Nick Cave: Can you feel my heartbeat?

Boom, Boom, Boom!!! Рок концерт, вакханалия или мрачно-любовна проповед – не мога да го определя, но всички присъстващи почувстваха дяволската омагьосваща енергия на Nick Cave and the Bad Seeds в Белград, 28 октомври.

Пълно отдаване на публиката, постоянно докосващ или направо вкопчващ се в ръцете на първите редици, сякаш всмукващ енергията им и презареждащ се, за да им я върне отново още по-наелектризирана. Boom, boom, boom!

Ник Кейв напълно омайваше присъстващите с всяко едно парче. Част от турнето за представянето на албума Skeleton Tree, концертът включваше почти всички песни от този албум, допълвани с класики, взривяващи публиката в продължение на повече от 2 часа без прекъсване.

Невероятното сценично присъствие на Ник Кейв и постоянното взаимодействие с публиката е нещо, което рядко се случва на концерти от такъв мащаб.  Освен, че постоянно държеше ръцете на феновете пред него, на “Higgs Boson Blues” караше хората да му докоснат сърцето, докато пееше “Can you feel my heartbeat” и съм сигурна, че всеки един от тези избраници са го усетили и може би синхронизирали своето сърцебиене с неговото, а цялата зала повтаряше “Boom, boom, boom!”

“Happy Halloween On the bus in Serbia” @facebook.com/nickcaveandthebadseeds

На “Weeping Song” Ник Кейв слезе сред хората и се разходи между тях, прегръщайки всички наред, докато направо хипнотизира едно момиче, пеейки му директно в очите в продължение на няколко минути. След като се върна на сцената за “Stagger Lee” заедно с него се качиха и 30-40 човека, които той привика с него, за да танцуват заедно.

Разбира се, сценичното поведение на Ник Кей далеч не е единственото, което си заслужава да се види. Дълбокият му глас и цялото озвучение бяха убийствени. А по време на “Red Right Hand” направо те побиват тръпки… пленяващо със зловещата си, душевадна мелодия, едно наистина гениално и зашеметяващо парче.

На фона на целия мрак и изпъкващи именно заради него, се чувстват и бездънната любов и болка, избликващи от душата на Ник Кейв. Албумът, посветен и вдъхновен от загубата на сина му, е освен всичко друго и изключително трогателен, емоционално разтърсващ и чувствен. Невероятно красивите изпълнения на “Skeleton Tree”, “I Need You”, “Girl in Аmber” го доказаха.

Не на последно място, цялата група на Ник Кейв също нямаше грешка. Почти оригиналният състав на The Bad Seeds се погрижи опиянението да е пълно.

Концерт, на който чувстващ, че наистина можеш да преместиш небето (“push the sky away”).

Автор: Рая Манева

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to