Сър Тери Пратчет и неговия свят на Диска

18.12.2013

Книгите за магия имат собствен живот в известен смисъл, някои дори са прекалено буйни. Например първото издание на „Некротеликомникон“ трябвало да бъде затиснато между железни плочи, „Истинското изкуство на левитацията“ от век и половина се мотаеше някъде под тавана, а „Кратък справочник по сексуални заклинания“ се съхраняваше в отделна стая, сложен в буре с лед и под строгото ограничение да го четат само магьосници, навършили осемдесет години. Най-добре и мъртви. “

От една страна, има писатели с голямо въображение, с нюх за приключения, с чувство за хумор, а от другата страна е сър Тери Пратчет – с цял един магичен, изпълнен с неочаквани обрати свят, побран в ума му. Ударът, който той нанася на фентъзи литературата, е шокиращ и като сила, и като обхват – книжлетата джобен формат набират бързо популярност, която изстрелва Света на Диска в класациите по продажби, но и показва на цели поколения, че фентъзито може да достигне неочаквани дълбочини дори и когато въобще не се взима насериозно. В епоха, когато не само, че жанрът страда от липса на посока и смисъл, но е и затънал до шията в безхумористични конвейерни томове, които стават основно за подпиране на врати, книгите на Пратчет са пълният антипод на това движение, появили се в точния момент, за да повлият на това какво искат читателите. А те искат нещо ново, нещо, което разбива всички стереотипи.

Та ако някога срещнете човек, който държи малка, колоритно изрисувана книжка и се смее на глас, то знайте, че той най-вероятно чете Тери Пратчет. Прелиства страниците и заедно с любимите си герои пътешества из Света на Диска. Какво ще кажете да го последваме? Предлагаме да вземем с нас циничния борец за справедливост, който не забравя да използва чутурата си по предназначение, командир Самюъл Ваймс, под негово ръководство реформираната градска стража в разрез с традицията започва да става ефективна. Освен това ще имаме нужда и от малко вещерски сили – развратната леля Ог, горд собственик на осемдесет брадавици и почти десеторно по-малко зъби, ще ни се притече на помощ. Искаме или не, към нас се присъединява и Смърт. Казва ЗДРАВЕЙТЕ! и подава ръка. След толкова години не е престанал с опитите си за приобщаване.
Discworld Portfolio-023-Reaper Man (1991)
Започваме пътешествието си в далечния 28-и април на 1948 г., когато в Бийкърсфийлд се ражда Терънс Дейвид Джон Пратчет. Завършва гимназия „Джон Хампден”. Самият Пратчет се определя като не особено прилежен ученик, като твърди, че образованието му е по-скоро заслуга на обществената библиотека в Бийкънсфийлд. Ваймс видимо се напрегна: „Знам я аз тази библиотека… Трябва да сме много внимателни, никога не се знае какво може да изскочи от някъде и да те нападне!”, но леля Ог го усмири: „Нали затова книгите са приковани с вериги. Няма страшно – вече всички четящи са в безопасност!”

“ОКЕАНЪТ В КРАЯ НА ПЪТЯ” – НИЙЛ ГЕЙМЪН

На 13 години Пратчет публикува първия си разказ – „Аферата Хадес“ в училищното списание. След завършването си през 1965 г. писателят се ориентира професионално към журналистиката и започва работа в местния седмичник „The Bucks Free Press”, като по време на престоя си там написва няколко разказа за детската секция на вестника под псевдонима Чичо Джим. В тези разкази участват някои от героите, които по-късно се появяват в „Килимените хора“.

Продължава на следващата страница

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Анна-Мария ПоповаКлайв Стейпълс Луис – от космоса до митичната Нарния23.08.2018

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино