Nick Cave: Can you feel my heartbeat?

31.10.2017

Boom, Boom, Boom!!! Рок концерт, вакханалия или мрачно-любовна проповед – не мога да го определя, но всички присъстващи почувстваха дяволската омагьосваща енергия на Nick Cave and the Bad Seeds в Белград, 28 октомври.

Пълно отдаване на публиката, постоянно докосващ или направо вкопчващ се в ръцете на първите редици, сякаш всмукващ енергията им и презареждащ се, за да им я върне отново още по-наелектризирана. Boom, boom, boom!

Ник Кейв напълно омайваше присъстващите с всяко едно парче. Част от турнето за представянето на албума Skeleton Tree, концертът включваше почти всички песни от този албум, допълвани с класики, взривяващи публиката в продължение на повече от 2 часа без прекъсване.

Невероятното сценично присъствие на Ник Кейв и постоянното взаимодействие с публиката е нещо, което рядко се случва на концерти от такъв мащаб.  Освен, че постоянно държеше ръцете на феновете пред него, на “Higgs Boson Blues” караше хората да му докоснат сърцето, докато пееше “Can you feel my heartbeat” и съм сигурна, че всеки един от тези избраници са го усетили и може би синхронизирали своето сърцебиене с неговото, а цялата зала повтаряше “Boom, boom, boom!”

Разбира се, сценичното поведение на Ник Кей далеч не е единственото, което си заслужава да се види. Дълбокият му глас и цялото озвучение бяха убийствени. А по време на “Red Right Hand” направо те побиват тръпки… пленяващо със зловещата си, душевадна мелодия, едно наистина гениално и зашеметяващо парче.

На фона на целия мрак и изпъкващи именно заради него, се чувстват и бездънната любов и болка, избликващи от душата на Ник Кейв. Албумът, посветен и вдъхновен от загубата на сина му, е освен всичко друго и изключително трогателен, емоционално разтърсващ и чувствен. Невероятно красивите изпълнения на “Skeleton Tree”, “I Need You”, “Girl in Аmber” го доказаха.

Не на последно място, цялата група на Ник Кейв също нямаше грешка. Почти оригиналният състав на The Bad Seeds се погрижи опиянението да е пълно.

Концерт, на който чувстващ, че наистина можеш да преместиш небето (“push the sky away”).

Автор: Рая Манева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаАра Маликян и "Royal Garage" – от гаражите на Ливан до голямата сцена05.03.2020

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование