Литература

„Пътеводител на галактическия стопаджия“ на 42 – 2 години

14.11.2018

Ако за вас 42 е просто число, хавлията е обикновена вещ, а Форд Префект е марка автомобили, то вероятно не сте имали досег до „Пътеводител на галактическия стопаджия“.

Тази година се навършват 40 години, откакто е излъчен първият епизод от пътеводителя. Първоначално е замислен като радио-комедия по BBC Radio 4 през 1978, а по-късно е адаптиран в други формати и само за няколко години се превръща в международен мултимедиен феномен.

Кой е Дъглас Адамс и за какво се бори?

Като за начало Дъглас Адамс е британски писател и драматург. Той е твърд атеист и представя идеята за чувствителна локва, която се събужда една сутрин и си мисли „Намирам се в интересен свят – в интересна дупка – пасва ми хубаво, нали? Всъщност ми пасва зашеметяващо добре, трябва да е била направена специално за мен!“ Адамс става известен като природозащитник и любител на бързи коли, камери и компютри. Най-голямото му постижение е „Пътеводител на галактическия стопаджия“. За идеята за книгата той споделя: „Идеята за заглавието се роди, докато лежах пиян на една поляна в Инсбрук, Австрия през 1971 г. Когато на небето се появиха звезди, си помислих, че някой трябва да напише „Пътеводител на галактическия стопаджия“, защото космосът изглеждаше много по-привлекателен от мястото, където се намирах.“

Числото 42

„Времето е химера — каза той. — А времето за обяд — двойно по-голяма.“ — Форд Префект

Числото 42

Отговорът на живота, според Адамс, е числото 42.  Често се сещаме за Дъглас Адамс, когато случайно чуем числото 42 – място в самолет, маса в ресторант, въпрос на тест, адрес. Някои хора правят колекции от любимите си 42 снимки или „тематизират“ 42-рия си рожден ден (Pink Floyd свирят заедно с Адамс на неговия специален ден). Централите на Google и на ЦЕРН пък имат специални офис-комплекси, носещи името 42. Защо обаче точно 42? Адамс успява да запази магията, като никога и пред никого (споделя единствено с приятеля си Стивън Фрай, който твърди, че ще отнесе тайната в гроба) не разкрива цялата история на числото. Има няколко теории по въпроса, някои от които самият автор намира за смехотворни.

Хавлията

На 25 май 2001, две седмици след смъртта на Дъглас Адамс, група интернет читатели решават да основат т.н. „Ден на хавлията” в негова памет. Хавлията, както се разкрива от съдържанието на романа, е един от най-важните и различими атрибути в инвентара на галактическия стопаджия:

„Хавлията е навярно най-полезното нещо, което един междузвезден стопаджия може да притежава. На първо място тя е много ценна в чисто практическо отношение — можеш да се загърнеш с нея, за да се топлиш, докато подскачаш по мразовитите луни на Джаглан Бета; можеш да легнеш върху нея на плажа, покрит с жарък мраморен пясък, и да дишаш опияняващия морски въздух на Сантрагинус V; можеш да подремнеш под нея и под звездите, огряващи с яркочервените си лъчи пустинния свят на Кактафун; би могъл да я опънеш като платно на минисал по ленивите тежки води на реката Мот; намокрена, ще ти послужи и в ръкопашен бой; можеш да си завиеш главата с нея, за да не дишаш отровните изпарения или за да не срещнеш погледа на кръвожадния звяр Бъгблатер от Траал (едно невероятно глупаво животно, което си мисли, че ако ти не го виждаш и то не може да те види — но макар и тъпо като галош, то е много, много кръвожадно); ако изпаднеш в беда, можеш да я размахаш над главата си в знак, че се нуждаеш от помощ, и, разбира се, можеш да се избършеш с нея, ако все още ти се струва достатъчно чиста.”

За финал един съвет от Дъглас Адамс „Как да напуснем планетата“:

1.Обадете се на НАСА. Номерът им е (713) 493 – 3111.Обяснете им, че се налага да се махнете спешно оттук.

2.Ако откажат да съдействат, обадете се на някой познат в Белия дом – (202) 456 – 1414 – да бутне едно рамо при момчетата от НАСА.

3.Ако нямате познати в Белия дом, обадете се в Кремъл (поискайте международен разговор с (0107 – 095 – 295 – 9051). То и те нямат приятели в НАСА (поне не такива, да си струват обсъждането), но май имат известно влияние, така че пробвайте.

5.Ако и това не стане, поискайте съвет от папата. Телефонът му е (011 – 39 – 6 – 6982) и, доколкото знам, телефонната му централа е безотказна.

6.Ако всичките ви опити пропаднат, стопирайте някоя летяща чиния и им обяснете, че трябва на всяка цена да се махнете преди да е дошла сметката ви за телефон.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Никол ПанковаЗа Нобеловата награда за литература, скандалите и носителите тази година17.10.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование