LIFE

Необятната Рила – пленителните кътчета на България

24.10.2019

Умът ни не може да побере колко китни и непознати местенца крие България, далеч от най-посещаваните и познати на всички нас дестинации. Този път искахме да избягаме, за да откриваме. И го направихме.

За 5 дни успяхме да посетим 5 напълно непознати за нас места в близост до Рила планина, запознахме се с хората от този регион и опитахме от божествения вкус на планинската храна. Затова ако решите да избягате от пукотевицата на градската среда, ето 5 места в близост до Рила, които ще ви оставят без дъх.

Първа спирка – Църквата „Св. Никола“

Тази средновековна църква може да видите в Сапарева баня приблизително в централната част. Построена е някъде между XII-XIII век. Изключителна като архитектурна находка, църквата крие забележителна история около нейното оцеляване. Мястото те хипнотизира, а след като пристъпиш вътре, за да запалиш свещ, сякаш усещаш магическата сила, която притежава.

Колкото и да е малка на площ, църквата е едно от сакралните места в гр. Сапарева баня. Там постоянно се редят хора на опашка, за да кажат своята молитва между стените на тази средновековна постройка. Църквата „Св. Никола“ , е едно от местата, които със сигурност всеки трябва да посети.

Втора спирка – Водопад „Горица“

На 4 километра от Сапарева баня се намира едно приказно село – Овчарци. Там ще откриете Овчарченския водопад или водопад „Горица“, както е всъщност и името му. Преходът не е много дълъг, но е чудесен за любителите на разходките в планината.

Едно от нещата, на които ще се натъкнете първо, е екопътеката, която ще ви въведе във флората и фауната на този регион. Пътеката през по-голямата част от прехода е каменна, а до достигане на крайната точка лесно ще се ориентирате по указателните табели по пътя. Гледката е повече от живописна, а след като стигнете до крайната точка, ще останете безмълвни пред красотата, която природата ни е завещала.

Трета спирка – Ресиловски манастир „Покров на Пресвета Богородица „

Това е едно от места, които дълго ще помня, не само заради атмосферата, която усещаш, когато влезеш вътре, но и заради приказно красивия храм, в който можеш да запалиш свещ. Този манастир се намира близо до село Ресилово – буквално в подножието на планината и извън населените места. Основан е 1932г. и до днес това е действащ женски манастир. Място не само за отдих, но и за глътка чист планински въздух.

Четвърта спирка – Стобски пирамиди

Чували ли сте за село Стоб? Аз, да си призная, дори не подозирах, че съществува. Но, когато разбрахме, че в близост се намират прочутите Стобски пирамиди и че това село крие в себе си една страхотна легенда за тях, веднага решихме да направим този изморителен, но, несъмнено, приказно красив поход до тях.

Стобските пирамиди се намират на няколко километра от Рилския манастир. Откриват се сравнително лесно. Гледката от пирамидите е един истински рай за очите, а легендата оставям на вас сами да прочетете.

Пета спирка – Пещерата на Св. Иван Рилски

Това, може би, беше най-великолепното съкровище, което Рила планина пазеше в себе си. Ако вече сте обиколили Рилския манастир малко по-напред от него, се открива едно китно и обширно местенце с гъста и зелена гора, която чака да ви приеме в обятията си.

Оставете всичко, освободете себе си и не носете много неща. Просто вървете и наблюдавайте разкошния природен парк „Рилски манастир“. По пътеката ще се насладите на красивите дръвчета, чистия въздух и необятната горска шир, разпръснала многобройни листа.

Изкачите ли се до мястото, ще откриете храма „Успение на Св. Иван Рилски“, а точно до него се намира и пещерата, където Св. Иван Рилски е прекарал много години в пост и молитви. Вярва се, че ако успеете да преминете през пролуката – нямате грехове. Още едно вълшебно местенце на картата на България.

Убедена съм, че това е една частица от съкровищницата на България. Но ако имате свободни само няколко дни, в които да посетите тези наистина спиращи дъха места, няма да съжалявате. А ние продължаваме да пътуваме, за да продължим да оставаме безмълвни пред красотата и историята, която страната ни пази.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаВроцлав - to-do list в колоритния Бреслау02.03.2020

Още от Под Моста

Момчил РусевМузиката като отдушник: Twenty One Pilots и пътят им към успехаМузика