейк. Самият Хашек е бил участник във войната, а много от историите за Швейк се основават на наблюденията му от фронта.

„Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт.“

Ярослав Хашек

Марк Твен (1835-1910) 

Или литературният псевдоним на Самюъл Лангхорн Клемънс. Неговите книги се превръщат в класика в американската литература, а най-известните от тях са „Приключенията на Том Сойер“ и продължението ѝ „Приключенията на Хъкълбери Фин“. Марк Твен пише и хумористични пътеписи и разкази, като често тема на размисъл са пътешествията на американците в чужбина и нелепите ситуации, в които човек може да изпадне на непозната територия. Някои от по-известните му творби са „Наивници в чужбина“, „Един янки в двора на крал Артур“ и др.

„Пътуването е фатално за предразсъдъците, фанатизма и ограничеността.“ – Марк Твен

Джералд Даръл (1925-1975)

Не само писател, но и естественик. Живял в Индия, Гърция и Великобритания, Даръл развива особена привързаност към дивите животни и описва впечатленията си за тях в поредици от „автобиографични“ книги. Ако обичате животинския свят и смешните истории, „Моето семейство и други животни“ („My Family and Other Animals“, 1956) и „Диви кинозвезди“ („How to Shoot an Amateur Naturalist“ (Collins, 1984)) са незаменими четива.

„Тъй като съм отраснал в семейство, за което книгите са основна необходимост в живота – като въздуха, храната и водата, винаги ме е ужасявало колко малко четат повечето хора.“

Джералд Даръл

Иля Илф и Евгений Петров

Илф (1897-1937) и Петров (1902-1942) са руски литературен тандем, който твори през 20-те и 30-те години на XX век. Известни са със сатиричните си романи, представящи руската действителност от онова време. Най-популярни са с книгите си „Дванайсетте стола“ („Двенадцать стульев“, 1928) и „Златният телец“ („Золотой теленок“, 1931). Основно действащо лице в тях е „великият комбинатор“ Остап Бендер, чиято цел в живота е да открие как да се сдобие с малко (или с много) пари.

„Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се“ – Остап Бендер, герой на Илф и Петров


Автор: Анна-Мария Попова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЛитература за литературата - кратък списък с критически произведения25.10.2018

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаSTEM vs. STEAM – моделите на образование в дигиталната средаОбразование